Меню

Затвори
menu

Крушунските водопади

Затвори
Крушунски водопади
Крушунски водопади
Крушунски водопади
Крушунски водопади
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:43.24313865607281, 25.033363055221088

Крушунските водопади са няколко красиви водопада, образували се сред много красива природа, близо до село Крушуна, в Северна България. Те се намират в Деветашкото плато в Предбалкана. Образувани са на река Пройновска, която извира от Крушунската пещера. Водопадите започват с най-големия (около 15 метра висок) след което има още няколко по-малки, които образуват невероятна гледка. До водопадите има удобен път, като началната точка, където можете да оставите автомобила ви е на няколкостотин метра южно от село Крушуна. В селцето трябва да стигнете до центъра, след което да поемете в посока юг. Пред входа ще видите голяма площадка за паркиране, след което трябва да заплатите такса. От там започва и туристическа пътека, която ще ви отведе до невероятни природни красоти. Мястото е отлично за посещение с цялото семейство, няма трудни участъци. Могат да се посетят през цялата година, но най-приятно е през края на пролетта.

Маршрут

Маршрут от Крушуна до Крушунските водопади

Покажи маршрута За да стигнете до водопадите, трябва да минете през село Крушуна, близо до Севлиево в Северна България. Най-добре да оставите автомобила си в селцето и да повървите на юг. До началото на първите водопадите от екопътеката се стига за приблизително 15 минути. Пътят е удобен.

След като оставите автомобила си трябва да продължите в посока юг, има табелки с посоката. В началото пътеката отива към долната част на каскадата, като постепенно се изкачвате нагоре. Обхождането на областта отнема около 90 минути.

Мястото е подходящо за деца, може да се налюбувате на чудесни гледки, дори и малки площадки, на които могат да си играят децата. Мястото е изключително красиво и приятно за разходка. През уикендите, особено през летния сезон там има доста хора, които желаят да видят уникалните водопади и природата около тях.

Още за Крушунските водопади

До водопадите можете да стигнете по удобен и полегат път в невероятна местност. Около водопадите има много красива природа и цялата местност може да се обходи за малко над 1 час. Препоръчително е да идете пролет или ранно лято, когато има най-много вода, за да се насладите на красотата на водопадите. Може да видите пещерата от която извира и реката на водопадите. На мястото има много красиви гледки и също така е пълно със табелки за посетителите. Мястото е чудесно за еднодневна разходка, може да се налюбувате на водопади, красива растителност, животни, да оставите децата да поиграят и после да хапнете сред природата. Те са доста посещавано място.

Други места близо до водопадите

Ако искате да разгледате още интересни местенца, наблизо до Крушуна, може да посетител Деветашката пещера – огромна пещера с много красиви гледки, чудесна природа, река и животинки. Тя е отворена почти постоянно, освен за няколко месеца през летния сезон, когато има размножителен период. Намира се северозападно от село Деветаки – на 15 километра от село Крушуна.

Друго интересно място, което може да посетите е пещера Стълбица – тя се намира близо до село Кърпачево – от село Крушуна до Кърпачево, разстоянието е 7 километра. Селцето се намира на юг от Крушуна. В селцето трябва да оставите автомобила си, ако е по-нисък, и трябва да повървите пеш 30-40 минути, докато стигнете до пещерата, тя се намира на открити обработваеми полета, като в нея се влиза директно в земята по стръмна метална стълба – пещерата не е поддържана. За да стигнете до нея, трябва да продължите в посока запад по неподдържан път, след което след 20-30 минути има десен завой, и малко след това ще видите и входа на пещерата.

Друго интересно място, което е също доста наблизо е пещера Голяма Гарваница – тя се намира на 11 километра от село Крушуна, като пътя минава през Кърпачево по пътя за Горско Сливово. Няколко километра след като минете село Кърпачево се прави десен завой насред полята и там може да оставите колата си. След 100-200 метра може да видите огромната дупка, която е входа на пещерата, като за да слезете се слиза по стръмна метална стълба. Пещерата е огромна, но не е поддържана.

Рейтинг: 4

Все още не е гласувано

Забележителности до Севлиево

Етнографски музей Етър
Етнографски музей Етър
Близо до:Габрово


Паметник Асеневци във Велико Търново
Паметник Асеневци
Близо до:Велико ТърновоПаметник Майка България във Велико Търново
Паметник Майка България
Близо до:Велико Търново


Люлката на любовта
Люлката на любовта
Близо до:Велико Търново


Връх Марагидик отдалеч
Връх Марагидик
Близо до:АприлциЕменски каньон
Еменски каньон
Близо до:Велико Търново


Вътре в пещера Стълбица
Пещера Стълбица
Близо до:Севлиево


Деветашка пещера
Деветашка пещера
Близо до:Ловеч