Меню

Затвори
menu

Национален музей Васил Левски

Затвори
Национален музей "Васил Левски" в Карлово
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.642640031650544, 24.802958695415864

Националният музей „Васил Левски“ представлява една от значимите културни сгради в България, посветена на живота и делото на известния български революционер и национален герой – Васил Левски. Музеят е основан през 1937 година и е разположен в родния град на Левски – Карлово. Представлява малка сграда, в северниет части на града.

В музея може да видите уникален поглед върху живота, дейността и идеите на Васил Левски, като използва разнообразни артефакти, документи, изображения и интерактивни елементи.

Къщата на Васил Левски всъщност е опожарена през Освободителната война, като по-късно е изоставена, през 1932 година режисьорът Васил Гендов се заема да спасява каквото може от къщата, като тя бива спасена и по-късно възстановена. Като първият уредник на музея е Никола Славчев – през 1937 година. През 54-та година е добавен в националната музейна мрежа а през 55 е изградена зала за документална експозиция. От 68 до 92-ра година музеят е част от исторически музей в Карлово, като през 1993 се отделя. През 2000-та година, музеят е признат за държавен културен институт с национално значение.

В днешни дни там можете да разгледате след като заплатите входна такса. Мястото е изключително красиво и интересно, особено за деца, а също и хора които обичат исотирята.

Маршрут

Музеят се намират се северните части на град Карлово, на улица Генерал Карцов 57. Ако влизате в Карлово от запад, продължете на първото кръгово само направо и ще стигнете право на самия музей, като той ще се пада вдясно, след около 1км от кръговото кръстовище. Малко след него вдясно има жилищни сгради където е удобно и парирането на автомобили.

Още за националния музей на Васил Левски

В продължение на дълги години в къщата-музей са сбирани и съхранявани многобройни документи, снимки и други вещи свързани със живота и семейството на легендарният национален герой – Васил Левски. Там можете да видите многобройни биографични излседвания и литературни творби посветени наа Левски, както и много картини на революционера.

Самата сграда представлява малка едноетажна къща, като няколко стаи, зимник, килер и скривалище. До къщата има и работилница, където са се плели гайтани.

В главната експозиционан зала на музея са предоставени материали посветени на Васил Левски – произведения на изкуството, документи и снимки на революционера.

Къщата-музей е също така и част от 100-те национални туристически обекта на Българският турситически съюз. Мястото е изключително красиво и богато на история, като можете да го посетите с цялото семейство. В град Карлово също така можете да видите и други интересни забележителности.

Други места близо до музея

Паметник на Васил Левски – на около 800 метра южно от музея се намира и красив площад, където можете да видите паметника на революционера. За да стигнете до него трябва да продължите на изток по булевард Генерал Карцов, след което да направите десен завой по улица Тодор и Ана Пулеви, която ще ви отведе право на площада.

Водопад Сучурум – един много красив и леснодостъпен водопад се намира само на 1.2 километра северно от музея. До него можете да стигнете като продължите на запад по булеварда, след което направите десен завой по улица Тодор Каблешков. Карайте само по нея, като в даден момент можете да оставите колата си и да продължите с пеша по улица Водопад. Тя ще се движи успоредно на Стара река, като постепенно ще отидете до ВЕЦ Карлово, зад който се намира и самия водопад.

Кръста над Карлово – уникална панорамна площадка от която се вижда целия град се намира само на 1.3 километа северно. Тя е за хората, които искат да усетят малко движение и да се покатерят на Стара планина, изкачването отнема около 30 минути в посока, като пътят е добре маркиран. За да стигнете до там, трябва да продължите на запад по булеварда след което по улица Тодор Каблешков вдясно, след ляв завой по улица Парчевич, след което десен завой по улица Бузлуджа. В края на улциата ще видите Т-образно кръстовище, малко преди него можете да оставите автомобила си. Отидете до края на улицата завиийте вдясно след което веднага вляво и ще видите маркирана пътека. Движете се само по нея, като постепенно ще излезете на синя маркировка, по късно на синя и зелена, там поемете вляво по зелената маркировка, като тя ще ти отведе до Кръста.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Карлово

Кръста над Войнягово
Кръста на Войнягово
Близо до:ХисаряЕзеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:Карлово


Хижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:КалоферХижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура


Хижа Ехо
Хижа Ехо
Близо до:Клисура