Меню

Затвори
menu

Панорамна площадка Орлово око

Затвори
Гледка от панорамна площадка Орлово око
Гледка от панорамна площадка Орлово око
Гледка от панорамна площадка Орлово Око
Гледка под панорамна площадка Орлово око
По пътя за панорамна площадка Орлово око
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До Девин
Координати Координати:41.643336103866275, 24.3389523310852

Родопи е голяма планина в Южна България, там можете да видите уникални природни красоти: ждрела, езера, върхове, пещери и много други забележителности. На много места в Родопите има изградени панорамни площадки, от които можете да се насладите на красивите природни гледки, които се разкриват наоколо.

Една от най-известните панорамни площадки – Орлово око, се намира в южните части на планината, като до нея се стига лесно, по удобен маршрут. Панорамна площадка Орлово око е чудесна идея за разходка, ако искате да се насладите на обаятелни панорамни гледки от високо.

На мястото има изградена платформа за наблюдение, която го е превърнала в голяма туристическа атракция. Тя представлява метална платформа, широка около 1.5 метра и дълга около 5 метра. Платформата се намира на скала с надморска височина 1563 метра. От нея могат да се видят Буйновското ждрело, село Борино, село Ягодина и други. До нея се стига сравнително лесно по стръмен, но кратък, маршрут. Панорамната площадка е подходяща и за деца.

Маршрут

Маршрут от хотел Мурсал до панорамна площадка Орлово Око

Покажи маршрута До панорамната площадка се стига по стръмен и тесен път, който започва от хотел Мурсал. До хотела можете да стигнете, като отидете до село Ягодина, след което се върнете в посока запад, по път, успореден на главния път, от който се влиза в селцето.

Около хотела има широк паркинг, където можете да оставите колата си и да поемете в посока север, нагоре, по тясна пътечка, която ще ви отведе до самата площадка. Разстоянието от хотела до площадката е 1.6 километра, но има над 350 метра денивелация. Пътят се изминава за приблизително 40-60 минути.

Пътеката е ясна и няма как да се объркате, дори има и червено-бяла маркировка. Площадката се намира още в началото, след като се изкачите вляво.

Още за панорамната площадка

Площадката е изградена през 2009 година. Тя се намира близо до село Ягодина. От нея можете да наблюдавате красиви гледки към планината и околността. Тя се извисява на над 1500 метра от морското равнище, а под нея можете да видите пътя от Борино към Ягодина, а до него – и река Буйновска.

Панорамната площадка е чудесна идея за разходка, както с приятели, така и със семейство и деца. Не се заплаща такса за посещението, предлага места за сядане и можете да си направите снимки.

Маршрута до нея е стръмен но лек и приятен, като по пътя към нея също има много красиви гледки и омайваща природа. Можете да видите много дребни животни: лалугери, мишки, лисици, таралежи и други.

Още забележителности близо до панорамна площадка Орлово око

Близо до панорамната площадка, можете да посетите Ягодинската пещера, която се намира на 2.8 километра от село Ягодина, в посока югозапад. За да стигнете до пещерата, трябва да се върнете от хотела, към село Ягодина, след което да поемете надясно, в посока запад. След около 2 километра по този път той се разделя наляво и надясно, вие трябва да продължите наляво, в посока юг. След около 700-800 метра ще стигнете до голям паркинг и хотел, където можете да оставите автомобила си. Отсреща се намира и самата Ягодинска пещера.

От близкото селце Борино можете да стигнете и до екопътека Дяволската пътека, която е много красива. Тя се намира на около 18 километра северозападно. Екопътеката има 2 маршрута – кратък и дълъг. Краткият предлага прекрасни гледки, водопад и стръмен и тесен дървен мост – Дяволският мост. До екопътеката можете да стигнете от село Борино, като поемете по тесен път в посока север.

Наблизо също така се намира и пещера Дяволското гърло – уникална пещера с много красиви форми. До нея се стига през Гьоврен, което се намира на около 12 километра северно от панорамната площадка. От него трябва да хванете по пътя, който върви на юг и в посока към Триград. На около 7 километра южно от Гьоврен ще видите и голям паркинг, където можете да оставите автомобила ви и до него е входа на пещера Дяволското гърло.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Девин

Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Язовир Въча
Язовир Въча
Близо до:КричимСмолянски езера
Смолянски езера
Близо до:Смолян


Връх Мургавец
Връх Мургавец
Близо до:Смолян


Язовир Пампорово
Язовир Пампорово
Близо до:СмолянВръх Снежанка
Връх Снежанка
Близо до:Смолян


Триградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин