Меню

Затвори
menu

Кукленски манастир Свети Свети Козма и Дамян

Затвори
Кукленски манастир Свети Козма и Дамян
Кукленски манастир Свети Козма и Дамян
Гледки в Кукленския манастир
Гледки от манастира към околията
Гледки към манастира
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.02506035485033, 24.761129775117727

Куклен е малко селце, намиращо се в Северните Родопи, разположено западно от Асеновград и южно от Пловдив. На югозапад от селцето се намира много красив манастир – Свети Свети Козма и Дамян. Той също така е известен и под името Свети Врачове. Светците Козма и Дамян, чиито имена носи манастирът, са живели през 3-ти век в околностите на град Рим. Те са били лечители, помагащи на много хора.

Не е ясна точната година на изграждането на манастира, но той за първи път бива споменат през XI век. През XVII век е разрушен, а в началото на XVIII е възстановен. Манастирът става просветен културен център. Там създават своите творби дейци, като Кръстю Граматик, йеромонах Сидер, йеромонах Анани и много други. В библиотеката на манастира са се съхранявали ценни паметници на българската книжнина. В днешно време много ценни ръкописи са съхранявани в Пловдивската и Софийската народни библиотеки. Манастирът също така е служил и за килийно училище.

Кукленският манастир е разположен на три нива, като там има две църкви – голяма и по-малка, а също така и жилищни постройки, където са монашеските килии. Близо до манастира се намира и аязмо.

Маршрут

Манастирът се намира на около 4 километра югозападно от село Куклен, което е разположено на 12 километра северозападно от Асеновград. В селцето трябва да се движите по улица „Георги Раковски“ в посока югозапад, която ще ви отведе право на манастира, след около 5-10 минути. Пред манастира има и красив паркинг, където можете да оставите колата си.

Още за Кукленския манастир

Манастирът е разположен на три нива, оградени с обща ограда. Там има две църкви – голямата носи имената на Св. Св. Козма и Дамян. По информация църквата датира от XV век и е с размери 22 метра на 8 метра.

В най-високата част на комплекса се намират килиите на манастира, а в южната част са стопанските постройки.

През 50-те години на XX век е изградена малката църква Св. Благовещение. Мястото е изключително красиво и може да се посети всеки ден до късен следобед. Пътят до манастира е тесен, но е добре поддържан.

Други места близо до манастира

Асенова Крепост – мястото е изключително красиво и богато на история. Намира се на около 18 километра източно от манастира. В крепостта можете да научите много интересни факти, да видите останки от различни предмети и да се насладите на уникални родопски гледки. За да стигнете до крепостта, трябва да тръгнете на изток към главния път за Асеновград. В града трябва да продължите в посока юг по булевард „България“, след което да продължите по улица „6-ти януари“. Малко след края на града, вдясно, ще видите отклонение – продължите по него и ще стигнете до паркинга на крепостта, след 5-10 минути. Трябва да заплатите входна такса и ще можете да разгледате Асеновата крепост.

Бачковски манастир – един от най-известните и най-големи манастири в България. Той се намира само на 25 километра югоизточно от Кукленския манастир. За да стигнете до него, трябва да продължите на изток към главния път за Асеновград, след това да минете през града и да продължите в посока юг към село Бачково. Малко след селцето ще видите отклонение вляво, както и няколко големи паркинга и ресторанти. Там трябва да оставите автомобила си и да тръгнете нагоре по улицата, която ще ви отведе след 5-10 минути до входа на красивия манастир.

Бачковския водопад – ако искате да посетите красив малък водопад, можете да отидете до Бачковския водопад. Той се намира само на 25 километра. Трябва да отидете към Асеноград, оттам на юг към село Бачково, продължавате още малко в посока юг, и малко след това ще стигнете до Бачковския манастир. Там има няколко паркинга, където трябва да оставите колата си. Продължавате нагоре по улицата, която след малко ще ви отведе до манастира. Точно срещу входа на манастира ще видите тясна асфалтирана уличка, която продължава към Родопите. Продължете по нея и след около 10-15 минути ще стигнете до по-тесен път, който слиза леко надолу и след това прави десен завой. Ще се движите успоредно на малка река. Малко след това вляво ще чуете пръските на водопада. Той е най-пълноводен от началото на пролетта до ранно лято.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Пловдив

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Рудник Цар Асен
Рудник Цар Асен
Близо до:Съединение


Язовир Дондуково
Язовир Дондуково
Близо до:БрезовоЧервената църква в Перущица
Червената църква
Близо до:Перущица


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив