Меню

Затвори
menu

Муратово езеро

Затвори
Муратово езеро
Муратово езеро
Маркировка по пътя към Муратово езеро
Гледка към Муратово езеро
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.74576068288384, 23.40623253247364

Муратово езеро е красиво високопланинско езеро намиращо се в северната част на Пирин планина, на височина от 2230 метра. Езерото се намира източно от връх Муратов. Муратово езеро е дълбоко около 3 метра, а водата в него е много чиста и красива. Има рибки, а около него има красива растителност и невероятни гледки.

До него се стига по маркиран маршрут стартиращ от хижа Вихрен. Която се намира на около 16 километра южно от Банско.

Езерото е чудесна идея за разходка в планината, като до него се стига за около е 1 час от хижата, върви се по пътечка, която е добре маркирана и в по-голямата си част е полегата. То е супер идея за почивка в планината, можете да седнете и да се насладите на природата. В него има рибки, а около него има чудна растителност и също така наблизо много красиви извисяващи се върхове.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен до Муратово езеро

Покажи маршрута До Муратово езеро се стига най-удобно от хижа Вихрен. Тя се намира на 16 километра южно от град Банско. До нея се стига по удобен асфалтов път, от Банско продължавате на юг към планината, като там има поставени и табелки.

Трябва да отбележим, че през летния сезон има забрана за минаване с автомобили между 8 и 16 часа. За това или трябва да отидете рано сутринта, или да оставите колата си на предната хижа – Бъндерица. Тъй като през лятото така или иначе има много желаещи, много вероятно е нагоре да няма място за паркиране на вашия автомобил. За това най-добър вариант е просто да оставите колата си на хижа Бъндерица, та се намира по пътя към хижа Вихрен, само на 2 километра преди нея. Там има широк паркинг, където може да оставите колата си и да продължите пеша по асфалтирания път към хижа Вихрен. От там ще трябва да изминете към 2 километра, които се изминават за около 20-30 минути.

След като стигнете хижа Вихрен, трябва да помете в посока запад – където започват всички маршрути, това е местенце с много табели точно срещу входа на хижата. Движите се по жълта и синя маркировка.

Оттам трябва да тръгнете в посока юг (наляво), като маршрутът се движи успоредно на река Бъндерица. След около 500 метра, маршрута се разделя точно на дървен мост, който прекосява реката. Вие трябва да продължите направо, без да завивате към моста. Маркировката е синьо-бяла и жълто-бяла и се движи в посока юг към планината нагоре.

Оттам продължавате да следите маркировката и след около 30-40 минути ще ви отведе точно от източната страна на Муратово езеро. От хижа Вихрен до Муратово езеро имате да изминете около 2 километра и денивелация малко над 260 метра. Това разстояние се изминава за около 1-1.5 часа, според вашето темпо.

Още за Муратово езеро

Езерото често се нарича Голямо Муратово езеро или Хвойнато езеро. То е разположено на 2230 метра надморска височина, източно от връх Муратов. Езерото е дълбоко около 3 метра и в него има риба и растения. Водата е много чиста и красива, като то образува чудни отражения на съседните върхове.

Езерото е с площ от 12 декара и воден обем от около 22 000 м3. Близо до езерото има и много чудни забележителности, сред които и едни от най-високите върхове на Пирин планина и на цяла България.

Разходката до езерото е лека и приятна, като може да се направи с цялото семейство. Най-лека и приятна е през началото на лятото.

Други забележителности близо до Муратово езеро

Най-близката забележителност, която можете да посетите, се намира на малко под 2 километра разстояние по маршрута нагоре – връх Муратов (2669 метра). До него се стига като продължите по същата маркировка в посока запад след което като се изкачите на билото, трябва да поемете директно към върха в посока север. Върхът се изкачва за около 1-1.5 часа от езерото, като трябва да изкачите малко над 410 метра денивелация. От него се откриват обаятелни панорамни гледки към съседните върхове и езера.

Наблизо се намира и Рибното езеро. До него се стига, като малко от Муратово езеро продължите в посока югоизток по пътечка, която ще ви отведе право до езерото. То се намира на около 1 километър разстояние, като то се изминава за приблизително 30 минути. Езерото е много голямо и красиво, предлага чудесни гледки и супер идея за разходка в планината.

Ако продължите в същата посока, югоизточна, след Рибното езеро, се намира и Жабешкото езеро. То се намира на няколкостотин метра източно от Рибното езеро, и също е много красиво. Стига се за около 40-50 минути от Муратово езеро или само за 10-15 минути от Рибното.

Малко по на изток, също така може да видите и Дългото Бъндеришко езеро. То се намира много близо както до Рибното така и до Жабешкото. За да стигнете до него, от Жабешкото трябва да продължите по червена маркировка в посока юг, то се намира на 5 минути пеша от него.

Спанополско езеро – още едно изключително красиво високопланинско езеро се намира само на 1 час пеша от Муратово езеро. До него можете да стигнете, като продължите по жълтата маркировка на запад. След като се изкачите на седловината срещу вас (Бъндеришка порта) трябва да продължите на югозапад по същата маркировка, която ще ви отведе след 20-30 минути точно до езерото.

Рейтинг: 3.7

Все още не е гласувано

Забележителности до Банско

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Момин връх
Момин връх
Близо до:БанскоВръх Синаница
Връх Синаница
Близо до:Банско


Суходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:БанскоСинанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:Банско


Връх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Връх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище