Меню

Затвори
menu

Момчилова крепост

Затвори
Момчилова крепост
Момчилова крепост
Стълби към крепостта
По пътеката към крепостта
Време 0:15 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.58061810616782, 24.831528912220012

Родопи е най-голямата планина в нашата държава, тя се намира в Югозападна България. Там има красиви върхове, чудни водопади, различни животинки и много други. В югоизточните части на планината може да посетите красива местност – Градище, близо до село Градът, там се намира Момчилова крепост.

Крепостта се намира на 1215 метра надморска височина, като от нея се вижда 360 градусова панорамна гледка над околията. Там има изградена метална конструкция, която позволява красива обиколка около нея. Там има стълби, които ще ви отведат най-горе на крепостта, където има и поставен български флаг.

Разходката до крепостта е отлична идея за топлите сезони. Тя се намира близо до село Градът, източно от град Смолян. По пътя към крепостта можете да видите изключително красиви растения като:дъб, бук, явор, ела, бор, смърч, хвойна, къпина, шипка и много други.

Маршрут

Крепостта се намира на около 21 километра източно от град Смолян. До нея има удобен паркинг, като за да стигнете до там, трябва да тръгнете към село Подвис, от Смолян. Малко след селцето има път, който завива наляво към село Градът, вие трябва да поемете натам. Там карате по главния път, като постепенно трябва да продължите в посока юг (вляво), към крепостта. Може да я въведете в Google карти. Може да стигнете точно до паркинга, северно от нея, като пътят до там е удобен.

Точно до паркинга ще видите и път, който продължава на юг, а там трябва да заплатите и такса за да разгледате крепостта. След като я заплатите, може да разгледате вътре в постройката, а след това да продължите вдясно по широк път, нагоре към крепостта.

От паркинга, до самата крепост се стига лесно, като има малко денивелация, пътят е обозначен добре с табели, няма къде да се объркате. Самата крепост има няколко варианта за обикаляне, като след първата беседка може да продължите надясно, през панорамната пътека, или вляво направо към крепостта. Вие преценете. Крепостта се изкачва за около 15 минути от паркинга.

Още за Момчилова крепост

Крепостта е построена на над 1200 метра надморска височина, в югоизточните Родопи, близо до село Градът (източно от Смолян). До нея се достига по удобен асфалтов път. Трябва да заплатите такса за да я разгледате.

Крепостта е отлична идея за кратка разходка сред природата с уникални гледки над Родопите.

Крепостта е обитавана през VI век, като тя е построена през този период, за защита от варварски нашествия. Тя бива унищожена през края на VI век. След това крепостта е възстановена през XI и се използва до втората половина на XIV век. Името на крепостта идва от името на Момчил юнак. През 1344 година той участва активно в превземането на Комотини и Грацианопоп.

Други забележителности близо до крепостта

Екопътека Каньона на водопадите – екопътеката е отлична идея за разходка. На нея може да видите многобройни водопади, като тя се намира само на 26 километра западно от Момчилова крепост. До нея се стига, като минете през град Смолян и поемете на запад по улица Миньорска, в посока село Мугла. Малко след края на града (след около 1 километър) има отклонение вдясно, а малко след него ще видите и място за паркиране. От там започва и пътеката за водопадите. Пътеката се обикаля за около 3 часа.

Екопътека Невястата – екопътеката се намира на север от град Смолян. Тя е на около 30 километра западно от Момчилова крепост. До нея се стига, като тръгнете от град Смолян, по главния път към Пампорово, след 10-ина минути по този път, ще видите голяма табела с надпис за екопътеката, вдясно от пътя. Там има и паркинг за автомобили.След като паркирате, трябва да продължите нагоре вдясно по тясна пътека през гората, тя е добра маркирана и предлага уникални панорамни гледки.

Смолянските езера – красивите езера се намират на около 30 километра западно от Момчилова крепост. До тях се достига, като от град Смолян продължите в посока Езерово и от там в същата посока нагоре. Може да въведете Смолянските езера в Google карти. До тях може да се достигне с автомобил, като след това имате кратка разходка от пътя до първото езеро (около 5-10 минути).

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Смолян

Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Хижа Скални мостове в Родопите
Хижа Скални мостове
Близо до:ЧепелареСмолянски езера
Смолянски езера
Близо до:Смолян


Връх Мургавец
Връх Мургавец
Близо до:Смолян


Язовир Пампорово
Язовир Пампорово
Близо до:СмолянВръх Снежанка
Връх Снежанка
Близо до:Смолян


Триградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин