Меню

Затвори
Меню

Национален дворец на културата

Затвори
Национален дворец на културата
Време Време:0:10
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:София
Координати Координати:42.6848143704634, 23.318841213146694

Националният дворец на културата се намира в центъра на град София – столицата на България. Той е един от най-видните символи на града. Сградата представлява център за конференции, изложби и други събития, като е най-големият от този тип в Югоизточно Европа.

Сградата е изградена през 1978-1981 година, в нея има 13 зали, тя е със застроена площ от 123 000 квадратни метра, има 8 етажа и 3 подземни нива. Заема 18 300 квадратни метра, като е построена в централните части на града. До нея има и парк с много фонтани и пейки.

Там също така има и 54 кабинета и офиси, ресторанти и други. През 2015 година отваря и Нов театър – НДК, пространството разполага със 160 места.

Сградата е много красива, можете да я посетите през всеки сезон, като там има и места за хапване. А можете също така да заведете децата в парка до нея за да си поиграят. През лятото там има и красиви фонтани.

Маршрут

Сградата се намира в централните части на град София, малко след края на пешеходната част на булевард Витоша. Булевардът пресича булевард Патриарх Евтимий, след това започва голяма паркова площ, като насреща ще видите и огромната сграда.

Още за Националният дворец на кутлруата

Сградата е сред най-големите конгресни центрове в Европа. През 2005 година тя получава годишното отличие – Най-добър конгресен център в света, от международната организация на конгресните центрове.

Строежът на сградата е дело на колектив архитекти с ръководител архитект Александър Баров. През 1975 са направени първите стъпки за създаването на голям културен център, на мястото на НДК тогава е имало градски казарми. В началото тази територия е била с идея да се изгради оперен театър, обявен е международен конкурс, но той яма победител. След това се взема решение, че мястото е по-добро за център с културно предназначение.

Проектантите на сградата, проучват и посещават някои от най-големите и известни конгресни центрове в цял свят. През 1977 година се одобрява строителството и през през 1978 започва изграждането на сградата. НДК бива официално открит на 31 март 1981 година, по случай 1300-годишнината на българската държава.

През годините името на сградата е сменяно няколко пъти, като то става Национален дворец на културата, през 2006 година.

Сградата се използва за многобройни културни събития всяка година. Там има музикални фестивали, концерти, танцови спектакли, театрални постановки, конференции и много други.

Други забележителности близо до НДК

Мостът на влюбените – мостът е наречен така, тъй като много двойки го посещават и организират срещите си там. Намира се югоизточно от сградата на НДК, до него се стига за няколко минути пеша. От сградата, трябва да продължите в посока юг, към булевард Черни връх, като мостът минава точно на булевард България. На него често има обществени изложби на различни теми.

Храм Свети Седмочисленици – храмът представлява действаща християнска църква, който е изключително красив. Намира се на 10-ина минути североизточно от сградата на НДК. За да стигнете до него – пеша – трябва да се насочите на север към улица Париарх Евтимий, след което да направите ляв завой по улица Хран Крум, а след това десен завой по улица Преспа. Движете се по нея в посока изток и тя ще ви отведе до храма.

Храм Света Неделя – още един изключително красив храм се намира само на 10-15 минути северно от НДК. За да стигнете до него трябва да се запътите на север, като трябва да отидете по пешеходната улица булевард Витоша и се движите само по нея в посока север. Малко след пресечката с улица Позитано ще видите и храмът, който е с много красива архитектура, можете да го посетите и да се докоснете до духовността му.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано