Меню

Затвори
menu

Национален дворец на културата

Затвори
Национален дворец на културата
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До София
Координати Координати:42.6848143704634, 23.318841213146694

Националният дворец на културата се намира в центъра на столицата на България – град София. Той е един от най-видните символи на града. Сградата представлява център за конференции, изложби и други събития, като е най-големият от този тип в Югоизточна Европа.

Сградата е изградена през 1978-1981 година и е със застроена площ от 123 000 квадратни метра. Има 13 зали, 8 етажа и 3 подземни нива. Заема 18 300 квадратни метра, като е построена в централните части на града и е разположена на територията на парк с много фонтани и пейки.

В сградата могат да бъдат открити също 54 кабинета и офиси, ресторанти и други. През 2015 година отваря Нов театър – НДК, като пространството разполага със 160 места.

НДК е много красив, можете да го посетите през всеки сезон, като в и около него има различни места за хапване. Бихте могли също така да заведете децата в парка до него, за да си поиграят. През лятото там можете да видите и красиви фонтани, заобиколени от много цветя.

Маршрут

Сградата се намира в централните части на град София, малко след края на пешеходната част на булевард „Витоша“. Булевардът пресича булевард „Патриарх Евтимий“, след което започва голяма паркова площ, като насреща ще видите огромната сграда.

Още за Националният дворец на кутлруата

Сградата е сред най-големите конгресни центрове в Европа. През 2005 година тя получава годишното отличие – „Най-добър конгресен център в света“, от международната организация на конгресните центрове.

Строежът на сградата е дело на колектив архитекти с ръководител архитект Александър Баров. През 1975 са направени първите стъпки за създаването на голям културен център, на мястото на НДК тогава е имало градски казарми. В началото на тази територия е имало идея да се изгради оперен театър, за който е обявен международен конкурс, но той няма победител. След това се взема решение, че мястото е по-добро за център с културно предназначение.

Проектантите на сградата проучват и посещават някои от най-големите и известни конгресни центрове в цял свят. През 1977 година се одобрява строителството, а през през 1978 започва изграждането на сградата. НДК бива официално открит на 31 март 1981 година, по случай 1300-годишнината на българската държава.

През годините името на сградата е сменяно няколко пъти, като то става Национален дворец на културата през 2006 година.

Сградата се използва за многобройни културни събития всяка година. Там се провеждат музикални фестивали, концерти, танцови спектакли, театрални постановки, конференции и много други.

Други забележителности близо до НДК

Мостът на влюбените – мостът е наречен така, тъй като много двойки го посещават и организират срещите си там. Намира се югоизточно от сградата на НДК, като до него се стига за няколко минути пеша. От сградата трябва да продължите в посока юг, към булевард „Черни връх“, като мостът минава точно над булевард „България“. На него често можете да разгледате обществени изложби на различни теми.

Храм Свети Седмочисленици – храмът, представляващ действаща християнска църква, е изключително красив. Намира се на по-малко от 30 минути североизточно от сградата на НДК. За да стигнете пеша до него, трябва да се насочите на север към булевард „Париарх Евтимий“, след което да направите ляв завой по улица „Хран Крум“, а след това десен завой по улица „Преспа“. Движете се по нея в посока изток и тя ще ви отведе до храма.

Храм Света Неделя – още един изключително красив храм се намира само на 10-15 минути северно от НДК. За да стигнете до него, трябва да се запътите на север и да тръгнете по пешеходния булевард „Витоша“. Движете се само по него в посока север. Малко след пресечката с улица „Позитано“, ще видите храма, който е с много красиви екстериор и интериор.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до София

Орлов мост
Орлов мост
Близо до:София


Боянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:СофияДрагалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София


Храм Света Неделя в град София
Храм Света Неделя
Близо до:София