Меню

Затвори
menu

Най-високите върхове в Рила

Затвори
Гледка от връх Иречек към Мусала

В България има 39 планини, те са разположени в южните и западните части на територията ни. Най-високата сред всички планини е Рила, която се намира в Югозападна България. Също така тя е най-високата на целия Балкански полуостров. Нейната най-висока точка е връх Мусала – висок 2925 метра.

Освен това на нейната територия се намира един от трите национални парка в България. Там също могат да бъдат видяни многобройни езера и невероятно разнообразие от диви животни и красиви растения.

Планината има общ площ от 2629 квадратни километра, като на нейната територия се намират много от най-високите върхове на територията на България.

Имена и височина на най-високите върхове в Рила

 1. Мусала – върхът е първенецът на целия Балкански полуостров и Източна Европа. Той е висок 2925 метра. Намира се в Източна Рила, като до него има няколко удобни маршрута – един от най-често използваните е през Боровец, а оттам с лифт до хижа Ястребец и след това пеша.
 2. Малка Мусала – върхът се намира източно от връх Мусала, висок е 2902 метра и до него има няколко основни маршрута. Можете да го посетите след връх Мусала, но за целта се преминава по седловина Трионите, която е доста стръмна и тясна и свързва двата върха.
 3. Иречек – върхът е висок 2852 метра, намира се на североизток от връх Мусала в Източна Рила. Той е разположен на главния Мусаленски венец.
 4. Дено – висок е 2790 метра и също се намира близо до връх Мусала (в посока североизток).
 5. Студеният чал – върхът е висок 2767 метра. Намира се в Източна Рила, на изток от връх Иречек.
 6. Голям Близнак – върхът се намира на юг от връх Мусала, в Източна Рила. Висок е 2779 метра. Близо до него се намират Маричини езера, които са разположени до мястото, откъдето извира река Марица.
 7. Малък Близнак – висок е 2777 метра и по името можете да разберете че върховете си приличат. Намират много близо до връх Мусала – на юг от него. Малкият Близнак се намира малко по-северно от връх Голям Близнак.
 8. Манчо – също близо до Близнаците (в посока изток) се намира един от най-високите върхове на планината – Манчо. Висок е 2771 метра.
 9. Песоклива вапа – южно от Близнаците се намира и връх Песколива Вапа – висок е 2768 метра.
 10. Овчарец – 2768 метра. Намира се в Източна Рила, южно от Голям Близнак.
 11. Маришки чал – върхът е висок 2765 метра, намира се в Източна Рила, южно от връх Мусала. Наблизо могат да бъдат видяни Маричините езера, откъдето извира и река Марица.
 12. Голям Купен – върхът се намира в Северозападна Рила, източно от връх Мальовица. Висок е 2732 метра и от него се разкриват изключително красиви панорамни гледки.
 13. Мальовица – един от най-известните върхове в Рила планина е връх Мальовица. Висок е 2729 метра, има изключитело красива форма, като северно от него се намира и хижа Мальовица. Той е разположен в Северозападна Рила.
 14. Среден Купен – близо до Големия Купен се намира и Средният Купен, който е висок 2729 метра. Разположен е в Северозападна Рила, близо до Страшното езеро.
 15. Черна Поляна – върхът е висок 2716 метра и се намира в средните части на Рила планина.
 16. Алеко – висок е 2713 метра, намира се на главния Мусаленски венец, северозападно от връх Мусала.
 17. Рилец – върхът е висок 2713 метра, намира се в средните части на Рила, югозападно от връх Мусала.
 18. Скакавец – със своята височина от 2705 метра, той се намира в средните части на Рила, западно от връх Мусала.
 19. Попова капа – висок е 2704 метра, намира се в Северозападна Рила, на изток от връх Мальовица и върховете Голям, Малък и Среден Купен.
 20. Лопушки връх – намира се на изток от връх Попова Капа в Северозападна Рила планина. Висок е 2698 метра.

Още за Рила планина

Рила планина е не само най-високата в България и на Балканите, но и в цяла Източна Европа, като се нарежда и на 6-то място в Европа след планините Кавказ, Алпите, Сиера Невада, Пиренеите и Етна. От Рила планина извират някои от най-пълноводните български реки – Искър, Марица и Места.

На нейната територия има над 200 езера, сред които са и известните Седем Рилски езера. На територията на планината могат да се видят над 2000 растителни и стотици животински видове. Там се намира и един от трите големи Национални парка – Рила. Планината е с обща площ от 2629 квадратни километра, като има средна надморска височина от 1487 метра.

На територията на планината също така има и язовири, един от които е Белмекен. Той е построен на надморска височина от над 2000 метра, като това го прави най-високият язовир с насипна стена на Балканите.

Рейтинг: 4

Все още не е гласувано