Меню

Затвори
menu

Крепост Овеч

Затвори
Крепост Овеч
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:43.175473007673176, 27.447743587679355

В България има стотици крепости, като те са разположени на най-различни места в държавата. Те са прекрасна идея за посещаване от хора, които искат да научат повече за историята на нашата държава. Те често са поддържани и понякога се заплаща такса за вход, като вътре можете да разгледате с цялото семейство и да се потопите в историята на крепостта.

Крепост Овеч е една уникална идея за посещение в Източна България. Там освен богатата история, може да се нагледате и на много красива природа. Крепостта се намира на няколкостотин метра източно от град Провадия, който е близо до град Варна.

Овеч е средновековна крепост, която е изградена от римляните. Тя функционира от IV до началото на VII век, след което започва отново от XI и завършва в края на XVII век.

От крепостта се виждат красиви гледки над град Провадия и околията, там също така има различни места за посядане, красива природа и много видове дребни животни. Тя е отлична идея за кратка разходка със семейството, ако сте в този район. Маршрута до крепостта е лесен, а самата местност може да се обиколи за 40-60 минути.

Маршрут

До крепостта се стига от град Провадия, като трябва да идете към центъра на града и да поемете в посока улица Овеч, в източните части на града, като там трябва да се движите в посока юг по нея. На входа има спираловидна метална стълба, по която се изкачвате до самата крепост. От там може да помете в посока север към дървения мост или в посока юг. Цялата крепост може да се обходи за около 1 час. През топлите сезони е много красиво, но съветваме да отидете по-рано сутринта, тъй като по-голямата част от нея е на открито.

Още за крепост Овеч

Крепостта предлага уникални гледки и чудесна природа. Също така има и интересна история. Тя е била населявана последователно от траки, римляни, византийци, българи и турци. Името на крепостта се свързва с управлението на цар Ивайло, с похода на граф Амейдей VI Савойски и похода на полско-унгарския крал Владислав II Ягело. Крепостта има 3 входа, източен, западен и северен.

В нея се влиза от източния вход, като там се заплаща и такса. На крепостта могат да бъдат видени говорещият кладенец, който е дълбок 79 метра, има също така митрополитска църква, рицарски затвор, кула и други забележителности. Там също така има и порта, а след нея мост, дълъг 160 метра, той свързва крепостта и платото до нея. Платото е обградено със високи стени, които достигат 25 метра.

Крепостта е играла важна роля при защитата на държавата, тъй като тя се намира близо до град Варна, тогава българите не притежават достатъчен военен морски флот, за сметка на това обаче те използват Овеч, като място за предпазване на българите през средновековието от византийско настъпление. Там също така са открити и пещери, които са били обитавани от Античността.

Други забележителности близо до крепост Овеч

На по-малко от западно 2 километра от входа на крепостта, се намира историческия музей на град Провадия. Там може да разгледате много видове предмети и да научите много интересни истории. За да стигнете до музея, трябва да се върнете по същата улица (Овеч) в посока север, след което да направите ляв завой по улица 3-ти февруари, от там ляв завой по улица Кирил и Методий. Следва десен завой по улица Александър Стамболийски, малко след това ляв завой по улица Дунав и след това трябва да поемете към улица Опълченска, като след малко (вляво) ще видите и музея.

На около 50 километра източно се намира и град Варна, там може да посетите историческия музей, делфинариума, плажа, фара на брега и други красоти, които предлага града.

На около 14 километра североизточно, се намира и селцето Неофит Рилски, а малко на юг от него се намира и историческия парк. Паркът предлага много интересни древно селище, гробници, статуи и други. Освен това паркът предлага и разходки по езерото с лодки, стрелба с лък, конна езда и други.

Рейтинг: 4.2

Все още не е гласувано