Меню

Затвори
Меню

Момина скала до Храбрино

Затвори
Гледка от Момина скала до Храбрино
Гледка от Момина скала до Храбрино
Гледка на Момина скала
Време:0:40
Трудност:Ниска
Близо до:Пловдив
Координати:42.02976585430841, 24.655886913304514

Една не много известна забележителност, но идеална за разходка в планината се намира в северните Родопи. Мястото е известно на хората от околните населени места, като до него се стига под 1 час от съседното селце.

Момина скала е забележителност с много красиви гледки. Тя се намира близо до град Пловдив, само на 16 километра южно от града. Въпреки това, не е много известно място. Ако обичате кратки разходки сред природата, това е чудесна идея.

Маршрутът съчетава разходка в гората и на открито, уникални гледки, отвесни скали на самата Момина скала и също така е лек и приятен. Може да се разходите с деца.

Маршрут

Маршрут от село Извор до Момина скала

Покажи маршрута Момина скала се води близо до Храбрино, но от там пътя е доста по-труден. За това повечето туристи предпочитат да стартират от село Извор.

Въпреки че, не е много известен маршрут и дестинация, мястото има маркировка – червено-бяла. Тя започва от село Извор, тъй като там е най-удобно изкачването. Пътя до селото е в добро състояние и се стига от град Пловдив за около 30 минути.

Началото на пътя е точно на средата на селцето, до общината. Там можете да оставите своя автомобил. Обикновено няма много хора и паркирали коли, дори през уикендите. След като оставите автомобила си, може да следите маркировката нагоре в посока запад.

Самата маркировка е поставена на стълбовете в селцето. Пътят е черен, в сухи условия е чудесен за разходка. Ако скоро е валяло може да не е удобен за движение по него. В началото е широк път като нагоре продължава към Родопите, а вие в даден момент трябва да направите десен завой, за да стигнете до скалите, които се падат леко вдясно от вас. Пътят върви между растения и дървета в началото, а после излиза на открито, малко преди да стигнете скалата.

Препоръчваме да използвате приложения, които съдържат пешеходните маршрути, за да не се объркате. Времето необходимо за стигането до мястото е под 1 час, което е чудесно за малка разходка с лека денивелация (приблизително 30 метра) и разстояние в посока от малко над 2 километра.

На самите скали може да видите няколко панорамни площадки, на една от които има и кръст. На едната (тази, която няма кръст) може да се достигне само до част от скалата, тъй като останалата част изисква катерене по нея от около 2 метра, което не се препоръчва за повечето туристи.

Още за Момина скала

По пътя към Момина скала, може да видите няколко параклиса, които имат интересна постройка и са отлична дестинация за хора, които обичат църкви и параклиси. Пътеката е лека и приятна, може да се ходи през лятото, защото по-голямата и част е в сянка. На открито – на самата скала може да стане доста топло, за това препоръчваме да вземете вода и ако може да идете по-рано сутрин. От скалата се вижда реката под нея – Пепелашка река. На самата скала има растителност, като е и отлична идея за пикник с любим човек.

Други забележителности близо до Момина скала

Ако ви се струва лесен преход и искате да видите още местенца наблизо – може да продължите към Родопите към село Ситово. По пътя може да посетите Ситовския водопад, Ситовския надпис и крепостта Щутград.

Ситовския водопад е китен, малък водопад намиращ се на метри от пътя на разклона на Ситово и Лилково. Може да оставите там колата си и да слезете няколко метра надолу по стръмна пътечка до самия водопад.

Ситовския надпис е малко по-надолу по пътя към Ситово, като на самия път вляво има табела и място за спиране на няколко коли. Маршрутът също е доста приятен и лек. Отнема между 10 и 20 минути да се стигне до него.

А до крепостта Щутград може да стигнете като паркирате в село Ситово и тръгнете нагоре по стръмна пътечка в посока северозапад. Тя ще ви отведе по тесен път през гората до чудна панорамна гледка и интересни останки.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано