Меню

Затвори
Меню

Меандрите на язовир Кърджали

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Меандър - Язовир Кърджали
Време Време:0:05
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Ардино
Координати Координати:41.668452078734695, 25.24145881765488

Ако обичате разходките, може да посетите една много красива забележителност – меандрите на язовир Кърджали. Те се намират на главния път между две китни селца в Родопите.

Меандър представлява плавна извивка на река във формата на подкова. Поради това, мястото също е наричано и подковата. Освен това може да се нарече и меандрите на река Арда, тъй като реката се влива в язовира.

До местенцето има подходящи места за спиране, и предлага много красиви гледки, както над меандъра и част от язовир Кърджали, така и към красотите на Родопите. То е отлична идея за разходка, която е кратка и леснодостъпна, освен това може да се съчетае с други забележителности наблизо.

Маршрут

Мястото от което може да наблюдавате от красива панорамна площадка меандрите, се намира между селата Стар читак и Рибарци. Те се намират в западната част на язовир Кърджали. Мястото се намира на 30 километра разстояние от Кърджали.

За да стигнете до него трябва да минете през Стар читак, като продължите по пътя към село Рибарци в посока изток. Вляво може да наблюдавате чудесни гледки над язовира, а в даден момент има завой и уширение на пътя, където повечето хора оставят колите си и се наслаждават на гледките.

Ако там няма място, тъй като дестинацията е по-известна напоследък, може да продължите към Рибарци и да оставите автомобила си по-надолу вляво, където няма да пречи на останалите автомобили по пътя. Може също така, да идете в Стар Читак и да оставите колата си там, като то е на 1 километър от панорамната гледка, това разстояние се изминава за 10-15 минути пеша.

Пътищата са асфалтирани и добри, чудесна идея за кратка разходка със семейството, като освен подковата, може да посетите и други забележителности наблизо.

Още информация за Меандъра

Меандърът се намира близо до град Ардино. От него се виждат панорамни гледки над язовир Кърджали.

От мястото на спиране на автомобила, може да снимате директно от пътя, като се откриват чудни панорамни гледки. Може също така, ако решите че искате да се разходите, да се качите на площадката над пътя, по тясна стръмна пътека. От там гледките са още по-красиви. Панорамата става още по-интересна и чудна за снимане.

Също така, може и да прекосите през мантинелата, където има пътечка, която слиза надолу към друга интересна гледка над язовира, където може да поснимате и седнете да се налюбувате на красивите гледки. Пътечката е тясна и стръмна, за това не е подходяща за деца. Тя отнема 5-10 минути до красивата панорама по-надолу, и по-близо до самия язовир.

Други забележителности близо до Меандрите на язовир Кърджали

Близо до град Кърджали се намира археологически комплекс Перперикон. Това е скален град на траките, който предлага интересни гледки и чудесна история. На входа се заплаща такса, а самата местност е добре поддържана и чудесна за лека разходка. Археологическия комплекс се намира на 19 километра североизточно от град Кърджали. До него се стига по удобен асфалтов път, като точно на входа има и паркинг.

Наблизо също се намира и крепостта Монек. Тя се намира на 10-ина километра източно от Кърджали, като до нея се стига от селцето Широко поле. Там се хваща път в дясно (в посока запад), който върви към крепостта насреща, след 10-ина минути трябва да оставите колата си и да продължите пеш по тясна пътечка в ляво. Крепостта е висока и се изкачва за малко над 1 час. Отгоре има чудесни гледки над язовира.

Друга интересна забележителност е въжения мост Лисиците. Той се намира също близо до Широко поле. Там трябва да продължите по пътя към язовира, почти в средата на селцето се прави ляв завой, след което в края на улицата се прави десен завой, а самия път се движи към язовира. Малко преди язовира има няколко постройки, където може да оставите колата си и да продължите успоредно на релсите, след няколко километра има спирка за влака и там трябва да продължите вляво по пътечка, която ви отвежда към моста след няколкостотин метра.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано