Меню

Затвори
menu

Муратов връх

Затвори
Муратов връх
Муратов връх
Муратово езеро
На връх Муратов
Гледка към Влахино езеро
Време 3:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:41.74539298874853, 23.395335150700763

Пирин е висока планина в Югозападна България, на нейната територия се намират много природни красоти, сред които са едни от най-високите върхове в България.

Муратов връх се намира в северните части на Пирин планина. Върхът е на юг от връх Вихрен и на север от Дончовите караули. Наблизо се намира и хижа Вихрен, която е отлична стартова точка за изкачването му. Върхът е един от най-високите в Пирин планина със своите 2669 метра. На север от него има седловина а след нея е връх Хвойнати, а на юг от него се намира и Бъндеришка порта, от където най-удобно се изкачва.

Върхът има вид на пирамида, и е много красив, от него може да видите почти цяла Пирин планина. Виждат се много върхове и езера, като връх Вихрен, връх Бански Суходол, връх Тодорка, Хвойнати връх и много други.

Маршрут

Маршрути от хижа Вихрен до Муратов връх

Покажи маршрута Удобна начална точка за маршрута към връх Муратов е хижа Вихрен. Тя се намира на 16 километра югозападно от Банско. До нея се стига по удобен асфалтов път за 20-30 минути от Банско.

Ако решите да ходите през летния сезон, трябва да знаете, че обикновено има забрана за преминаване по пътя между сутринта и следобед в часовете между 8:00 и 16:00. Тъй като има доста желаещи да се разхождат по Пирин, особено през уикендите е трудно да се намери и място. За това най-удобно място през летния сезон е да оставите автомобила си на предната хижа – Бъндерица. Малко преди нея има широк паркинг, тя се намира на около 14 километра от Банско, по пътя за хижа Вихрен. След като оставите автомобила си, може да се качите до хижа Вихрен пеш по пътя за колите, което отнема между 20 и 30 минути с нормално темпо.

От хижа Вихрен, трябва да поемете на запад, където започват повечето маркировки – срещу входа на самата хижа. От там имате два избора единия е да минете през седловина Кабата, към връх Вихрен и близо до Хвойнати връх (зеленото на изображението). Като за да минете по този маршрут, трябва да продължите по червено-бялата маркировка на запад, след което след 20-30 минути, когато се разделя маркировката на две посоки, да продължите наляво – нагоре към седловина Кабата. От хижата до седловината са приблизително 2 километра и около 630 метра денивелация – това разстояние се изкачва за около 2 часа. След като се качите на седловината, трябва да поемете на юг, като вървите от дясно на седловината между Хвойнати връх и връх Муратов. От седловината имате да изминете малко над 2 километра и почти 200 метра денивелация до върха.

Другия вариант (синия цвят на изображението), е да поемете още от хижа Вихрен, малко след старта, директно в посока юг (на ляво от старта на маркировките). Там вървите по синьо-бяла и жълто-бяла маркировка. След приблизително 500 метра маршрута се разделя, там има дървен мост, там трябва да продължите направо, успоредно на Бъндеришка река. Постепенно започвате да се изкачвате нагоре в посока югозапад, като ще минете от ляво на Муратово езеро. Малко след езерото, маршрутът продължава в посока запад по маркировката. След като се изкачите на отсрещното било, там има табелки и много избор за маршрути за съседни върхове и други, от хижа Вихрен до там са малко над 3 километра разстояние и над 520 метра денивелация, разстоянието се изминава за около 2 часа. Там трябва да поемете в дясно, към връх Муратов, който се намира на малко над 400 метра от вас и почти 150 метра денивелация.

Още за Муратов връх

Върхът има красива форма наподобяваща пирамида. Муратов връх е скалист със стръмни склонове, особено северните и източните. Той е изграден от гранити.

По него почти няма никаква растителност, освен мъх, неговата голяма височина – 2669 метра, не позволява на друг тип растения да виреят там. Покрай него може да видите и различни птици:орел змияр, малък орел, сокол скитник, кукумявки и други. Освен това има и други животни, като: диви кози, диви котки, гущери и други.

Върхът е един от най-високите в Пирин планина и предлага обаятелни гледки към почти цялата планина. От него могат да се видят не само съседните върхове (Вихрен, Хвойнати, Дончови Караули) но и по-далечните (Синаница, Бански Суходол, Момин връх и други). От него също така се виждат и няколко красиви езера.

Други забележителности близо до връх Муратов

Върхът се намира в Пирин планина, до него има много красиви местенца. Едно от най-близките местенца е Муратово езеро. Ако изберете маршрута, който върви в посока юг, успоредно на реката от хижа Вихрен, то ще минете точно покрай него. Езерото е много красиво, а природата покрай него изключително красива. Езерото е дълбоко малко над 3 метра. То се намира на изток от самия връх. Чудесно местенце за почивка и хапване, преди изкачването на върха. До езерото се стига за около 1 час от хижа Вихрен, като се намира на почти 2 километра разстояние.

Друго красиво езеро, което също се намира много близо е Влахиното езеро то е голямо 63 декара и дълбоко до 13 метра, изключително красиво. Ако изберете маршрута, който преминава към седловина Кабата (от хижата на запад а след това на север), ще минете много близо до него. Намира се в посока северозапад от връх Муратов. До него се стига за малко над 2 часа от хижа Вихрен. Точно след като слезете от Кабата ще видите езерото насреща ви в посока югозапад.

Близо до Муратов връх се намира и Хвойнати връх, може да го изкачите по маршрута, който минава през седловина Кабата, след което продължите директно нагоре към него, той се намира в посока юг. Висок е 2635 метра и също предлага красиви гледки към Пирин планина. До него се стига за малко над 2 часа от хижа Вихрен.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Банско

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Момин връх
Момин връх
Близо до:БанскоВръх Синаница
Връх Синаница
Близо до:Банско


Суходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:БанскоСинанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:Банско


Връх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Връх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище