Меню

Затвори
menu

Кръста над Карлово

Затвори
Гледка над Карлово от Кръста
Гледка над Карлово от Кръста
Гледка от Кръста над Карлово
Гледка над град Карлово от Кръста
Време 1:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.65541989699911, 24.804778986429223

Карлово е красив град, намиращ се в подножието на Стара планина. Около него могат да бъдат видяни красива природа и много живописни места. Северно от него, разположен на красива и висока площадка, се намира и Кръста.

Това е подходящо място за почивка, барбекю, чудни гледки и игра на децата. На територията на местността има изграден кръст, който се вижда отдалеч. Освен него там има и други интересни неща, които могат да се видят, като площадки за игра, храм и чешма. Местността се намира на около 1 час северно от град Карлово, като маршрутът е малко стръмен, но не е много труден. Кръстът е изграден на около 720 метра надморска височина и от него се откриват невероятни гледки над околията.

До него можете да се качите и с деца, като най-доброто време за посещение е през пролетта и лятото. Горе има красива растителност, образуваща сянка на места, и е много приятно място за почивка.

Маршрут

Маршрут Карлово - Кръста

Покажи маршрута За да стигнете до Кръста над Карлово, трябва да отидете в северните части на града – най-лесният вариант е от края на улица „Буздлуджа“.

Върви се по тясна и наклонена пътечка, която започва началото си от края на улица „Бузлуджа“. В края на улицата трябва да направите десен завой и веднага след това да продължите вляво. Оттам започва пътека, която е добре маркирана. Тя върви през гората основно по сянка. Тъй като от там можете да продължите до много други места, като хижа Васил Левски, хижа Добрила, хижа Балкански рози и други, пътят е добре маркиран.

В началото на маршрута вървите по синя маркировка, а някъде по средата пътеката се разделя на две маркировки – има табелки с цветовете на маркировките и времето до няколко основни точки.

Ако продължите надясно, пътеката ще ви заведе навътре в гората към различни хижи. За да стигнете до Кръста, трябва да продължите наляво (посока северозапад), по зелената маркировка. Пътеките са удобни за ходене, но са под наклон и е добре да не бързате. От разклона до Кръста остававащото разстояние ще ви отнеме около 15 минути.

Разстоянието от началната точка, която се пада в края на улица „Бузлуджа“, до крайната точка на маршрута е приблизително 1 километър. Ако се чудите защо 1 километър би отнел 1 час, това е така, защото денивелацията не е малка – над 200 метра.

Още за Кръста над Карлово

Кръстът се намира на високо място (над 700 метра надморска височина) и от местността се разкрива чудна панорамна гледка над Карлово и околните населени места. Там има изградени барбекю, чешма, параклис и места за сядане, заедно с детска площадка, която е много добре направена. Чешмата е създадена в памет на българския алпинист Христо Проданов – първият българин, изкачил осемхилядник и първият българин, който е изкачил Еверест. По самата пътека има места за отдих – пейки, от които можете да се насладите на природата. На мястото, където се разделя маркировката, също има пейки и оттам се вижда и водопад Сучурум.

Още забележителности близо до Кръста над Карлово

Една интересна забележителност, която се намира много близо, е водопад Сучурум в Карлово. Той е леснодостъпен, като е разположен близо до местността, в посока изток. Водопадът се намира в североизточната част на града, като до него се стига по асфалтов път. Можете да оставите колата си в Карлово и да поемете по улица „Водопада“, която е успоредна на реката Стара река. По улицата вървете само на север към планината без да се отклонявате и ще стигнете до ВЕЦ. Малко след нея се намира и самият водопад.

Наблизо се намира и град Сопот – родното място на известния български поет и писател Иван Вазов. В центъра на града можете да посетите къщата-музей на поета.

Също така можете да хванете лифта от Сопот, който да ви отведе нагоре в Стара планина. Лифтовата станция се намира в северозападните части на града. Той ще ви отведе до междинната станция. Там можете да продължите пеш, малко над 1 час, към чудната хижа Добрила. До нея се стига, като след междинната станция на лифта, поемете в посока североизток по маркирана пътека (жълт цвят). В хижата можете да се порадвате на гледките, да починете, да хапнете и да изкачите някои от съседните върхове – връх Добрила (югозападно), връх Амбарица (североизточно по червена маркировка), връх Малка Амбарица (североизточно по червена маркировка, след връх Амбарица) и други.

Друга забележителност наблизо е водопад Сувчарско пръскало, който се намира северно от Христо Даново. Христо Даново се намира западно от град Сопот. До него се стига по асфалтиран път. В селцето трябва да продължите в посока север – ако сте пеша, а ако имате по-висока кола трябва да поемете четвъртата улица вдясно, след което тя ще ви отведе на север към Стара планина по неподдържан асфалтов път. По него можете да се изкачите почти до самия водопад, като малко след това има и мост, на които има поставена табелка за самия водопад, до който се стига за 10-15 минути по стръмна пътека успоредна на реката.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Карлово

Кръста над Войнягово
Кръста на Войнягово
Близо до:ХисаряЕзеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:КарловоХижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:Калофер


Хижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура


Хижа Ехо
Хижа Ехо
Близо до:Клисура