Меню

Затвори
menu

Крепост Кричим

Затвори
Крепост Кричим
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.03845109710993, 24.463167794973447

Град Кричим е малък град в северните части на Родопите. През него преминава красивата река Въча, а над него се намира и интересна крепост. Крепостта над град Кричим е строена през 5-6 век. Тя се намира западно над града там има останки от постройките. От нея се виждат красиви панорамни гледки над града и части от Родопите.

До крепостта се стига по кратък маршрут, по тясна пътечка сред природата. На крепостта има останки от стените, а разходката до нея не отнема много време (около 30 минути в посока), като е отлична идея за разходка сред природата през уикенда със семейство или приятели.

След разходката до крепостта, можете да разгледате и града, да седнете и да похапнете.

Маршрут

Маршрут от Кричим до Крепост Кричим

Покажи маршрута За да се качите на крепостта до Кричим, трябва да отидете в града и да поемете по главната улица към Михалково в посока юг. Там към края на града, може да си харесате улица и да завиете вдясно, където да паркирате автомобила си. Трябва да се отправите към улица Цар Симеон. Към края на улицата има завои в ляво, в посока юг. От там започва и маршрута към крепостта.

След около 140 метра има и пътечка, която излиза от пътя и продължава в дясно и нагоре, вие трябва да тръгнете по нея. От там се движите в същата посока известно време, след което има десен завой и още един десен завой. На места има и отбелязано къде се движи маршрута. Като цяло се движите в посока юг и на първия завой продължавате на изток, след което на север и ще се качите на крепостта.

Общото разстояние от края на градчето до крепостта е малко над 500 метра, но се изминава за над 30 минути, тъй като има над 120 метра денивелация.

Още за крепостта Кричим

Крепостта е позната и под името Голямото кале. Тя се намира западно от града. До нея се изкачва за около 30 минути по тесни стръмни пътечки сред растения (там можете да срещнете, бор, хвойна, шипка и други). По пътя към крепостта, също така можете да видите и много диви животни като: белка, златка, лисица, сърна, заек, таралеж и много други.

Крепостта до Кричим е изградена през 5-6 век. В момента там има останки от стените с височина до около 3 метра. Тя е отлична идея за кратка разходка сред природата.

От нея се виждат много красиви панорамни гледки.

Други забележителности близо до крепост Кричим

Устински водопад – водопадът е малък и красив, намира се южно от село Устина, което е източно от Кричим. До селцето се стига за 10-ина минути с автомобил. Там може да оставите колата си в центъра на селцето и да продължите към планината (в посока юг). Там трябва да тръгнете по улица Белия Път , като тя ще ви отведе до началото на екопътеката, като там през известно разстояние имате и табелки с посоката за водопада. До него се достига за 30-60 минути.

Историческия музей в Перущица – на около 8 километра западно може да посетите град Перущица. Там може да разгледате красивия и пълен с история исторически музей.

Екопътека Чилингира – екопътеката се намира на брега на язовир Въча. Тя е на около 21 километра южно от Кричим по главния път за Михалково. Там ще видите комплекс Чилингира и паркинг до него. Там може да оставите колата си, като трябва да пресечете пътя и там е входа на екопътеката. На нейния вход има стълба и указателна табела със снимки и маршрута на пътеката. От нея се откриват невероятно красиви гледки над язовир Въча. Най-добра идея за разходка е през пролетния и летния сезон.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Кричим

Язовир Въча
Язовир Въча
Близо до:Кричим


Паметник на трите поколения
Паметник на трите поколения
Близо до:ПерущицаТриградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин


Слонът до Настан
Слонът до Настан
Близо до:ДевинВодопад Устина
Устински водопад
Близо до:Перущица


Фотински водопади от панорамната площадка
Фотински водопади
Близо до:Кричим


Панорама язовир Въча от екопътека Чилингира
Екопътека Чилингира
Близо до:Кричим