Меню

Затвори
Меню

Муратово езеро

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Муратово езеро
Муратово езеро
Маркировка по пътя към Муратово езеро
Гледка към Муратово езеро
Време Време:1:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Банско
Координати Координати:41.74576068288384, 23.40623253247364

Муратово езеро е много красиво високопланинско езеро намиращо се в северната част на Пирин планина. Езерото се намира източно от връх Муратов. До него се стига по маркиран маршрут стартиращ от хижа Вихрен.

Езерото е чудесна идея за разходка в планината, като до него се стига за около е 1час от хижата. Муратово езеро е дълбоко около 3 метра, а водата в него е много чиста и красива.

То е супер идея за почивка в планината, можете да седнете и да се насладите на природата. В него има рибки, а около него има чудна растителност и също така наблизо много красиви извисяващи се върхове.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен до Муратово езеро

Покажи маршрута До Муратово езеро се стига най-удобно от хижа Вихрен. Тя се намира на 16 километра южно от град Банско. До нея се стига по удобен асфалтов път. Трябва да отбележим, че през летния сезон има забрана за минаване с автомобили между 8 и 16 часа. За това или трябва да отидете рано сутринта, или да оставите колата си на предната хижа – Бъндерица. Тъй като през лятото така или иначе има много желаещи, много вероятно е нагоре да няма място за паркиране на вашия автомобил. За това най-добър вариант е просто да оставите колата си на хижа Бъндерица, та се намира по пътя към хижа Вихрен, само на 2 километра преди нея.

Там има широк паркинг, където може да оставите колата си и да продължите пеша по асфалтирания път към хижа Вихрен. От там ще трябва да изминете към 2 километра, които се изминават за около 20-30 минути. След като стигнете хижа Вихрен, трябва да помете в посока запад – където започват всички маршрути, това е местенце с много табели точно срещу входа на хижата.

От там трябва да тръгнете в посока юг (наляво), като маршрутът се движи успоредно на река Бъндерица. След около 500 метра, маршрута се разделя точно на дървен мост, който прекосява реката. Вие трябва да продължите направо, без да завивате към моста. Маркировката е синьо-бяла и жълто-бяла и се движи в посока юг към планината нагоре.

От там продължавате да следите маркировката и след около 30-40 минути ще ви отведе точно от лявата страна на Муратово езеро. От хижа Вихрен то Муратово езеро имате да изминете около 2 километра и денивелация малко над 260 метра. Това разстояние се изминава за около 1-1.5 часа, според вашето темпо.

Още за Муратово езеро

Езерото често се нарича Голямо Мратово езеро или Хвойнато езеро. То е разположено на 2230 метра надморска височина, западно от връх Муратов. То е дълбоко около 3 метра и в него има риба и растения. Водата е много чиста и красива, като то образува чудни отражения на съседните върхове. Езерото е с площ от 12 декара и воден обем от около 22 000 м3. Близо до езерото има и много чудни забележителности, сред които и едни от най-високите върхове на Пирин планина и на цяла България.

Други забележителности близо до Муратово езеро

Най-близката забележителност, която може да посетите се намира на малко под 2 километра разстояние по маршрута нагоре – връх Муратов (2669м). До него се стига като продължите по същата маркировка в посока запад след което като се изкачите на билото, трябва да поемете директно към върха в посока север. Върхът се изкачва за около 2 часа от езерото, като трябва да изкачите малко над 410 метра денивелация. От него се откриват уникални гледки към съседните върхове и езера.

Наблизо се намира и Рибното езеро. До него се стига, като малко след Муратово езеро продължите в посока югоизток. То се намира на около 1 километър разстояние, като то се изминава за приблизително 30 минути. Езерото е много голямо и красиво, предлага чудесни гледки и супер идея за разходка в планината.

Ако продължите в същата посока, югоизточна, след Рибното езеро, се намира и Жабешкото езеро. То се намира на няколкостотин метра западно от Рибното езеро, и също е много красиво.

Малко по на изток, също така може да видите и Дългото Бъндеришко езеро. То се намира много близо както до Рибното така и до Жабешкото. То предлага уникални гледки и красиви отражения на съседните върхове.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано