Меню

Затвори
menu

Момина скала до Храбрино

Затвори
Гледка от Момина скала до Храбрино
Гледка от Момина скала до Храбрино
Гледка на Момина скала
Време 0:40 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.02976585430841, 24.655886913304514

Една не много известна забележителност, но идеална за разходка в планината, се намира в Северните Родопи. Момина скала е известна на хората от околните населени места, като до нея се стига за под 1 час време от съседното селце – Извор.

Мястото предлага обаятелни гледки. Намира близо до град Пловдив, само на 16 километра южно. Ако обичате кратки разходки сред природата, това място е чудесна идея.

Маршрутът съчетава лека и приятна разходка в гората и на открито, уникални гледки към отвесните скали на самата Момина скала. Подходящ е и за разходка с деца.

Маршрут

Маршрут от село Извор до Момина скала

Покажи маршрута Момина скала се води близо до Храбрино, но оттам пътят е доста по-труден. Затова повечето туристи предпочитат да стартират от село Извор.

Въпреки, че не е много известен маршрут и дестинация, мястото има маркировка – червено-бяла. Тя започва от село Извор, тъй като оттам е най-удобно изкачването. Пътят до селото е в добро състояние и се стига от град Пловдив за около 30 минути.

Началото на пътя се намира точно на средата на селцето, до общината. Там можете да оставите своя автомобил. Обикновено няма много хора и паркирани коли, дори през уикендите. След като оставите автомобила си, тръгнете по маркировката нагоре в посока запад.

Самата маркировка е поставена на стълбовете в селцето. Пътят е черен, но в сухи условия е чудесен за разходка. Ако скоро е валяло, може да не е удобен за движение по него. В началото представлява широк път, като нагоре продължава към Родопите. В даден момент трябва да направите десен завой, за да стигнете до скалите, които се падат леко вдясно от вас. Пътят върви между растения и дървета в началото, а после излиза на открито, малко преди да стигнете скалата.

Препоръчваме да използвате приложения, които съдържат пешеходните маршрути, за да не се объркате. Времето, необходимо за стигането до мястото, е под 1 час, което е чудесно за кратка разходка с лека денивелация (приблизително 30 метра) и разстояние в посока от малко над 2 километра.

На самите скали можете да видите няколко панорамни площадки, на една от които има и кръст. Едната (тази, на която няма кръст) може да се достигне само до част от скалата, тъй като останалата част изисква катерене по нея от около 2 метра, което не се препоръчва за повечето туристи.

Още за Момина скала

По пътя към Момина скала можете да видите няколко параклиса, които имат интересни постройки и са отлична дестинация за хора, които обичат църкви и параклиси. Пътеката е лека и приятна, подходяща е за разходка през лятото, защото по-голямата й част е в сянка. На открито (на самата скала) може да стане доста топло, затова препоръчваме да вземете вода и ако може – да идете по-рано сутрин. От скалата се вижда реката под нея – Пепелашка река. На самата скала има растителност, като мястото е отлична идея за пикник с любим човек.

Други забележителности близо до Момина скала

Ако ви се струва лесен преход и искате да видите още местенца наблизо, можете да продължите към Родопите в посока село Ситово. По пътя можете да посетите Ситовския водопад, Ситовския надпис и крепостта Щутград.

Ситовският водопад е китен, малък водопад, намиращ се на метри от пътя на разклона на Ситово и Лилково. Можете да оставите там колата си и да слезете няколко метра надолу по стръмна пътечка до самия водопад.

Ситовският надпис е малко по-надолу по пътя към Ситово, като на самия път вляво има табела и място за спиране на няколко коли. Маршрутът също е доста приятен и лек. Отнема между 10 и 20 минути да се стигне до него.

До крепостта Щутград можете да стигнете, като паркирате в село Ситово и тръгнете нагоре по стръмна пътечка в посока северозапад. Тя ще ви отведе по тесен път през гората до чудна панорамна гледка и интересни останки.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Пловдив

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Рудник Цар Асен
Рудник Цар Асен
Близо до:Съединение


Язовир Дондуково
Язовир Дондуково
Близо до:БрезовоЧервената църква в Перущица
Червената църква
Близо до:Перущица


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив