Меню

Затвори
menu

Кръста над Момина баня

Затвори
Местност кръста над Момина баня в Хисаря
Местност кръста над Момина баня в Хисаря
Гледки от постройката до кръста над Момина баня в Хисаря
Маса и пейка на местността кръста над Момина баня
Панорамна площадка над Момина баня
Маркировка в началото на пътеката към кръста над Момина баня
Кладенец преди кръста над Момина баня
По пътеката към кръста над Момина баня
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.52512023609521, 24.72412842355088

Град Хисаря се намира в Южна България, област Пловдив. Той е близо до южните склонове на Средна гора. Градът предлага отлични минерални басейни и спа центрове, като често се посещава през топлите сезони. Той също така е известен с минералната вода.

В града може да видите различни останки от крепости и други интересни места. Една красива забележителност, която препоръчваме да посетите, ако сте в района, е местността кръста над квартал Момина баня. Мястото се намира на над 500 метра надморска височина, в североизточните части над град Хисаря. Средната надморска височина на Хисаря е около 350 метра, за да стигнете до Кръста трябва да изкачите малко над 150 метра. Мястото представлява красива панорамна площадка с гледки над града и околията. До него се стига по кратък маршрут, който е малко стръмен, но не отнема много време – не повече от 30-40 минути в посока.

Отгоре можете да се насладите на красиви гледки, както и да поседнете на дървените пейки и масички, които са удобно място за почивка и похапване. Срещу вас се открива град Хисаря от високо, както и част от долините.

Маршрут

Маршрут от Хисаря до кръста над Момина баня

Маршрутът започва от улица Бор, която се намира в северните части на град Хисаря. Отлично място за старата на пешеходния маршрут е кръстовището на улица Бор и улица Даскал Видолов. От там продължавате нагоре към планината в посока североизток. В началото пътят е широк, като след малко ще видите и къща насреща ви, вляво няма продължение, а вдясно ще видите как пътя продължава и с лек завой продължава вляво и нагоре към гората. Мястото няма маркировка, но има лесна за следване пътека, тя започва малко след стълбовете, на които ще видите и начертани стрелки. След тях пътя се движи почти само направо и леко вдясно, в посока север. След около 15 минути ходене по пътеката, която е под стръмен наклон, ще достигнете и до още няколко пътеки, там вие трябва да завиете надясно, тъй като местността се намира на юг от вас. Маршрута е удобен, но стръмен. Изминава се за около 30 минути, като почти няма къде да се объркате, на няколко места пътеките се разделят, след това се събират.

Още за кръста над Момина баня в Хисаря

Мястото представлява чудно панорамна площадка, от която може да видите части от средна гора и красива гледка над град Хисаря и близката долина. Горе има изградена постройка, като там има масички, столове и пейки. Също така, малко преди самата постройка вляво, може да видите и красив кладенец. До постройката се вижда и огромен метален кръст. Отпред на постройката има изградена малка площадка от метал, също така е поставено и българското знаме. Мястото е отлична идея за кратка разходка сред природата. След това може да слезете в град Хисаря и да похапнете и да релаксирате.

Други забележителности близо до Кръста над Момина баня

В централната част на град Хисаря може да видите останки от огромни крепости. Те обикалят около центъра на града.

Също така може да посетите и парка и римските бани, които се намират на запад от центъра на града. Там има много красиви гледки и природа, отлично място за почивка и игра на децата.

В парка също така може да намерите и място на постоянно течаща минерална вода, от където може да си напълните в туби за вкъщи.

Града е пълен със хотели и спа центрове, чудна идея за почивка през топлите сезони.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Хисаря

Кръста над Войнягово
Кръста на Войнягово
Близо до:Хисаря


Форум на Филипопол
Форум на Филипопол
Близо до:ПловдивСопотски водопад
Сопотски водопад
Близо до:Сопот


Водопад Сучурум в Карлово
Водопад Сучурум
Близо до:КарловоВръх Амбарица
Връх Амбарица
Близо до:Сопот