Меню

Затвори
menu

Крепост Щутград

Затвори
Крепост Щутград
Крепост Щутград
Пътека към крепост Щутград
На крепостта Щутград
Стълба на Щутград
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.94306296820986, 24.612658335525552

Родопи е най-голямата планина в България – над 14 000 квадратни километра. На нейната територия можете да видите – водопади, езера, пещери, ждрела, върхове, язовири, крепости и много други красоти.

В Северните Родопи, близо до град Пловдив, можете да посетите и крепост Щутград. Тя се намира на няколко километра северно от село Ситово. Там можете да видите останки от различни постройки, както и много красиви панорамни гледки.

Предполага се, че в местността е била изградена тракийска крепост и скално-култов комплекс, които са свързани с военното дело на религиозните ритуални на древните траки. До крепостта се стига лесно от село Ситово, по удобна и не много стръмна пътека. Разходката до крепостта е отлична идея за хора, които обичат горите, планините, както и интересните останки и история.

Маршрут

Маршрут от Ситово до крепост Щутград

Покажи маршрута До крепостта може най-удобно да се стигне от село Ситово, което се намира в Родопите, на 33 километра южно от град Пловдив. До него се стига по добър асфалтов път, като трбва ва да тръгнете по пътя за квартал Коматево (югозападните части на града), след което да продължите по главния път към Храбрино и след това към село Ситово. Можете да оставите колата си на центъра на селцето, след което трябва да поемете в посока запад, като там трябва да пресечете реката по пътя и да продължите нагоре посока север.

Пътят е широк, но стръмен и в последствие става все по планински. Движете се само в посока север. След няколкостотин метра пътят става пътечка. Тя върви през гората, като има спускане и изкачване. След 20-30 минути през гората ще стигнете до крепостта. Там ще видите останките от нея, както и уникални панорамни гледки. Има удобни пътечки, по които да се качите нагоре и да разгледате.

Разстоянието от центъра на селцето до крепостта е малко над 2 километра, като има и малко над 110 метра денивелация. То се изминава за 40-60 минути. Мястото е лесно достъпно, но не препоръчваме за деца, тъй като има и няколко по-стръмни участъка. Най-добре е да се посети през топлите сезони.

Още за крепост Щутград

Крепостта и предполагаемото светилище, не са били официално изследвани от българската археологическа наука. На нейната територия има интересни останки, а по пътя до нея може да видите чудна природа и различни животинки. От нея се откриват панорамни гледки.

Други интересни забележителности до крепост Щутград

Една интересна забележителност, която е само на няколко километра от Крепостта е Ситовския надпис. Това е неразчетен надпис от рунообразни знаци на неизвестна писменост. Той се намира на няколко метра от пътя от Ситово към град Пловдив. До него има удобна пътечка, както и табела. Ако тръгнете от село Ситово в посока Пловдив, надписа ще ви се падне от дясната страна, той се намира на почти 2 километра от селцето.

Друго интересно местенце, което може да посетите, което също се намира само на няколко километра от Ситово е Ситовския водопад. Това е красив малък водопад, който е насред живописна природа. Той се намира на няколко метра от пътя към село Ситово когато идвате от Пловдив, точно на разклона за Лилково. Там има мост, а водопада се намира под него. До него се стига по тясна и стръмна пътечка, на няколко метра от пътя.

Момина скала – също наблизо може да посетите и момина скала, която се намира до село Храбрино. Начална точка за красивите скали е село Извор, което е на изток от Храбрино, до него се стига по удобен асфалтиран път. В центъра на селцето може да оставите автомобила си и от там трябва да продължите по червена маркировка, поставена на стълбовете в посока изток. Оттам се движите само в тази посока, като след около 30 минути пеша има лека отбивка вдясно и малко след това ще излезете на скалата.

Рейтинг: 4.5

Все още не е гласувано

Забележителности до Пловдив

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Рудник Цар Асен
Рудник Цар Асен
Близо до:Съединение


Язовир Дондуково
Язовир Дондуково
Близо до:БрезовоЧервената църква в Перущица
Червената църква
Близо до:Перущица


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив