Меню

Затвори
Меню

Крепост Моняк

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Крепост Моняк
Крепост Моняк
Гледки към язовира от крепост Моняк
Гледки към Кърджали от Моняк
Гледка към въжен мост Лисиците от крепост Моняк
Чудна гледка от крепост Моняк
Гледка от крепост Моняк
Време Време:1:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Кърджали
Координати Координати:41.62201638694284, 25.462267702095673

Крепостта Моняк, или Монек, както също е позната, се намира близо до град Кърджали. Това е средновековна българска крепост, която е много красива и предлага уникални панорамни гледки. Крепостта е сред най-големите и известни крепости в Родопите. Тя се намира до река Арда и има много красиви гледки над язовира и близките населени места, както и най-дългият въжен мост в България – Въжен мост до село Лисиците. Пътят до нея не е труден, но има няколкостотин метра денивелация, маршрутът е прекрасна идея за топлите сезони, за кратка разходка близо до Кърджали.

Маршрут

Покажи маршрута Крепостта се намира близо до град Кърджали, до нея се стига от село Широко Поле, което е на 9 километра източно от града. За да стигнете до крепостта, трябва да влезнете в селцето и почти веднага да завиете в дясно (по улица Росица), по тесен черен път, който ви отвежда на запад, който постепенно се изкачва нагоре към крепостта.

Трябва да карате приблизително 2 километра в посока запад, след което трябва да оставите колата си и да хванете по пътечка в ляво, по която ще се изкачите на крепостта.

От мястото където може да оставите колата си, трябва да следите пътечката, която се изкачва нагоре. В началото ще вървите в гориста местност, а по-късно ще се открият прекрасни гледки над язовира. Малко след това, в посока юг и югоизток ще излезете и точно на крепостта. От нея може да видите както останалите части на Родопите, така и чудния въжен мост и село Лисиците.

От мястото на оставяне на автомобила, трябва да изкачите 250м денивелация и да изминете 2.6 километра разстояние, този маршрут отнема между 40 и 60 минути

Още за крепостта Моняк

Крепостта се намира близо до град Кърджали, тя е разположена до река Арда и предлага много красиви гледки над язовир Студен Кладенец. Останките от крепостта, крепостната стена, осемстенната кула и резервоарите за вода са изградени през XII век. Запазената част на външната крепостна стена е с дължина над 270 метра и на места достига 8 метра. В крепостта се намират два резервоара за вода.

Други забележителности близо до крепост Моняк

Една много красива забележителност, която също така е и много близо е въжения мост до село Лисиците. Въженият мост се вижда от крепостта, като той се пада в посока юг. До него се стига лесно по полегат път, който започва от селцето до крепостта. В селцето Широко Поле се поема в ляво по път, който пресича ЖП релсите и веднага след тях продължавате в дясно, по пътя, който се движи успоредно на релсите, след малко над 1 километър, има постройки, където трябва да оставите колата си и да продължите по пътечката, която се движи успоредно на релсите. От там имате няколкостотин метра и ще видите ЖП спирка, след която трябва да поемете в ляво по пътечка, която минава през гориста местност и малко след това излиза на самия мост. Моста е много красив и е най-дългия въжен мост в България – дълъг е 260 метра.

Друга чудесна забележителност е Перперикон. Месността е близо до Кърджали – на 20 километра североизточно. Перперикон представлява ранноисторически античен и средновековен български каменен комплекс. До нея се стига по-удобен път, там има паркинг и също така се заплаща и такса. Предлага много интересни гледки и история.

Също така близо до Кърджали, само на 30 километра северозападно, може да посетите и меандъра на язовир Кърджали. Това е красива извивка на водата, която наподобява подкова. Над нея по пътя между селцата Стар Читак и Рибарци. Там има място за снимки и чудесни гледки, там може да оставите и автомобила си, а ако има много хора може да продължите няколкостотин метра и да отбиете вляво и да се върнете пеша.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано