Меню

Затвори
menu

Младежки хълм

Затвори
Младежки хълм
Младежки хълм
Гледки от Младежкия хълм
Красиви гледки от Младежкия хълм
Гледки към центъра на Пловдив
Гледки от тепето
Време 0:20 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.13689552818646, 24.731149668887667

Пловдив е вторият по големина град в България. Там има много красиви сгради и природни забележителности. Той е известен с античният театър, гребният канал, старият град и тепетата.

Младежкият хълм е едно от тепетата, то се намира в западните части на Пловдив. Тепето е най-високото от останалите тепета. От него може да видите целият град и околията, включително Родопи и Стара Планина.

Разходката до върха на тепето е често предпочитана от местните жители и хора, които посещават града, тъй като има много красиви панорамни гледки, а пътят е широк и удобен.

Маршрут

Отлична начална точка за изкачването на тепето е пътят, който започва от булевард Копривщица. Там няма удобно място за паркиране, като може да паркирате в западната част до тепето, от другата страна на булеварда или малко след самото тепе в посока север. Началото на маршрута за изкачването пеша стартира от западната част на тепето. До там може да стигнете пеша, като началото на пътя се намира по булевард Копривщица. При движение на север по булеварда ще видите вдясно широк път, който се изкачва към самото тепе. Движете се само по него. От там имате да изминете около 1.7 километра и малко над 110 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 20-30 минути.

Още за Младежкия хълм

Тепето е сред най-посещаваните места в града. Там редовно ходят хора на разходка, като има много красиви. На върха на тепето има поставени пейки, където може да поседнете и да се налюбувате на красивите панорамни гледки над града. Тепето е най-високото в града, неговият връх се намира на 307 метра надморска височина.

В древността там е имало тракийско светилище, след което през раннохристиянската епоха е имало голяма базилика. Тепето е обявено за природна забележителност през 1996 година. Там може да видите различни животни и красива растителност.

В основите на тепето, от неговата южна част, също така има и голям парк и катерушки за деца.

Други забележителности близо до тепето

Гребна база – гребната база на града е една от най-големите на Балканите. Тя се намира само на няколко километра северно от тепето, като може да продължите по булевард Копривщица, след което трябва да направите ляв завой и веднага след това десен, като трябва да отидете до Стадион Пловдив. От неговата източна страна има места за паркиране, а след това само за няколко минути в посока запад, като заобиколите стадиона, ще излезете и на гребната база.

Градската градина – е един от най-посещаваните паркове в града. Той се намира в центъра, западно от пощата. До там може да стигнете с автомобил, като на много места има платени паркинги. Парка е точно в началото на главната улица на града.

Античен театър – близо до центъра на града, може да посетите и античният театър, той се намира точно над тунела. За да стигнете до него, може да паркирате някъде в областта, след което трябва да поемете по улица Тодор Самодумов и да продължите по улица Цар Ивайло, като тя ще ви отведе и до античният театър. Мястото е много красиво, като понякога има и различни видове концерти.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Пловдив

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Рудник Цар Асен
Рудник Цар Асен
Близо до:Съединение


Язовир Дондуково
Язовир Дондуково
Близо до:БрезовоЧервената църква в Перущица
Червената църква
Близо до:Перущица


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив