Меню

Затвори
menu

Мраморно езеро

Затвори
Мраморно езеро
Време 0:15 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.34505881021709, 25.12569527844816

В централните части на нашата държава, близо до град Брезово, се намира красиво мраморно езеро. То е разположено на мястото на бивша мраморна кариера на източния склон на малък хълм. Езерото представлява малък воден басейн с дълбочина около 20 метра и размери около 50 метра на 60 метра.

Откъм югозападната част на езерото се вижда голяма красива стена, а самото езеро е с много красив син цвят.

То е леснодостъпно, като можете да спрете близо до него, на около 500-600 метра в началото на малък планински път малко преди село Православ, източно от Брезово.

Езерото е приятно за лятна разходка сред природата, като пътят до него отнема около 10-15 минути. Можете да стигнете и по-близо до него с кола, но пътят е не е удобен за ниски коли.

Мястото е приятно за хапване и пикник през топлите сезони, можете да отидете там с цялото семейство. Природата около езерото е красива, има много дървета и храсти, като има и много места за сядане, а самото езеро притежава много красиви форма и цветове. Но то не става за плуване.

Маршрут

За да отидете до Мраморното езеро, трябва от град Брезово да тръгнете на изток по пътя към Православ. След около 2 километра, вляво на пътя, ще видите малък планински път. Можете да оставите колата си и да продължите по него още около 500-600 метра в същата посока. Можете също така, ако сте с по-висока кола, да продължите направо с нея по пътя. След това ще стигнете до още 1 път, оттам продължете в същата посока, след малко идват 2 пътя вляво и вдясно – вие продължете вдясно по този, който слиза леко надолу. След още 2-3 минути ще видите и красивото Мраморно езеро.

Още за Мраморното езеро

Езерото е с размери от около 50х60 метра. То се намира в стара мраморна кариера. Има изключително красиви цветове, но не е подходящо за плуване.

Достига до 20 метра дълбочина. Там често местните ходят да си почиват през топлите дни. Югозападната стена на езерото и природата около него също са много красиви.

Дестинацията е идеална идея за лека разходка, по време на която да се насладите на красивия цвят на водите на езерото.

Забележителности близо до Мраморното езеро

Гранитският дъб – най-близката забележителност до езерото е най-старото дърво в България, като то е на възраст от над 1630 години. Намира се само на 17 километра южно от езерото. За да стигнете до него, трябва да отидете в село Гранит, да тръгнете към Брезово, след това към Чоба, след което към Тюркмен и след това ще стигнете до село Гранит. В центъра на селцето, точно до кметството, трябва да направите ляв завой, след което на втората пресечка пак да завиете вляво. В дъното на тази улица се намира малък парк, където е и дървото.

Античен театър в Пловдив – на около 50 километра югозападно се намира вторият по-големина град в България. Една от неговите емблеми е именно Античният театър. За да посетите театъра, трябва да се върнете към град Брезово и да продължите към град Пловдив. В града от един от главните булеварди „Цар Борис III Обединител“ трябва да завиете по улица „Железарска“. Наблизо има няколко платени паркинга, където можете да оставите автомобила си. След това продължете по улица „Съборна“, а след това по улица „Митрополит Паисий“. Оттам по улица „Тодор Самодумов“, след това направете десен завой по улица „Цар Ивайло“ и след малко ще видите театъра пред вас.

Пеещите фонтани в Пловдив – на около 45-50 километра югозападно се намират и красивите Пеещи фонтани. Те са разположени в централните части на град Пловдив. Върнете се към град Брезово и оттам тръгнете към Пловдив. В центъра на града можете да паркирате автомобила си, след което да тръгнете към главната улица на града – „Княз Александър I“. В началото на улицата има голям площад, а вляво на него се намира парк. В западната част на парка са разположени красивите фонтани.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Брезово

Язовир Дондуково
Язовир Дондуково
Близо до:Брезово


Гранитски дъб
Гранитски дъб
Близо до:Брезово