Меню

Затвори
Меню

Мальовишки езера

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Мальовишко езеро на север
Мальовишко езеро на север
Горно Мальовишко езеро
Средно Мальовишко езеро
Време Време:3:30
Трудност Трудност:Средна
Близо до Близо до:Самоков
Координати Координати:42.180613582506176, 23.366467811620186

Ако обичате природата и искате да направите една добра разходка в планината, може да се разходите до Мальовишките езера. Те са прекрасна идея за не много кратка, но не и дълга и изтощителна разходка, а гледките от там са невероятни. Мальовишките езера са три езера намиращите се в северозападните части на Рила планина, много близо до връх Мальовица, от неговата северна страна. До тях се стига по пътечка, която на места е стръмна, но по голямата част е удобна.

Маршрут

Маршрут от хижа Мальовица до Мальовишки езера

Покажи маршрута До Мальовишките езера се стига най-удобно по заешката пътека, която започва близо до хижа Мальовица, която се намира на 1960 метра надморска височина в долината на река Мальовица южно от село Говедарци.

За да стигнете до хижата, трябва да отидете до Говедарци, което се намира на 12 километра югозападно от Самоков. От селото, трябва да продължите към Централна Планинска Школа Мальовица. До нея се стига по удобен асфалтов път, като поемете от Говедарци в посока югозапад, ЦПШ се намира на 13 километра от селото. Там има няколко полянки и платен паркинг, където може да оставите колата си. След това трябва да продължите към входа на национален парк Рила, който се намира от другата страна на паркинга в посока юг.

След като видите голямата табела с името на парка, маршрутът се движи успоредно на река Мальовица, като пътя е широк но стръмен на места. От там имате да изминете около 3 километра и около 315 метра денивелация до хижа Мальовица, което разстояние се изминава за между 40 минути и 1.5 часа, според вашето темпо. Пътя се движи на метри от реката, като трудно ще объркате маршрута, освен това има и синьо-бяла маркировка до хижата.

След като стигнете до хижа Мальовица, на няколко метра преди нея в дясно ще видите пътека, която се насочва в посока запад, като тя е маркирана с оранжева маркировка. Това е така наречената заешка пътека, която води към маршрута Виа Ферата. Вие трябва да помете по тази пътека, която постепенно прави няколко леви завоя и продължава в посока югозапад към връх Мальовица. Маркировката на места се губи, но пътеката е видима, като на места има подредени пирамидки, а на места маркировката става синя. Пътеката е тясна и в началната част е доста стръмна, но след това става доста по-полегата.

Постепенно ще се откриват все по-широки гледки и след около 1 километър ще стигнете до първото най-северно Мальовишко езеро. Малко след него в същата посока се намират средното и следващото езеро. От където ще се открият чудни гледки към съседните върхове.

Разстоянието от хижа Мальовица до първото езеро е около 1.7 километра с над 350 метра денивелация, то се изминава за между 1.5 и 2.5 часа с нормално темпо. Пътеката е доста стръмна на места, за това не се препоръчва за деца.

Общото време от ЦПШ до езерата е около 3.5 часа, като маршрута е със средна трудност, тъй като има доста склонове и над 500 метра денивелация.

Още за Мальовишките езера

Мальовишките езера се намират близо до връх Мальовица, но много туристи не са ги посещавали, тъй като маршрута е различен от стандартния път към върха, който се движи на юг от хижа Мальовица и продължава към Еленско езеро и захожда върха от южната му страна.

Езерата са 3 на брой, като са наречени също Горно Мальовишко езеро (най-югозападното езеро), което е и второ по големина с размери 90 на 40 метра и се намира на 2368 метра. Средното езеро, което е най-малкото по-големина езеро, намира се на 2355 метра височина с размери от 40 на 40 метра. Долното Мальовишко езеро е разположено най североизточно и се намира на 2336 метра надморска височина. То е най-голямото, като е с размери от 120 на 50 метра.

Езерата са много красиви, а около тях се виждат и много други върхове и природни красоти. Пътя до тях не е подходящ за деца, а трудността на маршрута е средна, тъй като има денивелация и на места пътеката е стръмна, а маркировката не е поддържана. Препоръчваме да използвате и GPS приложение, което не изисква интернет, тъй като там обхвата е слаб.

Други забележителности близо до Мальовишките езера

Еленско езеро – еленското езеро е красиво езеро, намиращо се на югоизток от Мальовишките езера. До него се стига по главния маршрут от хижа Мальовица към връх Мальовица. Като то е малко преди върха. От хижата се продължава по посока юг към върха по червена маркировка, по пътека успоредна на реката , която също е добре маркирана и след около 2 километра ще стигнете до езерото.

Връх Мальовица – красивия връх с уникални гледки се намира на юг от езерата, като до него най-удобно се стига от хижа Мальовица за около 2 часа, като се върви по пътека в посока юг по червена маркировка, която върви успоредно на Мальовишка река. Пътеката преминава през Еленско езеро и се захожда върха от неговата южна страна. От върха се откриват невероятни гледки към почти цяла Рила планина.

Страшното езеро – езерото има много красиви гледки, то се намира в подножието на върховете Голям Купен и Попова Капа. До него се стига по пътечка, която е стръмна но удобна за около 1-1.5 часа от хижа Мальовица. От нея се тръгва в посока югоизток, като имате да изминете около 3 километра и малко над 540 метра денивелация.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано