Меню

Затвори
menu

Музей на Тодор Каблешков

Затвори
Къща-музей Тодор Каблешков
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.638373612518855, 24.35602564245156

В Западна България е разположен град Копривщица, който заема много важна част в българската история. Там са живели много видни българи, сред които: революционери, писатели и творци.

Един от най-важните моменти от историята, свързани с града, е именно Априлското въстание. То представлява въстание на българите в Османската империя, което избухва на 20 април 1876 година в Копривщица. Въпреки, че то не е успешно, представлява важна точка в историята и постига политическата си цел, като дава силен отзвук в Западна Европа. Според изработения от Гюргевския революционен комитет план, земите са били разделени на 5 окръга: Търновски, Сливенски, Врачански, Пловдивски и Софийски.

В днешно време в града могат да се видят много паметници и къщи на революционерите, участвали във въстанието. Един от най-видните сред тях е Тодор Каблешков, чието цяло име е Тодор Лулчов Каблешков. Неговата фамилия произхожда от думата „каблица“ – това представлява дървено ведро за мляко, което се използва от родопските овчари. Тодор Каблешков е роден в заможно семейство на 13 януари 1851 година. Бащата на Тодор Каблешков – хаджи Лулчо Каблешков, е бил патриот и родолюбец. Занимавал се е с бегликчийство и джелепство.

Тодор Каблешков първоначало учи в Копривщица, след което през 1864 година баща му го води в Пловдив, за да учи в престижното главно епархийско училище, където му преподава Йоаким Груев (български просветител, учител, педагог, преводач, книгоиздател и общественик).

По-късно Тодор става ученик в престижния френски лицей „Мехтеп Султание“ в Галатасарай през 1868 година. През 1871 година той се завръща в родния си град Копривщица. През следващите години той активно участва в организирането на революционни дейности.

Къщата, в която той е отраснал и живял, в днешни дни може да се види в централните части на град Копривщица в работно време. Тя е построена през 1845 година от майстор Генчо Младенов за дядото на Тодор Каблешков. Къщата представлява двуетажна сграда със симетричен план и овални помещения. На горния салон има много различни красиви дърворезби.

Самият музей „Тодор Каблешков“ е основан през 1954 година. Отвън, в непосредствена близост, също така можете да видите и красивия паметник на революционера.

Маршрут

Къщата-музей се намира на улица „Тодор Каблешков“ 8 в централните части на град Копривщица. Най-удобно е да паркирате в центъра на града и да се тръгнете на запад към улица „Тодор Каблешков“, тъй като улиците са тесни и неудобни за автомобили. Имайте предвид, че в Копривщица има платено почасово паркиране.

Още за къщата-музей на Тодор Каблешков

Къщата е построена през 1845 година. През 1954 година тя става музей, като тя е изключително красива и добре запазена. Има уникални дърворезби. Представлява двуетажна сграда, разположена в голям двор. Къщата може да се посети в работните часове на музея. Мястото е много красиво и е успяло да запази богатата история. То е пряко свързано с революцията на Априлското въстание. Къщата се намира на красива улица в централните части на град Копрвищица, където е отраснал и живял революционерът Тодор Каблешков.

Други забележителности близо до къщата

Храм Успение Богородично – първата църква в град Копрвищица, която представлява малка едноетажна постройка, имаща изключително красива архитектура, се намира на няколко десетки метра северно от къщата-музей. Тя е отворена за посещение и представлява внушителна гледка.

Мост Първата Пушка – мостът е известен като мястото където се е чула първата стрелба, с която е започнало Априлското въстание на 20 април 1876 година. Той се намира само на 100 метра южно от къщата. За да стигнете до него, трябва да продължите в посока юг по улица „Тодор Каблешков“. Вървейки по нея, ще видите мост, до който има поставена табела с надпис.

Класното училище Св. Св. Кирил и Методий – първото в страната класно училище се намира само на 250 метра югоизточно от къщата-музей на Тодор Каблешков. То представлява много красива сграда с уникални форми, разположена насред голям двор. За да го посетите, трябва да се придвижите по улица „Тодор Каблешков“, в посока юг, след което да направите ляв завой след моста Първата пушка и да продължите по самата улица, която ще ви отведе в двора на училището.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Копривщица

Мост Първата пука в град Копривщица
Мост Първата пушка
Близо до:КопривщицаЯзовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:Клисура


Хижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:КлисураХижа Ехо
Хижа Ехо
Близо до:Клисура


Връх Богдан
Връх Богдан
Близо до:Копривщица