Меню

Затвори
menu

Крепост Моняк

Затвори
Крепост Моняк
Крепост Моняк
Гледки към язовира от крепост Моняк
Гледки към Кърджали от Моняк
Гледка към въжен мост Лисиците от крепост Моняк
Чудна гледка от крепост Моняк
Гледка от крепост Моняк
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.62201638694284, 25.462267702095673

Крепостта Моняк или Монек, както също е позната, се намира на изток от град Кърджали, близо до село Широко поле.

Тя е средновековна българска крепост, която е много красива и предлага невероятни панорамни гледки над околията и язовир Студен Кладенец. Монек е сред най-големите и известни крепости в Родопите.

Тя се намира близо до Арда и има много красиви гледки над язовира и близките населени места, както и най-дългият въжен мост в България – Въжен мост до село Лисиците (дървен мост с дължина от над 260 метра).

Пътят до нея не е труден, но има няколкостотин метра денивелация, маршрутът е прекрасна идея за топлите сезони, за кратка разходка близо до Кърджали. Можете да вземете цялото семейство, като ако отидете през лятото препоръчваме да отидете сутрин, тъй като голяма част от маршрута е на открито и става доста топло.

Маршрут

Покажи маршрута Крепостта се намира близо до град Кърджали, до нея се стига от село Широко Поле, което е на 9 километра източно от града. За да стигнете до крепостта, трябва да влезнете в селцето и почти веднага да завиете в дясно (по улица Росица), по тесен черен път, който ви отвежда на запад, който постепенно се изкачва нагоре към крепостта.

Трябва да карате приблизително 2 километра в посока запад, след което трябва да оставите колата си и да хванете по пътечка в ляво, по която ще се изкачите на крепостта.

От мястото където може да оставите колата си, трябва да следите пътечката, която се изкачва нагоре. В началото ще вървите в гориста местност, а по-късно ще се открият прекрасни гледки над язовира. Малко след това, в посока юг и югоизток ще излезете и точно на крепостта. От нея може да видите както останалите части на Родопите, така и чудния въжен мост и село Лисиците.

От мястото на оставяне на автомобила, трябва да изкачите 250 метра денивелация и да изминете 2.6 километра разстояние, този маршрут отнема между 40 и 60 минути

Още за крепостта Моняк

Крепостта се намира на около 10 километра източно от град Кърджали, южно от село Широко поле. Тя е разположена над река Арда и над язовир Студен Кладенец в Източните Родопи, на над 550 метра надморска височина. Тя е една от най-високите крепости в Родопите.

Останките от крепостта, крепостната стена, осемстенната кула и резервоарите за вода са изградени през XII век. Запазената част на външната крепостна стена е с дължина над 270 метра и на места достига 8 метра. В крепостта се намират два резервоара за вода. Кулата е висока над 3 метра, площта на крепостта е 18 000 квадратни метра.

Мястото е лесно достъпно по удобна пътека, като няма голяма денивелация (около 250 метра), като пътя е удобен и за деца. На юг от крепостта се намира и БДЖ релсите, които свързват Хасково с Кърджали.

Други забележителности близо до крепост Моняк

Една много красива забележителност, която също така е и много близо е въжения мост до село Лисиците. Въженият мост се вижда от крепостта (в посока юг). До него се стига лесно по полегат път, който започва от село. В селцето Широко Поле се поема по първия ляв завой, по път, който пресича ЖП релсите и веднага след тях продължавате в дясно. Пътят се движи успоредно на релсите, след малко над 1 километър, има постройки, където трябва да оставите колата си и да продължите по пътечката, която се движи успоредно на релсите. От там имате няколкостотин метра и ще видите ЖП спирка, след която трябва да поемете в ляво по пътечка, която минава през гориста местност и малко след това излиза на самия мост. Моста е много красив и е най-дългия въжен мост в България – дълъг е 260 метра. Стига за е за около 30-40 минути.

Друга чудесна забележителност е Перперикон. Намира се на около 12 километра северно от село Широко поле. Трябва да тръгнете към село Жинзифово, след това към Чифлик, Мургово и малко след него се прави ляв завой, и след това щевидите и паркинга на входа. Перперикон представлява ранноисторически античен и средновековен български каменен комплекс. Там се заплаща и такса. Предлага много интересни гледки и история.

Също така близо до Кърджали, само на 30 километра северозападно, може да посетите и меандъра на язовир Кърджали. Това е красива извивка на водата, която наподобява подкова. Над нея по пътя между селцата Стар Читак и Рибарци. Там има място за снимки и обаятелни панорамни гледки, там може да оставите и автомобила си и да се налюбувате на красотата на меандъра. За да стигнете до мястото, трябва да се върнете към Кърджали, а от там да продължите към село Бойно, малко след него се прави десен завой към село Брезен. Продължавате в същата посока към село Стар Читак и малко след него, на изток към село Рибарци, вляво на пътя ще видите и красотата на меандъра.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Кърджали

Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Язовир Студен кладенец
Язовир Студен кладенец
Близо до:Кърджали


Водопад на Сътвoрението
Водопад на Сътворението
Близо до:КрумовградЕкопътека Райски изглед
Екопътека Райски изглед
Близо до:Кърджали


Загражденска екопътека
Загражденска екопътека
Близо до:Ардино


Тракийско скално светилище Орлови Скали
Орлови скали
Близо до:АрдиноПерперикон
Перперикон
Близо до:Кърджали


Въжен мост Лисиците
Въжен мост Лисиците
Близо до:Кърджали


Гледка към Въжения мост до село Сухово
Въжен мост до Сухово
Близо до:Ардино