Меню

Затвори
Меню

Момина скала до Храбрино

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Гледка от Момина скала до Храбрино
Гледка от Момина скала до Храбрино
Гледка на Момина скала
Време Време:0:40
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Пловдив
Координати Координати:42.02976585430841, 24.655886913304514

Една не много известна забележителност, но идеална за разходка в планината се намира в северните Родопи. Мястото е известно на хората от околните населени места, като до него се стига под 1 час от съседното селце.

Момина скала е забележителност с много красиви гледки. Тя се намира близо до град Пловдив, само на 16 километра южно от града. Въпреки това, не е много известно място. Ако обичате кратки разходки сред природата, това е чудесна идея.

Маршрутът съчетава разходка в гората и на открито, уникални гледки, отвесни скали на самата Момина скала и също така е лек и приятен. Може да се разходите с деца.

Маршрут

Маршрут от село Извор до Момина скала

Покажи маршрута Момина скала се води близо до Храбрино, но от там пътя е доста по-труден. За това повечето туристи предпочитат да стартират от село Извор.

Въпреки че, не е много известен маршрут и дестинация, мястото има маркировка – червено-бяла. Тя започва от село Извор, тъй като там е най-удобно изкачването. Пътя до селото е в добро състояние и се стига от град Пловдив за около 30 минути.

Началото на пътя е точно на средата на селцето, до общината. Там можете да оставите своя автомобил. Обикновено няма много хора и паркирали коли, дори през уикендите. След като оставите автомобила си, може да следите маркировката нагоре в посока запад.

Самата маркировка е поставена на стълбовете в селцето. Пътят е черен, в сухи условия е чудесен за разходка. Ако скоро е валяло може да не е удобен за движение по него. В началото е широк път като нагоре продължава към Родопите, а вие в даден момент трябва да направите десен завой, за да стигнете до скалите, които се падат леко вдясно от вас. Пътят върви между растения и дървета в началото, а после излиза на открито, малко преди да стигнете скалата.

Препоръчваме да използвате приложения, които съдържат пешеходните маршрути, за да не се объркате. Времето необходимо за стигането до мястото е под 1 час, което е чудесно за малка разходка с лека денивелация (приблизително 30 метра) и разстояние в посока от малко над 2 километра.

На самите скали може да видите няколко панорамни площадки, на една от които има и кръст. На едната (тази, която няма кръст) може да се достигне само до част от скалата, тъй като останалата част изисква катерене по нея от около 2 метра, което не се препоръчва за повечето туристи.

Още за Момина скала

По пътя към Момина скала, може да видите няколко параклиса, които имат интересна постройка и са отлична дестинация за хора, които обичат църкви и параклиси. Пътеката е лека и приятна, може да се ходи през лятото, защото по-голямата и част е в сянка. На открито – на самата скала може да стане доста топло, за това препоръчваме да вземете вода и ако може да идете по-рано сутрин. От скалата се вижда реката под нея – Пепелашка река. На самата скала има растителност, като е и отлична идея за пикник с любим човек.

Други забележителности близо до Момина скала

Ако ви се струва лесен преход и искате да видите още местенца наблизо – може да продължите към Родопите към село Ситово. По пътя може да посетите Ситовския водопад, Ситовския надпис и крепостта Щутград.

Ситовския водопад е китен, малък водопад намиращ се на метри от пътя на разклона на Ситово и Лилково. Може да оставите там колата си и да слезете няколко метра надолу по стръмна пътечка до самия водопад.

Ситовския надпис е малко по-надолу по пътя към Ситово, като на самия път вляво има табела и място за спиране на няколко коли. Маршрутът също е доста приятен и лек. Отнема между 10 и 20 минути да се стигне до него.

А до крепостта Щутград може да стигнете като паркирате в село Ситово и тръгнете нагоре по стръмна пътечка в посока северозапад. Тя ще ви отведе по тесен път през гората до чудна панорамна гледка и интересни останки.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано