Меню

Затвори
menu

Меандрите на язовир Кърджали

Затвори
Меандър - Язовир Кърджали
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.668452078734695, 25.24145881765488

Ако обичате разходките сред природата, бихте могли да посетите една много красива природна забележителност, а именно – Меандрите на язовир Кърджали. Те се намират на главния път между две китни селца в Родопите.

Меандър представлява плавна извивка на река във формата на подкова. Поради това, мястото също така е наричано и Подковата. Познато е и като Меандрите на река Арда, тъй като реката се влива в язовира.

До местенцето има подходящи места за спиране. От него се откриват много красиви гледки, както към меандъра и част от язовир Кърджали, така и към красотите на Родопите. То е отлична идея за разходка, която е кратка и леснодостъпна. Освен това може да се съчетае и с посещение на други забележителности наблизо. Идеална идея за посещаване с цялото семейство, като пътят не е стръмен и е удобен. Много красоти можете да видите от площадката, особено през топлите сезони.

Маршрут

Мястото, от което можете да наблюдавате меандрите, представлява красива панорамна площадка, намираща се между селата Стар читак и Рибарци. Тя се намира в западната част на язовир Кърджали, на около 30 километра от град Кърджали.

За да стигнете до нея, трябва да минете през Стар читак, като продължите по пътя към село Рибарци в посока изток. Вляво можете да наблюдавате чудесни гледки над язовира, а в даден момент има завой и уширение на пътя, където повечето хора оставят колите си и се наслаждават на гледките.

Ако там няма място, тъй като дестинацията е по-известна напоследък, можете да продължите към Рибарци и да оставите автомобила си по-надолу вляво, където няма да пречи на останалите автомобили по пътя. Можете да оставите колата си още в Стар Читак, тъй като селото е на 1 километър от панорамната гледка и това разстояние се изминава за 10-15 минути пеша.

Пътищата са асфалтирани и добри, мястото е чудесна идея за кратка разходка със семейството, като освен подковата, можете да посетите и други забележителности наблизо.

Още информация за Меандъра

Меандърът се намира близо до град Ардино. От него се виждат панорамни гледки над язовир Кърджали.

От мястото, където бихте могли да паркирате автомобила си, можете да снимате красивите панорамни гледки, откриващи се още от пътя. Можете също така, ако решите че искате да се разходите, да се качите на площадката над пътя, по тясна и стръмна пътека. Оттам гледките са още по-красиви. Панорамата става още по-интересна, а снимките – още по-впечатляващи.

Можете да прекосите и през мантинелата, където има пътечка, която слиза надолу към друга интересна гледка над язовира. Там бихте могли да поснимате и седнете да се полюбувате на красивите гледки. Пътечката е тясна и стръмна, затова не е подходяща за деца. Тя отнема 5-10 минути до красивата панорама, откриваща се по-надолу и по-близо до самия язовир.

Други забележителности близо до Меандрите на язовир Кърджали

Близо до град Кърджали се намира археологически комплекс Перперикон. Това е скален град на траките, който предлага чудесни гледки и интересна история. На входа се заплаща такса, а самата местност е добре поддържана и подходяща за лека разходка. Археологическият комплекс се намира на 19 километра североизточно от град Кърджали. До него се стига по удобен асфалтов път, като точно на входа има и паркинг.

Наблизо също е разположена и крепостта Монек. Тя се намира на 10-ина километра източно от Кърджали, като до нея се стига от селцето Широко поле. Там се хваща път вдясно (в посока запад), който върви към крепостта насреща. След 10-ина минути трябва да оставите колата си и да продължите пеша по тясна пътечка вляво. Крепостта е висока и се изкачва за малко над 1 час. Отгоре се разкриват прекрасни гледки над язовира.

Друга интересна забележителност е въженият мост Лисиците. Той също се намира близо до Широко поле. Там трябва да продължите по пътя към язовира. Почти в средата на селцето се прави ляв завой, след което в края на улицата се прави десен завой, а самият път се движи към язовира. Малко преди язовира има няколко постройки, където можете да оставите колата си и да продължите успоредно на релсите. След няколко километра има спирка за влака и там трябва да продължите вляво по пътечка, която ви отвежда към моста след няколкостотин метра.

Рейтинг: 4.3

Все още не е гласувано

Забележителности до Ардино

Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Екопътека Райски изглед
Екопътека Райски изглед
Близо до:Кърджали


Загражденска екопътека
Загражденска екопътека
Близо до:АрдиноТракийско скално светилище Орлови Скали
Орлови скали
Близо до:Ардино


Перперикон
Перперикон
Близо до:Кърджали


Крепост Моняк
Крепост Моняк
Близо до:КърджалиГледка към Въжения мост до село Сухово
Въжен мост до Сухово
Близо до:Ардино


Римския мост до село Ненково в Родопите
Римския мост до Ненково
Близо до:Ардино


Дяволския мост
Дяволския мост
Близо до:Ардино