Меню

Затвори
menu

Кръстова гора

Затвори
Кръстова гора
Кръстова гора
Гледки по пътечката
Гледки към параклисите
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.84060334364989, 24.919584720269576

Кръстова гора се намира в Централни Родопи. Местността е пълна с постройки – манастири и параклиси, като често бива посещавана по големи български и християнски празници. Там се намира манастирски комплекс и църквата Света Тройца. Мястото се намира близо до селцето Борово в Родопите. Отлична идея за красива разходка в природата и посещаване на манастирите и разглеждане на чудните гледки на Родопите. Пътят до там е в добро състояние, но след Борово е доста тесен.

Маршрут

Местността се намира на около 46 километра южно от Асеновград. До нея се достига по добър асфалтиран път, като се тръгва от Асеновград към Смолян, след което малко след Бачковския Манастир се прави десен завой към Югово, от там се продължава към село Борово. Малко след село борово се продължава в посока изток (може да въведете името в Навигацията). Там след десен завой, ще видите и тесен път, който ще ви отведе и до самата местност, където има доста места за паркиране. От Асеновград разстоянието се изминава за около 1.5 часа с автомобил.

Още за Кръстова гора

Кръстова гора се намира близо до Кръстов връх, там има красива природа, можете да видите растения като: шипка, бор, дъб, бук, явор, хвойна, теменужка и други. Също така можете да видите и различни животни (лисица, пор, лалугер, златка, белка, сокол, ястреб, катерица и много други). Местността е добре поддържана, като също така там има и хотел за нощувки.

До мястото има удобен път, като е добре поддържан, но е доста десен на места. Там също така се намира и връх Кръстов връх, който е висок 1545 метра.

В комплекса може да намерите църква – Покров на пресвета Богородица, комплект „12 апостоли“ който е съставен от 12 параклиса, който са разположени в местността, от двете страни на пътека, която води към връх Кръста. Също така има и 3 параклиса , които са след върха.

Местността е известна с християнското светилище, което е с международна известност. Мястото е често посещавано от многобройни туристи през уикендите и по време на големи християнски празници.

Забележителности близо до Кръстова гора

Загражденска екопътека – екопътеката предлага красива природа и животинки, тя е отлична идея за разходка сред Родопите. Тя се намира на около 70 километра южно от Кръстова гора. До нея се достига като тръгнете обратно към Борово, след което продължите към Лъки, от там към Круово и след това към село Загражден. На броени минути пеша от селцето, в посока югоизток се намира и началото на екопътеката, която е кратка, но много красива. Разходката ще ви отнеме около 1 час общо.

Сливодолско падало – това е красив и висок водопад, намиращ се на около 30 километра северно от Кръстова гора. Той се намира близо до пътя между Асеновград и Смолян. За да стигнете до него, трябва да продължите по пътя обратно към Асеновград, като малко преди Бачковски манастир има тунел, преди него се спира вляво, където има и паркинг. Там може да оставите колата си и трябва да продължите към самия тунел, като отсреща ще видите и табела за началото на екопътеката, която води към водопада. Трябва да следите синята маркировка, като ще ви отнеме около 1.5 часа за да достигнете до водопада.

Бачковски манастир – един от най-големите и известни манастири на България се намира на около 33 километра северно от Кръстова гора. Той се намира на главния път към Асеновград, като има няколко удобни паркинга, място за почивка, пазаруване и уникални гледки. Идеална идея за разходка през топлите сезони.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Асеновград

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:СмолянВодопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив


Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив