Меню

Затвори
menu

Кръста на Войнягово

Затвори
Кръста над Войнягово
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.570659475509544, 24.74097348836716

Войнягово е малко селце в Централна България, то е близо до Карлово, Сопот и Хисаря. Около него има невероятни природни красоти, а наблизо също така има и много диви животни, селцето е тихо и спокойно и е отлично за посещаване през топлите сезони, за приятна лежерна разходка.

През 2019 година с помощ на различни дарители на байр югозападно от селцето е изграден висок метален кръст, който е облепен с красиви светлини, като той се вижда отдалеч вечер, а през деня е отлично място за посядане, там има пейки, и уникална гледка към околията и Средна Стара Планина. Мястото е като излязло от приказките, идеално за разходка със семейството и може да се отиде с деца, на места има малко стръмни участъци но нищо трудно за деца.

Цялата разходка отнема около 20-30 минути според това къде оставите автомобила ви, пролетта там всичко е зелено приятно и мирише на цъфтящи растения, а гледките допринасят за уникалното спокойствие, наблизо също можете да видите диви животни като зайци, гущери, таралежи и дори по-едри като сърни и чудни красиви птици и малки насекоми като пеперуди.

Маршрут

Покажи маршрута Село Войнягово се намира на запад от Баня, Карловско. Преди Баня се прави ляв завой и карате само направо, след като влезнете в селцето се движите само по главния път към Климент, като в даден момент се прави ляв завой, улицата не е обозначена по картите, но може да се ориентирате по това че тя излиза извън селцето в посока югозапад.

Карате само по нея, като пътя става черен, там вече можете да прецените колко искате да се качите с колата, като цяло препоръчваме малко след селцето има разклоняване на пътя да я оставите там, като продължите леко направо и вдясно, пътят е черен като постепенно става павиран, в края на паветата се прави пак десен завой и след няколко минути вляво на вас ще видите открита поляна и самия кръст.

Цялото разстояние от края на селцето е под 1 километър, като имате да изкачите около 70-80 метра. Разстоянието се изминава за 20-30 минути с нормално темпо. През лятото там е открито и препоръчвам да си носите вода.

Още за панорамната площадка Кръста над Войнягово

Панорамната площадка и красивия кръст се намират на над 390 метра надморска височина, като се извисяват на селцето и околията. Гледките са много красиви, а самата площадка е доста леснодостъпна, като можете да отидете с цялото семейство. Наблизо можете да видите много диви животни, като зайци, змии, гущери, различни птици като орли и сови и много дребни насекоми. Също така там има и много видове борови дръвчета и храсти, които допринасят за цялостната красива обстановка. Кръстът е изграден през 2019 година от дарители, висок е 8 метра, направен от метал и вечер свети много красиво като се вижда отдалеч. Панорамната площадка е изградена в Средна гора, като има уникални панорамни гледки към Карлово, Сопот и голяма част от Стара Планина.

Други забележителности наблизо

Кръст Момина Баня до Хисаря – на около 18 километра, 20-ина минути с автомобил, се намира друга красива площадка с прекрасни гледки – Кръста на Момина Баня над Хисаря. За да стигнете до него трябва да се върнете към Баня, после по главния път към Пловдив, продължавате и правите десен завой през Михилци за Хисаря. В Хисаря се прави десен завой почти веднага в началото на градчето по улица Победа. След това карате по улица Бор, малко след църквата вляво на улицата, можете да оставите колата си вдясно и да продължите пеша в посока север. В началото пътят е широк но постепенно става за пешеходци, следва малка къща, вдясно на нея продължава пътеката. Следете пътеката, като в началото има и поставени стрелки, след 10-15 минути по пътеката идва разклон, поемете на дясно, като площадката се намира на юг от вас.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Хисаря

Форум на Филипопол
Форум на Филипопол
Близо до:ПловдивСопотски водопад
Сопотски водопад
Близо до:Сопот


Местност кръста над Момина баня в Хисаря
Кръста над Момина баня
Близо до:Хисаря


Водопад Сучурум в Карлово
Водопад Сучурум
Близо до:КарловоВръх Амбарица
Връх Амбарица
Близо до:Сопот