Меню

Затвори
menu

Люлката на любовта

Затвори
Люлката на любовта
Люлката на любовта
Гледки към крепост Царевец
По пътя към люлката
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:43.091456513222774, 25.64854589649627

Велико Търново е голям български град, намиращ се в Северна България. Градът има богата история, като в миналото е бил столица на българската държава. В днешно време там може да бъде разгледана уникална архитектура. Има много запазени църкви и музеи, а също така – прекрасни панорамни гледки.

Един от символите на града е крепостта Царевец, която се намира на север от него. Там също така са разположени и още забележителности, като едно от тях е Люлката на любовта.

Люлката на любовта се намира на Гарга баир, възвишение в северните части над града. От нея се открива уникална панорама към двете крепости на града, както и към почти цялото Велико Търново.

Мястото е много красиво и изкачването до него определено си струва. То е чудесна идея за разходка сред природата и определено е много романтично. Самата люлка е захваната за 2 високи дървета, а до нея се достига по удобна пътечка, само с 1-2 по-стръмни места.

Маршрут

Маршрут до Люлката на любовта

Покажи маршрута Люлката се намира над град Велико Търново, в посока север. До нея се стига, като тръгнете по пътя за Арбанаси. Малко преди десния завой за селото, водещ и към манастира Свети Николай Чудотворец, ще видите отбивка вляво от пътя. Тя представлява малко местенце (за около 5-6 коли), където е и началото на маршрута, обозначен с табелка. Ако няма място да паркирате колата си, бихте могли да продължите по пътя и да завиете вдясно към манастира. Непосредствено след завоя има разширение на пътя, където можете да оставите колата си и да се върнете пеша за 1-2 минути до началната точка. Там ще видите 2 пътеки, вие трябва да поемете по тази вляво, обозначена с табелка за надпис и посока.

Вървейки само в тази посока по пътеката, след около 10 минути ще видите друго разклонение. Завийте по пътеката вляво, следвайки табелката. Пътят дотук не е стръмен, но нататък след единичен стръмен участък става малко по-тесен, водейки ви извън гората. След около 5-10 минути ще видите панорама над Велико Търново насреща, а малко след това ще стигнете и до самата люлка.

От началото на маршрута имате да изминете около 1.5 километра, като денивелацията е около 70 метра. Разстоянието се изминава за около 20-30 минути нормално ходене. Маршрутът не е труден, но на места е по-тесен и по-опасен, тъй като пътят върви близо до пропаст. Само на 1 място има малко по-стръмен участък, като останалата част е почти полегата.

Още за люлката на любовта

Люлката се намира северно от град Велико Търново на територията на красивата местност Гарга Баир, висока малко над 350 метра. От люлката се открива красива гледка над Велико Търново, а точно срещу вас бихте могли да видите и цялата крепост Царевец.

Люлката представлява дървена седалка, захваната с метални вериги и въжета за две високи дървета, като тя гледа в посока югоизток над града.

Разходката до нея е кратка, но пътеката не е обезопасена. Не препоръчваме да взимате деца, а също така е добре да носите удобни обувки.

Люлката е отлична идея за романтична разходка и красиви снимки. Тя често е посещавана от двойки, които искат да се насладят на уникалните гледки и да запечатат момента.

Други забележителности близки до Люлката на любовта

Крепост Царевец – крепостта е един от символите на Велико Търново. Тя се намира в северните части на града, като до нея се стига удобно с автомобил, а малко преди нея има и няколко паркинга. За да я посетите, трябва да отидете на Площад Цар Асен Първи, като тръгнете по улица Иван Вазов, в посока изток. Там има място за закупуване на билети, след което може да разгледате цялата крепост, което отнема между 30 и 90 минути.

Патриаршески манастир Света Троица – на север от града се намира и красив манастир с богата история. До него се стига с автомобил, като поемете по улица Дервеня, която е успоредна на река Янтра. Малко преди манастира има бариера, където може да оставите колата си и да продължите пеша. Там можете да разгледате уникалната архитектура на манастира.

Преображенски манастир – още един красив манастир, намиращ се на север от Велико Търново. До него се стига с автомобил, като тръгнете по главния път към Самоводене – малко след края на града се прави ляв завой. Манастирът предлага уникални гледки и е отлична идея за разходка.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Велико Търново

Етнографски музей Етър
Етнографски музей Етър
Близо до:Габрово


Паметник Асеневци във Велико Търново
Паметник Асеневци
Близо до:Велико ТърновоПаметник Майка България във Велико Търново
Паметник Майка България
Близо до:Велико Търново


Крепост Царевец във Велико Търново
Крепост Царевец
Близо до:Велико Търново


Еменски каньон
Еменски каньон
Близо до:Велико ТърновоПанорамна гледка от Дряновска екопътека
Дряновска екопътека
Близо до:Дряново


Крушунски водопади
Крушунските водопади
Близо до:Севлиево


Вътре в пещера Стълбица
Пещера Стълбица
Близо до:Севлиево