Меню

Затвори
menu

Момин връх

Затвори
Момин връх
Време 4:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:41.7257136970871, 23.368699239822067

В Югозападна България се намира една от най-високите планини в нашата държава – Пирин. Планината е с обща площ от над 2500 квадратни километра, като на нейната територия можете да видите много от най-високите върхове в България а също така и на целия Балкански полуостров.

В Западен Пирин се намират много красиви върхове, един от тях е Момин връх. Висок е 2482 метра, намира се близо до Синанишко езеро и Синанишка порта.

От него можете да видите много красиви панорамни гледки, като до него има и добре маркирана пътека, която е удобна за преход през летния сезон, но прехода до него отнема над 4 часа в посока. Поради което не препоръчваме за преход с деца.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен до Момин връх

Покажи маршрута Началото на маршрута за изкачването на Момин връх започва от хижа Вихрен, която се намира в Северен Пирин. До нея можете да стигнете, като трябва да отидете до град Банско, от където да продължите в посока юг, към планината. Пътят е около 15 километра, като пред хижата има удобен паркинг. През летните сезони (обикновено 15-ти юли до 15-ти септември) пътят малко преди хижата се затваря за движение между 8 и 16:30 часа. Ако решите да отидете в тези часове, трябва да оставите колата си на паркинга до предната хижа Бъндерица, откъдето да повървите по асфалтовия път (за около 30-40 минути) до хижа Вихрен.

От хижа Вихрен трябва да тръгнете по синята маркировка, тя започва западно от хижата (точно срещу входа) от там продължава в посока юг (ляво) успоредно на река Бъндерица. След около 500 метра по тази пътека ще видите малък дървен мост, не преминавайте през него а продължете по същата пътека, в същата посока.

След около 30-ина минути ще стигнете до красиво езеро – Муратово езеро. Там можете да похапнете и след това трябва да продължите по същата маркировка в посока югозапад. От там следва стръмно изкачване до съседната седловина – Бъндеришка порта. След като я изкачите продължавате по синята маркировка в посока запад. Тя ще ви отведе до Синанишка порта, където ще видите че тя прави десен завой и продължава надолу. Вие трябва да продължите по пътеката която се движи на запад леко нагоре, която ще ви отведе на самото било а малко след това и до Момин връх.

Общото разстояние от хижа Вихрен до Момин връх е над 6 километра, като имате и над 500 метра денивелация. Маршрутът отнема около 4 часа в посока. Голяма част от него е полегата, но все пак не препоръчваме за деца.

Още за Момин връх

Върхът се намира в Западен Пирин, той е висок 2482 метра, като от него можете да видите много красиви панорамни гледки, отсреща можете да видите връх Синаница (северозапад), връх Гергийца (североизток), връх Вихрен (североизток) и също така Синанишко езеро отвисоко (посока север).

Маршрутът до върха е удобен, но отнема доста време, тъй като е над 6 километра в посока. Наблизо има и хижа (хижа Синаница) където можете да преспите, или ако имате желание да си занесете палатка и да останете в областта на палатка.

Върхът е изключително красив, като от него се вижда голяма част от планината. Почти няма стръмни участъци. Идеален за преход в планината през топлите сезони.

Смята се че името на върха е дадено от катерачи, които са били там за летен алпийски курс в района на върха.

Забележителности близо до Момин връх

Връх Синаница – върхът е изключително красив, но поради това че е доста отдалечен малко туристи го изкачват. Той се намира на около 1 километър западно от Момин връх. До него няма маркирана пътека, но има добра пътечка, която на места е малко стръмна. За да стигнете до него просто се движете по билото в посока запад, след около 30-40 минути ще сте на върха, като там има и поставена табела.

Хижа Синаница – хижата се намира на около 1.2 километра северно от върха. За да стигнете до нея, трябва от върха за поемете на изток, като ще стигнете до маркирана пътека (син цвят) трябва да продължите на север и ще видите хижата пред вас след няколко минути. До нея се стига за около 30 минути.

Синанишко езеро – езерото се намира точно до хижа Синаница, то е изключително красиво. За да стигнете до него трябва да продължите на изток, след което ще видите пътека и синя маркировка, продължете на север, ще се спуснете към езерото, до него се стига за около 30-40 минути.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Банско

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Връх Синаница
Връх Синаница
Близо до:БанскоСуходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:Банско


Синанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:БанскоВръх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Връх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище


Попово езеро
Попово езеро
Близо до:Добринище