Меню

Затвори
menu

Орлов мост

Затвори
Орлов мост
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До София
Координати Координати:42.690552679451834, 23.337413421525266

Град София е столицата на България, той се намира в западната част на държавата, той е най-големия по големина и брой на населението град в държавата. На неговата територия можете да видите както красива архитектура така и различни интересни забележителности. Една от емблемите на града е Орлов мост. Той представлява пътен мост, намиращ се над Перловска река в централните части на град София.

Името на мостът идва от фигурите на орли, който са кацнали на колони на моста, те са изградени от бронз. Мостът е построен през далечната 1891 година, няколко години след построяването на друг емблематичен мост – Лъвов мост. Мостът е построен с помощта на главния архитект на София през онези години – Адолф Вацлав Колар, също така му помага и Вацлав Прошек. Те проектират и изграждат емблематичният мост на града.

Мостът е построен като символ на свободата, тъй като там за пръв път са посрещнати затворници от Диарбекир, който първи надигат клас против владичеството. В днешно време по мостът преминават много автомобили и рейсове, той се намира на главния булевард, който влиза в града от изток – Цариградско Шосе.

Маршрут

Мостът се намира в централните части на град София, близо до стадион Васил Левски. При влизане в София от Цариградско шосе, продължете само по него, точно където той се пресича с булевард Евлоги и Христо Георгиеви се намира и самият мост. Наблизо има няколко парка и места за паркиране на автомобили.

Още за Орлов мост

Мостът е построен през 1891 година, негов проектант е Валцав Прошек. Мостът е един от емблематичните на града. Той се намира на главния булевард при входа на град София от изток. По него можете да минете както с автомобил, така и пеша. Близо до мостът има и няколко красиви парка, където можете да поседнете в топлите дни. Мостът е изграден като символ на свободата. През март месец 1878 година са посрещнати освободените затворници от Диарбекир.

Други забележителности близо до моста

Национален Дворец на Културата – една също толкова известна и красива сграда, в която се провеждат множество музикални и театрални събития се намира само на 2 километра западно от моста. За да стигнете до нея, трябва да продължите вляво след моста, по булевард Евлоги и Христо Георгиеви, след това трябва да направите десен завой по улица Хан Крум, следва ляв завой по булевард Патриарх Евтимий и след 2-3 минути вляво ще видите голям парк, където се намира и НДК.

Паметник Цар Освободител – Паметникът изграден в чест на Александър II се намира само на 500 метра северозападно от Орлов мост. До него можете да стигнете, като от орлов мост продължите направо по булевард Цар Освободител. След 2-3 минути вляво ще видите голям площад и самия паметник.

Храм-Паметник Свети Александър Невски – на около 1 километър северозападно се намира и един от най-известните храм-паметници в България. До него можете да стигнете, като продължите по булевард Цар Освободител, след което направите десен завой по улица булевард Васил Левски, след това трябва да продължите по улица Оборище, наляво която ще ви отведе до паметника след няколко десетки метра.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до София

Боянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:СофияХрам Света Неделя в град София
Храм Света Неделя
Близо до:София