Меню

Затвори
menu

Най-високите върхове в Пирин

Затвори
Муратов връх

Пирин планина е една от най-високите на територията на България. Тя се намира в Югозападна България. Нейната най-висока точка е връх Вихрен – висок 2914 метра. Планината е богата на природни забележителности – там можете да видите изключително богато разнообразие от растения, диви животни, върхове, седловини, езера и други.

Нарежда се на второ по височина място в България, след Рила планина (връх Мусала 2925 метра), а също така и на трето място на Балканите – след планината Олимп (връх Митикас в Гърция 2917 метра).

Планината е с обща площ от 2585 квадратни километра. На нейната територия има над 30 върха с височина от над 2000 метра. Също така в Пирин се намира и един от трите Национални парка на България – Национален парк Пирин.

Имена и височини на най-високите върхове в Пирин

 1. Вихрен – първенецът на планината се намира в Северен Пирин. Той е висок 2914 метра и се нарежда на второ място в България, след връх Мусала в Рила. До върха има удобни маршрути, а също така наблизо се намира хижа със същото име.
 2. Кутело – висок е 2908 метра и се намира на север от връх Вихрен в Северен Пирин. Изключително красив. Само на няколко километра югозападно от град Банско.
 3. Бански суходол – един от най-високите върхове на планината – 2884 метра. Намира се на запад от връх Кутело, на главното планинско било в Северен Пирин. Много хора го посещават без дори да разберат, тъй като той се намира (западно) след известната седловина Кончето.
 4. Полежан – върхът е висок 2851 метра, намира се в Северен Пирин. Изключително красив и от него се открива уникална панорама. Един от най-лесните маршрути до него е от Добринище, след това с лифт към хижа Безбог и оттам по маршрута към върха.
 5. Каменица – върхът се намира на 2822 метра височина, в южните части на Пирин.
 6. Малък Полежан – върхът се намира на юг от връх Полежан и е висок 2822 метра. До него има удобен маршрут от Голям Полежан, а от самия връх се откриват невероятни гледки към почти цялата планина.
 7. Баюви дупки – върхът е висок 2820 метра и е разположен на запад от връх Бански суходол. Близо до него се намират хижа Яворов и връх Албутин.
 8. Голяма Стража – висок е 2810 метра, намира се близо до връх Полежан в Северен Пирин. Той е част от Стражите, които представляват красиво планинско образувание близо до хижа Безбог.
 9. Яловарника – върхът се намира на 2763 метра надморска височина, южно от връх Каменица.
 10. Газей – върхът е висок 2761 метра и е изключително красив. Намира се северозападно от връх Полежан, близо до голямо Газейско езеро, което също в много живописно (познато е също като Дамата с кока).
 11. Каймакчал – висок 2753 метра, върхът се намира северно от връх Голяма стража.
 12. Тодорин връх – или още познат като връх Тодорка, е връх в Северен Пирин, намиращ се източно от връх Вихрен. Висок е 2746 метра. Изключително красив, и може да бъде видян от Банско.
 13. Бъндеришки чукар – висок е 2743 метра. Намира се в Северен Пирин, югоизточно от връх Муратов.
 14. Джангал – изключително красив връх, висок 2730 метра. Намира се южно от връх Полежан, близо до хижа Безбог. Върхът има много красива форма, наподобяваща пирамида, а самото изкачване до него е стръмно.

Още за Пирин планина

Планината е една от най-високите и най-известни планини на нашата територия. Тя има обща площ от 2585 квадратни километра. Дълга е 66 километра и максималната ѝ широчина е 40 километра. Има средна надморска височина от 1033 метра. На нейната територия се намират много от най-високите върхове в България. Там се намира и един от трите Национални парка на България – Пирин. Това е защитена територия, където се срещат уникални растения и животни.

В Пирин се срещат многобройни животински видове (орел, смок, дива коза, белка, златка, лисица и други). Също така там има разнообразни растителни видове, сред които: пирински мак, ливадина, мащерка, лопен, еделвайс и много други.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано