Меню

Затвори
Меню

Крепост Щутград

Затвори
Крепост Щутград
Крепост Щутград
Пътека към крепост Щутград
На крепостта Щутград
Стълба на Щутград
Време:1 час
Трудност:Ниска
Близо до:Пловдив
Координати:41.94306296820986, 24.612658335525552

Крепост Щутград се намира на няколко километра северно от село Ситово, в Родопите. На крепостта може да видите останки от различни постройки, както и много красиви гледки към останалите части на Родопите. Предполага се, че в местността е била изградена тракийска крепост и скално-култов комплекс, които са свързани с военното дело на религиозните ритуални на древните траки.

До крепостта се стига лесно и е чудесна идея за разходка, за хора, които обичат горите и планините, както и интересните останки и история.

Маршрут

Маршрут от Ситово до крепост Щутград

Покажи маршрута До крепостта може най-удобно да се стигне от село Ситово, което се намира в Родопите. До него се стига по добър асфалтов път. Може да оставите колата си на центъра на селцето, след което трябва да поемете по посока запад , като там трябва да пресечете реката по пътя и да продължите нагоре посока север.

Пътя е широк но стръмен и в последствие става все по планински и след няколкостотин метра става пътечка. Пътечката върви през гората, като има спускане и изкачване. След като стигнете до крепостта, ще видите насреща огромни останки от постройки, както и чудни панорамни гледки. Има удобни пътечки, по които да се качите нагоре и да разгледате.

Разстоянието от центъра на селцето до крепостта е малко над 2км, като има и малко над 110м денивелация.То се изминава за 40-60 минути.

Още за крепост Щутград

Крепостта и предполагаемото светилище, не са били официално изследвани от българската археологиеска наука. Крепостта има интересни останки, а по пътя до нея може да видите чудна природа и някои животинки. От крепостта се откриват чудни панорамни гледки. Тя не е подходяща за деца, тъй като има доста тесни и стръмни пътечки.

Други интересни забележителности до крепост Щутград

Една интересна забележителност, която е само на няколко километра от Крепостта е Ситовския надпис. Това е неразчетен надпис от рунообразни знаци на неизвестна писменост. Той се намира на няколко метра от пътя от Ситово към град Пловдив. До него има удобна пътечка, както и табела. Ако тръгнете от село Ситово в посока Пловдив, надписа ще ви се падне от дясната страна, той се намира на почти 2 км от селцето.

Друго интересно местенце, което може да посетите, което също се намира само на няколко км от Ситово е Ситовския водопад. Това е интересен водопад, които предлага красиви гледки, той се намира на няколко метра от пътя от село Ситово към Пловдив, точно на разклона за Лилково. Там има мост, а водопада се намира под него. До него се стига по тясна и стръмна пътечка, на няколко метра от пътя.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано