Меню

Затвори
menu

Крепост Баба Вида

Затвори
Крепост Баба Вида
Крепост Баба Вида
Гледки от кула на крепостта към река Дунав
Гледка към Кулата
Гледка към река Дунав
Гледка над двора на крепостта
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До Видин
Координати Координати:43.993019229426835, 22.8863460701885

Видин е град в Северозападна България. Той се намира на брега на река Дунав, която разделя България от Румъния. Градът има много интересни забележителности и богата история.

В града се намира средновековната крепост „Баба Вида“ – тя е единствената изцяло запазена крепост в България, която можем да видим в днешно време. Заемала ролята на замък, като там са били построени казарма и други помещения с цел по-добра защита на местността.

Името на крепостта произлиза от това на наследничката на местен владетел – Вида. Според легендите тя изгражда замъка. Крепостта се намира в източните части на град Видин, на северозападния бряг на река Дунав. Тя има формата на трапец, като е разположена от североизток на югозапад. Посещава се редовно от туристи, които могат да разгледат красивата крепост срещу такса.

Маршрут

Крепостта се намира в източните части на град Видин. Пред нея има удобен паркинг, като пътят до него е поддържан. Той се намира на улица „Баба Вида“, която се движи успоредно на парка на града, намиращ се точно до река Дунав.

Движейки се по улицата в посока север, като в даден момент тя се пресича с улица „Цар Самуил“, ще стигнете и до самия паркинг.

От паркинга ще видите крепостта, като входът й е от лявата страна (посока север). Там е разположена каса, от която можете да купите своите билети за посещение на крепостта. Тя се обхожда за около 30-40 минути, като вътре ще можете да видите отделни помещения и да се качите на високи кули, от които да наблюдавате красиви гледки над реката.

Още за крепостта Баба Вида

„Баба Вида“ е позиционирана на брега на най-големия завой на река Дунав при град Видин. От нея се виждат реката и мостът между Видин и Румъния. Крепостта има формата на трапец, включва 2 пояса защитни стени, 4 кули, 4 бастиона и други помещения. В северните части на вътрешните стени се намира Срацимирова кула, която е висока 16 метра. Войнишката кула е построена по средата на северозападната вътрешна стена. Тези кули са 4-етажни. Североизточната външна стена има Входна кула, като тя е 3-етажна. На източния връх се намира и Австрийската кула, която е двуетажна.

За допълнително укрепление около външните стени има ров с вода, който е широк 12 метра и е дълбок 6 метра.

Крепостта е изградена върху част от древноримска крепост. Тя е строена през II век, като постепенно се превръаща в малък град. По-късно върху нейните основи, близо до река Дунав, е изградена и крепостта. Строежът й започва през X век. През Второто българско царство крепостта е най-важното укрепление на Северозападна България.

По-късно след XVIII век, крепостта се използва за оръжеен склад и затвор. В момента „Баба Вида“ е музей, който отваря врати за първи път през 1958 година. Там можете да видите различни видове находки и уникална архитектура. Между югоизточните стени има изградена сцена за летен театър. Там се провежда и фестивалът Видински театрални дни и други изложби.

Крепостта е отлична идея за лека разходка и научаване на интересни части от българската история.

Други забележителности близо до крепостта

Археологически музей – той се намира на метри от крепостта. Посещението му е отлична идея за обогатяване на знанията по история. До него можете да стигнете пеша, като от крепостта поемете в посока запад. Неговият адрес е ул. „Баба Вида“ 37.

Крайдунавска градска градина Видин – паркът е много красив, до него се стига за около 10-ина минути пеша. Той се намира на около 700 метра южно от крепостта. До него се стига като тръгнете по улица „Баба Вида“ в посока юг. След около 650 метра улицата завива леко вдясно и там трябва да тръгнете вляво към парка и реката. Продължете още 2-3 минути в посока юг и ще стигнете.

Белоградчишките скали – това са огромни скални образувания с интересни форми и изградена крепост в близост до тях, на територията на която бихте могли да се разходите. Те се намират на около 53 километра южно от Видин, в югозападните части на град Белоградчик. Могат да бъдат посетени от туристи в работно време, като се заплаща такса. Намират се на улица „Кольо Тодоров“, като там е изграден удобен паркинг, на който можете да оставите автомобила си.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Видин

Белоградчишки скали
Белоградчишки скали
Близо до:Белоградчик