Меню

Затвори
menu

Крепост Царевец

Затвори
Крепост Царевец във Велико Търново
Крепост Царевец във Велико Търново
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:43.083853935791026, 25.652533686349486

Велико Търново е голям български град, намиращ се в Северна България. Той е център на областта, като е известен с богата история – бил е и столица на Втората Българска Държава и Княжество България през 1878-1879 година. Името му претърпява няколко промени, като е известен първо като Търновград, след което като Търново, а през 1965 година е добавена думата Велико.

Градът е един от най-големите в България, като там има много забележителности и красива архитектура. В североизточната част на града бихте могли да посетите красивата крепост Царевец – главната българска крепост през 1185-1396 година, по времето когато Търново е било столица на Царството. Крепостта е изградена на хълма Царевец.

Тя е превърната в музей, като там биха могли да бъдат разгледани чудни останки и красивата църква Възнесение Господне. От крепостта също така можете да видите и уникални гледки над самия град и околията. Отлична идея за разходка и обогатяване на знанията по история на България.

Маршрут

Крепостта се намира в североизточните части на град Велико Търново. До нея се достига с автомобил, като в близост има платени паркинги. Можете да оставите колата си на тях и да продължите по улица Иван Вазов към площад Асен Първи (в посока изток). Оттам ще видите насреща голяма порта, както и цялата крепост в посока изток. След заплащането на входна такса точно на площада, бихте могли да посетите крепостта, намираща се на метри от мястото.

Вътре можете да пообиколите доста, средно обиколката отнема между 30 и 90 минути. Отлично място за разходка, разглеждане, снимки и отдих.

Още за крепост Царевец

На територията на крепостта са открити следи от живот, датиращи от 4200 г. преди Христа- останки от жилища и керамика. Също така там се намира и тракийско селище, съществувало през хилядолетието преди Новата ера.

По-късно има доказателства за интензивен живот върху самия хълм, като само малки участъци биват запазени.

На хълма също така са открити жилища и огнища с архитектура, типична за тракийската култура. В края на V век на хълма е построена крепост. В началото на VII век това укрепление е разрушено. През VIII век възниква и страобългарско селище. През XII век започва и изграждането на самата крепост.

По-късно, през 1930 година е стартирана и реставрацията на крепостта Царевец, като е завършена през 1981 година. Крепостта се състои от околовръстни стени, като те обикалят целия хълм. Крепостната стена на Царевец е 2.4 метра дебела.

На територията на крепостта също така е разположена и патриаршеската църква Възнесение Господне, която е красива сграда, построена на най-високото място на хълма.

Забележителности близки до крепостта Царевец

Патриаршески манастир Света Троица – на няколко километра северно от Велико Търново се намира и красив манастир. До него можете да стигнете, като тръгнете по улица Дервеня в посока север, движеща се успоредно на река Янтра. След няколко километра има бариера, където можете да оставите колата си и оттам да продължите още няколко минути пеша до самия манастир. Манастирът е чудесна идея за разходка и красиви гледки сред природата.

Преображенски манастир – това е един от най-посещаваните манастири в България. Манастирът е място с красиви гледки и богата история. Той се намира на около 7 километра северно от Велико Търново, като до него се стига по главния път между Велико Търново и Самоводене, като малко след града се прави ляв завой, по тесен асфалтов път, водещ точно до манастира.

Люлката на любовта – това е красива люлка в северната част на Велико Търново, от която се откриват чудни гледки над града и околията. До нея се стига за 20-30 минути пеша, като трябва да хванете пътя към Арбанаси. Малко преди отбивката за манастир Свети Николай Чудотворец, има отбивка вляво. Оттам започват 2 пътеки към гората, вие трябва да поемете по тази вляво, а малко след това отново да завиете на ляво. Пътеката е обозначена с табели за посока. Малко след това трябва да продължите вдясно. Тази пътека ще ви отведе до красива гледка над града. В края на пътеката ще видите и самата люлка.

Рейтинг: 4.5

Все още не е гласувано

Забележителности до Велико Търново

Етнографски музей Етър
Етнографски музей Етър
Близо до:Габрово


Паметник Асеневци във Велико Търново
Паметник Асеневци
Близо до:Велико ТърновоПаметник Майка България във Велико Търново
Паметник Майка България
Близо до:Велико Търново


Люлката на любовта
Люлката на любовта
Близо до:Велико Търново


Еменски каньон
Еменски каньон
Близо до:Велико ТърновоПанорамна гледка от Дряновска екопътека
Дряновска екопътека
Близо до:Дряново


Крушунски водопади
Крушунските водопади
Близо до:Севлиево


Вътре в пещера Стълбица
Пещера Стълбица
Близо до:Севлиево