Меню

Затвори
menu

Най-високите върхове в Стара планина

Затвори
Гледка към връх Ботев

В централните части на нашата държава се простира най-дългата планина в България – Стара планина. Тя е дълга 530 километра, широка е до 50 километра (около 15 километра в средната и част). Тя започва от западната граница на нашата държава и части от Сърбия и приключва на изток с нос Емине. Нейната средна надморска височина е 722 метра. Тя е с обща площ от 11 596 квадратни километра.

На нейната територия има стотици върхове, и над 80 изградени хижи. По нейното било се простира и най-дългият пешеходен туристически маршрут на България – Ком-Емине. Планината е често посещавана от многобройни туристи, поради отличните пешеходни маршрути и невероятните гледки и природни забележителности.

На територията на Стара планина има многобройни природни паркове и също и един от трите национални парка в България. Също така тя предлага огромно разнообразие от животински и растителен свят, на нейната територия има стотици видове и многобройни животни които се срещат само на нейната територия.

Имена и височина на най-високите върхове в Стара планина

 1. Връх Ботев – най-високата точка на планината се намира в Централна Стара планина. Той е висок 2376 метра, като той се изкачва от две основни точки – от местност Паниците, близо до Калофер и през хижа Плевен от северната част на върха. Близо до него се намира и известната хижа Рай и най-високият водопад на Балканите – Райското пръскало (висок 125 метра).
 2. Връх Малък Юмрукчал – върхът е висок 2340 метра.
 3. Голям Кадемлия – върхът е висок 2276 метра, намира се в Средна Стара планина, на изток от връх Ботев. Той е част от Триглавия масив (Голям Кадемлия, Малък Кадемлия и Пиргос). На него има изградена постройка, която е била бивша военна база.
 4. Млечния Чал – върхът е висок 2255 метра, намира се на запад от връх Ботев, на главното планинско било. До него има удобен маршрут с червена маркировка (част от Ком Емине).
 5. Малък Кадемлия – върхът е висок 2228 метра, като той се намира на изток от връх Голям Кадемлия. До него се стига почти само по главното било, като след това се отклонявате в посока юг.
 6. Жълтец – висок е 2227 метра, намира се на запад от връх Ботев, на главното планинско било. От него се откриват много красиви гледки към голяма част от планината. До него има удобен добре маркиран маршрут (червена маркировка на запад от връх Ботев).
 7. Връх Параджика – висок е 2209 метра, намира се на главното било източно от връх Ботев. До него можете да стигнете по главният маршрут Ком Емине по червената маркировка на изток от връх Ботев.
 8. Връх Вежен – върхът е висок 2198 метра, намира се в централните части на Стара планина, северно от град Клисура. Той е един от най-високите в областта, а от него се виждат невероятни панорамни гледки над голяма част от България, в ясно време може да се видят дори Рила и други планини.
 9. Връх Мазалат – върхът се намира на изток от Ботев. Висок е 2197 метра. Намира се на юг от главното било на планината, като наблизо се намира и хижа със същото име, която е много красива и известна.
 10. Връх Пиргос – висок е 2195 метра и е част от Триглавия масив, който се намират върховете връх Кадемлия и Малък Кадемлия.
 11. Връх Голям Купен – върхът е изключително красив и се вижда от десетки километри. Намира се на главното планинско било, на изток от връх Амбарица и на запад от връх Ботев. Той е висок 2169 метра. Има форма на пирамида като изкачването му може да се извърши и без специална екипировка, но от двете му страни има поставени метални въжета, тъй като е много стръмен.
 12. Връх Миджур – висок е 2168 метра, намира се в Западна Стара планина, западно от град Монтана, близо до границата със Сърбия.
 13. Връх Амбарица – или още познат като връх Левски е изключително красив връх, намиращ се на запад от връх Ботев. Той е висок 2166 метра, като до него има удобен път и добре маркирана пътека, тъй като е част от главното планинско било. На върха има изграден и малък красив подслон.
 14. Връх Малка Амбарица – върхът е висок 2143 метра, той се намира на няколкостотинметра източно от връх Амбарица. Също е част от основното планинско било.
 15. Юрушка грамада – върхът е висок 2136 метра, намира се в Централна Стара планина, източно от връх Ботев.
 16. Връх Ушите – висок е 2115 метра, намира се на североизток от връх Ботев, западно от връх Параджика. Също е част от маршрута Ком Емине.
 17. Връх Каменица – висок 2104 метра, намира се в Централна Стара планина, северно от град Клисура. От него се откриват невероятни гледки над околията.
 18. Връх Малък Купен – намира се на запад от връх Голям Купен, висок е 2101 метра и е доста по-лесно да се изкачи спрямо Големия Купен. Той се намира точно на главното планинско било, през него също минава и маршрута Ком-Емине.
 19. Връх Кафадакилди – или още познат като Побита глава е връх намиращ се намира югозападно от връх Ботев в Централна Стара планина. Висок е 2075 метра. Той е на юг от главното планинско било.
 20. Тетевенска баба – върхът се намира в Централна Стара планина, на главното планинско било, западно от връх Вежен, северно от село Антон. Висок е 2070 метра.
 21. Връх Булуваня – намира се на изток от връх Тетевенска баба и на запад от връх Вежен. Висок е 2042 метра. Той също е на главното планинско било на планината от където има невероятни гледки.

Още информация за Стара планина

Стара планина е разположена в централните части на България, тя има обща дължина от над 530 километра, широка е 15 километра (достига до 50 километра в западната и източната част). Има обща площ от 11 596 квадратни километра, което я поставя на второ място по площ от планините в България, след Родопите, която има обща площ на нашата територия от 14 735 квадратни метра.

Планината е разположена на части от 14 български области – Видинска, Монтана, Врачанска, Софийска, област София, Ловешка, Пловдивска, Габровска, Стараозагорска, Великотърновска, Сливенска, Шуменска, Бургаска и Варненска. Основно се дели на 3 големи части – Западна Средна и Източна. Граничи на север с Предбалкана, южната част граничи със различни подбалкански котловини. Западната част на планината достига в Сърбия, а източната част достига до Черно море.

На територията на планината се намира и Национален парк Централен Балкан, който е защитена от закона територия, в която се намират уникални животински и растителни видове. На планината има стотици върхове, като над 25 броя от тях са с височина от над 2000 метра.

Рейтинг: 1

Все още не е гласувано