Меню

Затвори
Меню

Крепост Овеч

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Крепост Овеч
Време Време:1:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Провадия
Координати Координати:43.175473007673176, 27.447743587679355

Крепост Овеч е красиво местенце с чудна природа и богата история. Тя се намира на няколкостотин метра източно от град Провадия в източна България.

Овеч е средновековна крепост, която е изградена от римляните. Крепостта функционира от IV до началото на VII век, след което започва отново от XI и завършва в края на XVII век.

От крепостта се виждат много красиви гледки над съседния град, там също така има чудесна природа. Супер идея за кратка разходка със семейството ако сте в този район. Маршрута до крепостта е лесен, а самата местност може да се обиколи за 40-60 минути.

Маршрут

До крепостта се стига от град Провадия, като трябва да идете към центъра на града и да поемете в посока улица Овеч, в източните части на града, като там трябва да се движите в посока юг по нея. На входа има спираловидна метална стълба, по която се изкачвате до самата крепост. От там може да помете в посока север към дървения мост или в посока юг. Цялата крепост може да се обходи за около 1 час. През топлите сезони е много красиво, но съветваме да отидете по-рано сутринта, тъй като по-голямата част от нея е на открито.

Още за крепост Овеч

Крепостта предлага уникални гледки и чудесна природа. Също така има и интересна история. Тя е била населявана последователно от траки, римляни, византийци, българи и турци. Името на крепостта се свързва с управлението на цар Ивайло, с похода на граф Амейдей VI Савойски и похода на полско-унгарския крал Владислав II Ягело. Крепостта има 3 входа, източен, западен и северен. В нея се влиза от източния вход, като там се заплаща и такса. На крепостта могат да бъдат видени говорещият кладенец, който е дълбок 79 метра, има също така митрополитска църква, рицарски затвор, кула и други забележителности.

Други забележителности близо до крепост Овеч

На по-малко от западно 2 километра от входа на крепостта, се намира историческия музей на град Провадия. Там може да разгледате много интересни неща у да научите много интересни истории.

На около 50 километра източно се намира и град Варна, там може да посетите историческия музей, делфинариума, плажа, фара на брега и други красоти, които предлага града.

На около 14 километра североизточно, се намира и селцето Неофит Рилски, а малко на юг от него се намира и историческия парк. Паркът предлага много интересни древно селище, гробници, статуи и други. Освен това паркът предлага и разходки по езерото с лодки, стрелба с лък, конна езда и други.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано