Меню

Затвори
menu

Народна библиотека Иван Вазов

Затвори
Народна библиотека Иван Вазов в Пловдив
Народна библиотека Иван Вазов в Пловдив
Вход на народна библиотека Иван Вазов в град Пловдив
Гледки към библиотеката
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.13934592372367, 24.74599489213096

В миналото преноса на информация е ставал чрез книгите, те и до ден днешен са много предпочитани за научаване на нови идеи и информация, въпреки наличието на интернет. Библиотеките са били едни от най-важните сгради в света, тъй като знанието е ключ към подобряването на условията на живот за хората.

В България има много библиотеки, като една от най-видните е народната библиотека Иван Вазов в град Пловдив. Тя е със статут на регионална библиотека (това са културни институти създадени с постановление на Министерския съвет на република България). Библиотеката има 1.5 милиона библиотечни единици – книги, периодични, картографски и графични издания, ноти, касети и други. Тя е сред най-големите библиотеки в държавата.

Библиотеката е основана през 1879 година по инициатива на Йоаким Груев (виден български учител, педагог, преводач и книгоиздател) от Александър Башмаков, който е и първият директор на библиотеката. Тя е открита за читателите през 1882 година.

От 1974 година библиотеката се измества в собствена сграда, проектирана през 1972 година от архитект Мария Милева.

В днешно време библиотеката предлага над 50 000 библиотечни единици в дигитален формат.

Маршрут

Народната библиотека Иван Вазов се намира на улица Авксентий Велешки 17, което е в централните части на град Пловдив, на няколко минути от Градската градина. За актуално работно време можете да посетите техния сайт libplovdiv.com където можете да намерите и повече информация за читатели.

Още за народната библиотека Иван Вазов

Народната библиотека изпълнява функциите на книгохранилище, тя има огромен принос към опазването на българското културно-историческо наследство. Създадена през далечната 1879 година благодарение на Йоаким Груев и Александър Башмаков. Библиотеката е първата културна институция в Южна България.

В наши дни библиотеката е общодостъпна универсална научна библиотека, като има над 1.5 милиона библиотечни документа. Там можете да намерите справочен фонд, български и чужди периодични издания, аудиовизуални и електронни документи, оригинални произведения на изкуството и други.

На територията на библиотеката можете да намерите също така модерна компютърна мрежа с над 100 автоматизирани работни станции, също така онлайн обслужване, WiFi зони и други.

Други места, които да посетите близо до библиотеката

Пеещи фонтани Пловдив – на около 100-150 метра северно от Библиотеката се намират пеещите фонтани на град Пловдив. Те представляват голяма водна атракция, която през топлите сезони привлича многобройни туристи и местни граждани. Вечер тя бива осветена в красиви цветове, а на заден фон се чуват и класически музикални изпълнения.

Форум на Филипопол – Филипопол е едно от старите имена на град Пловдив. На около 500-600 метра североизточно от библиотеката можете да намерите останки от форума на филипопол, той е бил търговският, административен и религиозен център на града. Мястото е публичнодостъпно, като за да стигнете до него, трябва да поемете на севе, да минете през градската градина и точно срещу входа на Централна Поща ще видите останките от форума.

Античния театър – на около 1.5 километра северно от библиотеката, можете да посетите една от иконите на град Пловдив. Театърът представлява голяма открита сцена, добре изградена и поддържана, където също така се провеждат различни културни, музикални и театрални изпълнения. За да стигнете до театъра, трябва да продължите в посока север, след което да преминете през градската градина, от там да продължите на север по улица Княз Алскенсадър I (главната пешеходна улица на град Пловдив). След около 10-15 минути трябва да направите десен завой по улица Съборна, малко след това следва десен завой по улица Митрополит Паисий, след това се движите по улица Тодор Самодумов и малко след това правите десен завой по улица Цар Ивайло. На входа на театъра има каса, където се заплаща такса и можете да разгледате забележителността отблизо.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Пловдив

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Рудник Цар Асен
Рудник Цар Асен
Близо до:Съединение


Язовир Дондуково
Язовир Дондуково
Близо до:БрезовоЧервената църква в Перущица
Червената църква
Близо до:Перущица


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив