Меню

Затвори
Меню

Крепост Щутград

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Крепост Щутград
Крепост Щутград
Пътека към крепост Щутград
На крепостта Щутград
Стълба на Щутград
Време Време:1:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Пловдив
Координати Координати:41.94306296820986, 24.612658335525552

Крепост Щутград се намира на няколко километра северно от село Ситово, в Родопите. На крепостта може да видите останки от различни постройки, както и много красиви гледки към останалите части на Родопите. Предполага се, че в местността е била изградена тракийска крепост и скално-култов комплекс, които са свързани с военното дело на религиозните ритуални на древните траки. До крепостта се стига лесно и е чудесна идея за разходка, за хора, които обичат горите и планините, както и интересните останки и история.

Маршрут

Маршрут от Ситово до крепост Щутград

Покажи маршрута До крепостта може най-удобно да се стигне от село Ситово, което се намира в Родопите. До него се стига по добър асфалтов път. Може да оставите колата си на центъра на селцето, след което трябва да поемете по посока запад, като там трябва да пресечете реката по пътя и да продължите нагоре посока север.

Пътят е широк, но стръмен и в последствие става все по планински и след няколкостотин метра става пътечка. Пътечката върви през гората, като има спускане и изкачване. След като стигнете до крепостта, ще видите насреща огромни останки от постройки, както и чудни панорамни гледки. Има удобни пътечки, по които да се качите нагоре и да разгледате.

Разстоянието от центъра на селцето до крепостта е малко над 2 километра, като има и малко над 110 метра денивелация.То се изминава за 40-60 минути.

Още за крепост Щутград

Крепостта и предполагаемото светилище, не са били официално изследвани от българската археологическа наука. Крепостта има интересни останки, а по пътя до нея може да видите чудна природа и някои животинки. От нея се откриват панорамни гледки. Тя не е подходяща за деца, тъй като има доста тесни и стръмни пътечки.

Други интересни забележителности до крепост Щутград

Една интересна забележителност, която е само на няколко километра от Крепостта е Ситовския надпис. Това е неразчетен надпис от рунообразни знаци на неизвестна писменост. Той се намира на няколко метра от пътя от Ситово към град Пловдив. До него има удобна пътечка, както и табела. Ако тръгнете от село Ситово в посока Пловдив, надписа ще ви се падне от дясната страна, той се намира на почти 2 километра от селцето.

Друго интересно местенце, което може да посетите, което също се намира само на няколко километра от Ситово е Ситовския водопад. Това е интересен водопад, които предлага красиви гледки, той се намира на няколко метра от пътя от село Ситово към Пловдив, точно на разклона за Лилково. Там има мост, а водопада се намира под него. До него се стига по тясна и стръмна пътечка, на няколко метра от пътя.

Момина скала – също наблизо може да посетите и момина скала, която се намира до село Храбрино. Начална точка за красивите скали е село Извор, което е на изток от Храбрино, до него се стига по удобен асфалтиран път. В центъра на селцето може да оставите автомобила си и от там трябва да продължите по червена маркировка, поставена на стълбовете в посока изток. От там държите само тази посока, като след около 30 минути пеша има лека отбивка вдясно и малко след това ще излезете на скалата.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано