Меню

Затвори
menu

Манастир Свети Света Кирик и Юлита

Затвори
Манастир Свети Света Кирик и Юлита
Манастир Свети Света Кирик и Юлита
В двора на манастира
Църквата
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.00127921016546, 24.84402167417018

Западно от Асеновград се намира красив и голям манастир – Горноводенския манастир Свети Света Кирик и Юлита.
Той представлява български православен девически манастир, като е част от Асеновградската духовна околия на Пловдивската епархия.

Мястото е изключително красиво и е уникална идея за посещаване ако сте в Пловдивска област. До него има удобен асфалтиран път, като има и голям паркинг. Манастирът е сред най-големите в България. Вътре има красива растителност, а също така и църковен магазин с най-различни книги и икони.

Маршрут

Манастирът се намира на 3 километра южно от квартал Горни Воден (част от Асеновград). В началото на Асеновград се прави десен завой към квартала, след това ще влезете в квартала по улица Свети Кирик, трябва да направите ляв завой по улица Райна Княгина, и след това веднага вдясно по улица Македония. В края на улицата се прави ляв завой по улица Родопско Лале, която ще ви отведе право до самия манастир.

Още за манастир Свети Света Кирик и Юлита

В днешни дни манастира е реставриран след неколкократни опожарявания през вековете, сегашния му вид започва с реставриране през 1816 година, като продължава до 1835. Църквата в манастира е осветена на 15-ти октомври 1850 година.

По това време манастирът е част от Гръцката църква, като през 1930 година става част от българската църква.
По това време манастирът служи и за руско богословно училище. След 1944 година манастирът бива трансформиран многократно. През 1981 година се получава разрешение за реставрация на сградите. Реставрацията започва през 1983 и приключва през 1987г. На 25 септември 1985 е открит официално от председателя на Съюзна на архитектите в България архитект Георги Стоилов.

По-късно манастирът се използва за хотел, до 2010 година, след дълги съдебни дела, съдът връща манастира на Църквата.

Освен самия манастир, в центъра има изградена и църква „Св. Петка“ която е голяма трикорабна сграда, с много красиви стенописи, като голяма част от тях се запазени.

Забележителности близо до манастира

Асенова крепост – тази така известна и красива крепост се намира само на 10 километра югоизточно от манастира. До нея можете да стигнете като се върнете към главния път, тръгнете към Асеновград – булевард България и продължите по него в посока югоизток. Минавате едно, след което второ кръгово и продължавате по улица 6-ти Януари (главния път към Смолян), към края на Града ще видите отклонение вдясно по асфалтирана улица, която ще ви отведе право до крепостта, за около 5-10 минути с автомобил.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Асеновград

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:Асеновград


Римски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:АсеновградАраповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:КърджалиЯзовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив


Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив


Голям Устински водопад
Голям Устински водопад
Близо до:Перущица