Меню

Затвори
menu

Мост Първата пушка

Затвори
Мост Първата пука в град Копривщица
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.637730529195345, 24.35633212614273

Град Копривщица е мястото, където избухва Априлското въстаниена на 20 април 1876 година. Представлява малък град в Западна България, разположен в Средна гора. Намира се на над 1000 метра надморска височина, като там могат да бъдат видяни много паметници, музеи и къщи на видни българи.

Мост Първата пушка заема важна част в българската история. Представлява малък мост, разположен над река в централните части на Копривщица. Името на моста идва от това, че именно на него е прозвучал първият изстрел от пушка, който дава началото на Априлското въстание.

Градът е бил средище на революционната дейност на редица видни българи, сред които и Апостола на свободата – Васил Левски, който е един от основоположниците на освободителното дело. През годините той е посещавал многократно града, за да се среща с други видни патриоти.

Имената на Тодор Каблешков, Панайот Волов и Георги Бенковски, които копнеят за освобождаването на българския народ, се свързват и до ден днешен с Копривщица.

Въстанието е трябвало да започне на друга дата – 1-ви май, но поради предателство, то избухва преждевременно. Около 10 часа сутринта, на 20-ти април въстанието започва с камбанния звън на църквата „Успение Богородично“. Георги Тиханек се натъква на заптие, което вдига своята пушка, но той успява да стреля първи, като неговият изстрел е първият такъв за революцията.

Мостът, на който се случва това събитие, в наши дни е обявен за паметник на културата. Той е изграден от Хаджи Найден Калъчев през 1813 година.

Маршрут

Мостът се намира в централните части на Копривщица. За да стигнете до него, е най-добре да паркирате автомобила си центъра, тъй като уличките са тесни и неудобни за автомобили. След като оставите колата си, поемете в посока запад към улица „Димчо Дебелянов“. Движете се по нея в посока юг, като в края на улицата се намира и мостът Първата пушка, като там има поставена табела.

Още за моста Първата пушка

Мостът е малък, но с голямо значение за българската история. Именно на него започва Априлското въстание на 20 април 1876 година. Името на моста идва от това, че там е чут първият изстрел на въстанието, който идва от пушката на Георги Тиханек, натъкнал се на заптието Кара Хюсеин. Мостът Първата пушка е изграден от Хаджи Найден Калъчев през 1813 година.

Той е дълъг около 10 метра и е широк около 3 метра. Уличките до него са стръмни и неудобни за автомобили, но при разходка пеш е леснодостъпен. В днешни дни той е посещаван от туристи и любители на българската история. Най-добре е да отидете през топлите сезони, тъй като Копривщица се намира на над 1000 метра надморска височина и там времето е доста хладно.

Мястото е удобно за посещение с цялото семейство, като също така можете да разгледате и много други красиви и интересни места в града. Градът се намира насред уникална природа в централните части на планината Средна гора.

Забележителности близо до моста

Къща-музей Тодор Каблешков – един от най-видните български революционери, родом от Копривщица, е Тодор Каблешков. Неговата къща е превърната в музей и се намира само на около 100 метра северно от моста. За да стигнете до нея, трябва да продължите в посока север към улица „Тодор Каблешков“ – след 1-2 минути вдясно ще видите красивия музей. Можете да го посетите в работните му часове.

Църква Успение Богородично – най-старата църква в град Копривщица и мястото, откъдето се е чул камбанният звън, дал началото на Априлското въстание. Тя се намира на 150 метра северно от мост Първата пушка. Представлява изключително красива постройка, разположена насред голям двор, която е отворена за посещения. За да стигнете до нея, трябва да продължите в посока север по улица „Тодор Каблешков“, като малко след къщата-музей на революционера, ще видите входа за двора на църквата.

Класно училище Св. Св. Кирил и Методий – първото в България класно училище е изградено именно в град Копривщица. То се намира само на 150 метра източно от мост Първата пушка. За да стигнете до него, трябва да се движите в посока изток по улица „Никола Беловеждов“, която ще ви отведе в двора на училището. То представлява изключително красива сграда, от голямо значение за българското образование.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Копривщица

Къща-музей Тодор Каблешков
Музей на Тодор Каблешков
Близо до:КопривщицаЯзовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:Клисура


Хижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:КлисураХижа Ехо
Хижа Ехо
Близо до:Клисура


Връх Богдан
Връх Богдан
Близо до:Копривщица