Меню

Затвори
Меню

Орлови скали

Затвори
Тракийско скално светилище Орлови Скали
Тракийско скално светилище Орлови Скали
По пътя към Орлови Скали
Табелка на Орлови Скали
Време:0:10
Трудност:Ниска
Близо до:Ардино
Координати:41.56792047784554, 25.145120200276118

Орлови скали представляват скално-култов комплекс. Те се намират близо до Ардино. Те са добра идея за кратка и интересна разходка близо до град Ардино. Може да се посетят със семейството, тъй като пътя е сравнително удобен. Маршрутът е кратък, а има красива природа и интересни гледки, също така може да видите и животинки – като птици и други.

Скалите са изявени вулканически скали. Намират се на на 762 метра надморска височина. Те се извисяват до 25 метра от съседния терен.

Комплексът е един от най-значителните по мащаб мегалитни паметници с вдълбани ниши, който е съхранен както в България така и на Балканите.

Маршрут

Тракийския култов комплекс Орлови Скали се намира на около 3 километра южно от град Ардино. Град Ардино се намира на около 30 километра западно от град Кърджали.

В град Ардино има табели за тракийския комплекс Орлови скали. Пътя започва от югозападния път от Ардино към Светулка, като в даден момент се прави ляв завой и се започва изкачване по тесен, но поддържан асфалтов път. На разклона има табелка за Орлови скали. Там продължавате в посока югоизток, като има табелки на самия път, които ви водят към входа на Орлови скали.

Ако отидете в ден в който няма много хора, може да спрете колата си пред самия вход, където има места за автомобили, но не са много. На входа трябва да заплатите такса и може да посетите местенцето, като имате 2 маршрута, кратък и по-обходен. Краткият маршрут отнема 5-10 минути, като той започва от входа директно в дясно и само по пътечката, която ви отвежда на Орлови Скали. Може също така да изберете по-обходния маршрут, който е от входа вляво, който отнема между 15 и 20 минути.

Още за Орлови Скали

На част от скалата са изсечени над 100 ниши, като към момента са запазени 97, те имат трапецовидна форма, и са дълбоки между 8 и 12 сантиметра. До скалите се наблюдават следи от улеи, жертвеници и други съоръжения. Наблизо са открити и фрагменти от глинени съдове от V-IV век преди Христа.

Други забележителности близо до Орлови Скали

На 9 километра северно от град Ардино се намира и чудния Дяволски мост. Той представлява каменен мост, построен през 16-ти век, част от път свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и егейско море. Мостът наподобява фигурата на Дявол, ако се погледне под определен ъгъл , особено по обедните часове. Там има красива природа и чудни гледки. Има река, площадка и места за сядане, както и сувенири на входа на местността. До моста се достига по удобен асфалтов път като от Ардино тръгнете на север към село Дядовци и от там продължите на север към самия мост, пътят достига до неговия вход, където трябва да заплатите такса.

Наблизо, също така се намира и Меандъра на язовир Кърджали. Това е красива извивка на водата, която наподобява подкова. До мястото се стига с автомобил по удобен асфалтов път. Панорамната гледка над Меандъра се намира между селцата Стар Читак и Рибарци, които са на североизток от град Ардино. На един от завоите между селцата, има разширение на пътя , като там може да оставите колата си и да се налюбувате на гледките.

Друга интересна забележителност е въжения мост до село Сухово. Той се намира на североизток от град Ардино. Трябва да идете до село Сухово, което се намира след Рибарци. Там може да оставите колата си и да тръгнете на изток от селцето, по пътека която слиза надолу към язовира, като на около 1 километър от центъра на селцето източно се намира самия мост. Той представлява красив въжен мост, който предлага красиви гледки над водата.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано