Меню

Затвори
Меню

Кръста над Карлово

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Гледка над Карлово от Кръста
Гледка над Карлово от Кръста
Гледка от Кръста над Карлово
Гледка над град Карлово от Кръста
Време Време:1:00
Трудност Трудност:Средна
Близо до Близо до:Карлово
Координати Координати:42.65541989699911, 24.804778986429223

Карлово е красив град в подножието на Стара Планина. Там има много красива природа и забележителности. Една от тях е Кръста над града. Това е място за почивка, барбекю, чудни гледки и игра на децата. На местността има изграден кръст, който се вижда и от града. Освен него там има и други интересни неща, като площадки за игра, храм и дори чешма. Мястото се намира на около 1 час от града и е добра идея за разходка за хората които обичат да се разхождат в гората или планината.

Маршрут

Маршрут Карлово - Кръста

Покажи маршрута За да стигнете до кръста над Карлово пътя отнема около 1 час. Разстоянието от началната точка, която се пада в края на улица Бузлуджа, е приблизително 1 километър. Може да се зачудите – защо 1 километър би отнело 1 час? -Това е така, защото денивелацията не е малка – над 200метра.

За да достигнете до Кръста, се върви по тясна и наклонена пътечка, която започва началото си от края на улица Бузлуджа в северната част на град Карлово. След което правите десен завой и веднага след това продължавате леко вляво. Пътеката върви основно на сянка през гората, като е обозначена с маркировка. Тъй като от там може да продължите на много други места, като хижа Васил Левски, хижа Добрила, хижа Балкански рози и много други, пътя е изцяло в маркировки.

В началото на маршрута вървите по синя маркировка, а някъде по средата пътеката се разделя на две маркировки, като има табелки с цветовете на маркировките и времето до няколко основни точки.
Ако продължите надясно, пътеката ще ви заведе навътре в гората към различни хижи, за да идете към Кръста, трябва да продължите наляво, по зелената маркировката. Пътеките са удобни за ходене но са под наклон и е добре да не бързате. От разклона до кръста остават около 15 минути.

Още за кръста над Карлово

Кръстът се намира на високо място и има много хубави гледки над Карлово и околните населени места. Там може да се порадвате на красивата природа, гледките а също така има детска площадка, която е много добре направена. Може също така да видите параклиса и да си налеете студена вода от чешмата. Чешмата е направена в памет на българския алпинист Христо Проданов – който е първия българин изкачил осемхилядник и първият българин, който е изкачил Еверест. Освен това горе има и доста места за сядане, масички и столове. По самата пътека има места за отдих – пейки, от които може да се насладите на природата. На мястото на където се разделя маркировката, също има пейки и от там се вижда и водопад Сучурум, който е много красив, а маршрута до него е лесен.

Още забележителности близо до Кръста над Карлово

Една интересна забележителност, която също така е и много близо е водопад Сучурум в Карлово. Той е леснодостъпен, като се намира близо до местността. Водопада се намира в североизточната част на града, като до него се стига по асфалтов път. Може да оставите колата си в Карлово и да поемете по улица Водопада, която е успоредна на реката Стара река. По улицата вървите само на север към планината, без да се отклонявате и ще стигнете до водна централа, след която се намира и самия водопад.

Наблизо, също така се намира и град Сопот, в който може да разгледате. Също така може да хванете и лифта, който да ви отведе нагоре в Стара Планина. Там може да продължите пеш малко над 1 час и да стигнете до чудната хижа Добрила, до нея се стига като след междинната станция на лифта, поемете в посока североизток по маркирана пътека. В хижата може да се порадвате на гледките, да починете, да хапнете и да изкачите някои от съседните върхове – връх Добрила, връх Амбарица, връх Малка Амбарица и други.

Друга забележителност наблизо е водопад Сувчарско пръскало, който се намира над Христо Даново. До него се стига по асфалтиран път ако имате по-висока кола. Може също така да оставите колата си в селцето и да продължите пеш в посока изток, като самия път продължава в посока север към планината. Разходката ще ви отнеме приблизително 2 часа в посока.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано