Меню

Затвори
menu

Народен театър Иван Вазов

Затвори
Народен театър Иван Вазов в София
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До София
Координати Координати:42.69417638538347, 23.326519926175916

В град София можете да видите много красива архитектура, чудни забележителности и музеи. Един от най-известните театри в цялата държава е Народният театър Иван Вазов. Сградата е културен институт за театралното изкуство в страната. Той се намира в централната част на София.

Народният театър е построен през 1904-1907 година. Той отваря врати на 3-ти януари 1907 година с представление. Сградата е изключително красива, изградена е по проект на Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер (виенски архитекти).

Сградата разполага с 848 места. Мястото в днешно време се използва за изпълнение на различни видове театрални представления и други културни събития.

Маршрут

Театърът се намира в Централна София. До него можете да стигнете като ако влизате в София през Цариградско Шосе, трябва да продължите по него, след което по булевард Освободител. След това трябва да направите ляв завой по улица Геогрги С. Раковски, след това правите десен завой по улица Славянска. Театърът се намира на ъгъла на улица Геогрги Бенковски и улица Славянска.

Още за народния театър

През 1903 година на 14-ти юли министър др. Ив. Д. Шишманов издава заповед и назначава комисия, която подготвя предложение за постройка на Народния театър в град София. Взима се решение и се определя място, където да се построй сградата. През юни 1904 година започва и самият строеж на сградата по проект на австрийски архитекти – Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер. Красивото оформление на стените и тавана в театъра са благодарение на известния виенски художник Рудолф Фукс.

Сградата е огромна и красива, тя разполага с 848 места за зрителите на различни театрални и сценични изпълнения. Театърът официално отваря врати през 1907 година на 3-ти януари, като започва със специално представление.

Сградата бива реконструирана през 1924-1928 година по проект на немския архитект Мартин Дюфер и българския строителен инженер Кирил Чапаров. Доставена е сценична механизация на едни от най-добрите фирми за производство на подобна техника Круп и МАН.

През 1920-1930 година приключва художественото изграждане на театъра, като постепенно тя бива професионализирана, допринася за това театъра да е признат на балканската и дори на световната театрална сфера.

Забележителности близо до Народния театър

Руската църква Свети Николай Чудотворец – една от емблематичните сгради на София, която е изключително красива се намира само на 300 метра пеша от Народния театър. Тя се намира на североизток от театъра, като до нея можете да стигнете, като тръгнете по улица Дякон Игнатий в посока североизток, след което завиете вдясно по булевард Цар Освободител. След около 140 метра, вляво ще видите и красивата постройка.

Храм-паметник Св. Александър Невски – храм-паметника представлява огромна сграда, с красиви форми и стенописи. Тя е една от най-известните сгради на град София и на цяла България. Тя се намира на 650 метра североизточно от народния театър. До нея можете да стигнете, като от театъра тръгнете по улица Дякон Игнатий, в посока североизток, след което направите десен завой на булевард Цар Освободител. Продължете по него и след това направете ляв завой по улица 15-ти Ноември, която след няколко минути ще ви отведе до големия площад, на който е изграден храм-паметника.

Паметник Цар Освободител – паметника представлява огромна статуя изградена в чест на Александър II. Паметника се намира на изток от Народния театър, само на 600 метра. До него можете да стигнете като тръгнете по улица Дякон Игнатий, в посока североизток, след което направите десен завой по булевард Цар Освободител. След около 450 метра, вдясно ще видите и красивата статуя.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до София

Орлов мост
Орлов мост
Близо до:София


Боянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:СофияДрагалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София


Храм Света Неделя в град София
Храм Света Неделя
Близо до:София