Меню

Затвори
Меню

Орлови скали

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Тракийско скално светилище Орлови Скали
Тракийско скално светилище Орлови Скали
По пътя към Орлови Скали
Табелка на Орлови Скали
Време Време:0:10
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Ардино
Координати Координати:41.56792047784554, 25.145120200276118

Орлови скали представляват скално-култов комплекс. Те се намират близо до Ардино. Те са добра идея за кратка и интересна разходка близо до град Ардино. Може да се посетят със семейството, тъй като пътя е сравнително удобен. Маршрутът е кратък, а има красива природа и интересни гледки, също така може да видите и животинки – като птици и други.

Скалите са изявени вулканически скали. Намират се на на 762 метра надморска височина. Те се извисяват до 25 метра от съседния терен.

Комплексът е един от най-значителните по мащаб мегалитни паметници с вдълбани ниши, който е съхранен както в България така и на Балканите.

Маршрут

Тракийския култов комплекс Орлови Скали се намира на около 3 километра южно от град Ардино. Град Ардино се намира на около 30 километра западно от град Кърджали.

В град Ардино има табели за тракийския комплекс Орлови скали. Пътя започва от югозападния път от Ардино към Светулка, като в даден момент се прави ляв завой и се започва изкачване по тесен, но поддържан асфалтов път. На разклона има табелка за Орлови скали. Там продължавате в посока югоизток, като има табелки на самия път, които ви водят към входа на Орлови скали.

Ако отидете в ден в който няма много хора, може да спрете колата си пред самия вход, където има места за автомобили, но не са много. На входа трябва да заплатите такса и може да посетите местенцето, като имате 2 маршрута, кратък и по-обходен. Краткият маршрут отнема 5-10 минути, като той започва от входа директно в дясно и само по пътечката, която ви отвежда на Орлови Скали. Може също така да изберете по-обходния маршрут, който е от входа вляво, който отнема между 15 и 20 минути.

Още за Орлови Скали

На част от скалата са изсечени над 100 ниши, като към момента са запазени 97, те имат трапецовидна форма, и са дълбоки между 8 и 12 сантиметра. До скалите се наблюдават следи от улеи, жертвеници и други съоръжения. Наблизо са открити и фрагменти от глинени съдове от V-IV век преди Христа.

Други забележителности близо до Орлови Скали

На 9 километра северно от град Ардино се намира и чудния Дяволски мост. Той представлява каменен мост, построен през 16-ти век, част от път свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и егейско море. Мостът наподобява фигурата на Дявол, ако се погледне под определен ъгъл , особено по обедните часове. Там има красива природа и чудни гледки. Има река, площадка и места за сядане, както и сувенири на входа на местността. До моста се достига по удобен асфалтов път като от Ардино тръгнете на север към село Дядовци и от там продължите на север към самия мост, пътят достига до неговия вход, където трябва да заплатите такса.

Наблизо, също така се намира и Меандъра на язовир Кърджали. Това е красива извивка на водата, която наподобява подкова. До мястото се стига с автомобил по удобен асфалтов път. Панорамната гледка над Меандъра се намира между селцата Стар Читак и Рибарци, които са на североизток от град Ардино. На един от завоите между селцата, има разширение на пътя , като там може да оставите колата си и да се налюбувате на гледките.

Друга интересна забележителност е въжения мост до село Сухово. Той се намира на североизток от град Ардино. Трябва да идете до село Сухово, което се намира след Рибарци. Там може да оставите колата си и да тръгнете на изток от селцето, по пътека която слиза надолу към язовира, като на около 1 километър от центъра на селцето източно се намира самия мост. Той представлява красив въжен мост, който предлага красиви гледки над водата.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано