Меню

Затвори
Меню

Муратов връх

Затвори
Следваща
Предишна
Муратов връх
Муратов връх
Муратово езеро
На връх Муратов
Гледка към Влахино езеро
Време:3 часа
Трудност:Средна
Близо до:Банско
Координати:41.74539298874853, 23.395335150700763

Муратов връх е чудесен връх в северните части на Пирин планина. Той се намира близо до хижа Вихрен. Върха е един от най-високите в Пирин планина със своите 2669 метра.

Той се намира южно от връх Хвойнати, който е близо до връх Вихрен.

Върхът има вид на пирамида, и е много красив, от него може да видите почти цяла Пирин планина. Виждат се много върхове и езера, като Вихрен, Бански Суходол, Тодорка, Хвойнати връх и много други.

Маршрут

Маршрути от хижа Вихрен до Муратов връх

Покажи маршрута Удобна начална точка за маршрута към връх Муратов е хижа Вихрен. Тя се намира на 16км югозападно от Банско. До нея се стига по удобен асфалтов път за 20-30 минути от Банско.

Ако решите да ходите през летния сезон, трябва да знаете, че обикновено има забрана за преминаване по пътя между сутринта и следобед в часовете между 8 и 16:00. Тъй като има доста желаещи да се разхождат по Пирин, особено през уикендите е трудно да се намери и място. За това най-удобно място през летния сезон е да оставите автомобила си на предната хижа – Бъндерица. Малко преди нея има широк паркинг, тя се намира на около 14км от Банско, по пътя за хижа Вихрен. След като оставите автомобила си, може да се качите до хижа вихрен пеш по пътя за колите, което отнема между 20 и 30 минути с нормално темпо.

От хижа Вихрен, трябва да поемете на запад, където започват повечето маркировки – срещу входа на самата хижа. От там имате два избора единия е да минете през Кабата, към връх Вихрен и близо до Хвойнати връх (зеленото на изображението). Като за да минете по него трябва да продължите по червено-бялата маркировка на запад, след което да тръгнете, след 20-30 минути, когато се разделя маркировката на две посоки, да продължите наляво – нагоре към седловина Кабата. От хижата до седловината са приблизително 2км и около 630 метра денивелация – това разстояние се изкачва за около 2 часа. След като се качите на седловината, трябва да поемете на юг, като вървите от дясно на седловината между Хвойнати връх и връх Муратов. От седловината имате да изминете малко над 2 км и почти 200 метра денивелация до върха.

Другия вариант (синия цвят на изображението), е да поемете още от хижа Вихрен, малко след старта, директно в посока юг. Там вървите по синьо-бяла и жълто-бяла маркировка. След приблизително 500 метра маршрута се разделя, на един дървен мост, там трябва да продължите направо, успоредно на Бъндеришка река. Постепенно започвате да се изкачвате нагоре в посока югозапад, като ще минете от ляво на Муратово езеро. Малко след езерото, маршрута продължава в посока запад по маркировката. След като се изкачите на отсрещното било, там има табелки и много избор за маршрути за съседни върхове и други, от хижа Вихрен до там са малко над 3 км разстояние и над 520 м денивелация, които се изкачват за около 2 часа. Там трябва да поемете в дясно, към връх Муратов, който се намира на малко над 400 метра от вас и почти 150 м денивелация.

Още за Муратов връх

Върха има красива форма, наподобяваща пирамида. Върха е скалист със стръмни склонове, особено северните и източните. Върха е изграден от гранити. По върха почти няма никаква растителност, освен мъх, неговата голяма височина – 2669 метра, не позволява на друг тип растения да виреят там. Покрай върха може да видите и различни птици и други животни.

Върха е един от най-високите в Пирин планина, и предлага уникални гледки към поти цялата планина. От него могат да се видят не само съседните върхове, но и по-далечните. От него също така се виждат и няколко красиви езера.

Други забележителности близо до връх Муратов

Върха се намира в Пирин планина, до него има много красиви местенца. Едно от най-близките местенца е Муратово езеро. Ако изберете маршрута, които върви в посока юг, успоредно на реката от хижа Вихрен, то ще минете точно покрай него. Езерото е много красиво. Езерото е дълбоко малко над 3 метра. То се намира на североизток от самия връх. Чудесно местенце за почивка и хапване, преди изкачването на върха. До езерото се стига за около 1 час от хижа Вихрен, като се намира на почти 2 км разстояние.

Друго красиво езеро, което също се намира много близо е Влахиното езеро. Ако изберете маршрута, които преминава към седловина Кабата, ще минете много близо до него. То е много красиво и има чудни гледки. Намира се в посока северозапад от връх Муратов. До него се стига за малко над 2 часа от хижа Вихрен.

Близо до Муратов връх се намира и Хвойнати връх, може да го изкачите по маршрута, който минава през седловина Кабата, след което продължите директно нагоре към него, той се намира в посока юг. Висок е 2635 метра и също предлага чудесни гледки към Пирин планина. До него се стига за малко над 2 часа от хижа Вихрен.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано