Меню

Затвори
Меню

Крепост Аневско кале

Затвори
Крепост Аневско кале
Крепост Аневско кале
Гледка на юг от Аневско кале
Гледка на север от Аневско кале
Гледка от Аневско кале
По пътя към Аневско кале
Време:1:00
Трудност:Ниска
Близо до:Сопот
Координати:42.682101174457244, 24.732843104243944

Ако искате да се насладите на една чудесна разходка сред планината и останките на крепост, то може да посетите крепостта Анево (Аневско Кале).

Крепостта се намира на север, до село Анево, малко след град Сопот. Разположена е на южните части на Централна Стара планина, на надморска височина 850 метра.

Крепостта е сред най-запазените в България, като до нея се стига по добре маркирана, но стръмна пътека, която започва близо до Средновековната Църка.

Маршрут

Маршрут от Средновековната църква до Аневско кале

Покажи маршрута Най-удобния маршрут за достигане до крепостта Аневско кале, започва обозначен от табела, по пътя от град Сопот на запад към село Анево. Малко след края на града ще видите табела, която сочи на дясно (в посока север), като от там може да минете с автомобила, като пътя е в добро състояние, а впоследствие става на планински, но е проходим дори за по-ниски коли. След завоя, следва друг завой вляво, след няколко метра.

След това карате само по пътя без да се отбивате, в посока север – северозапад. След 5-10 минути ще подминете и бяла постройка с двор, а малко след нея пътя завива наляво, след което ще трябва да оставите колата си. Останките от Средновековната Църква са само на няколко метра от това място.

Малко преди самата църква ще видите и табелка и маркировка със син цвят, които сочат надясно в посока север. От там започвате изкачването до самата крепост. Трябва да следите пътечката и маркировката, като от време на време има допълнително и табелки.

От Средновековната църка имате да изминете около 1 километър и малко над 210 метра денивелация, разстоянието е кратко, но стръмно, за това отнема между 30 и 60 минути. На места е доста стръмно и не препоръчваме маршрута за деца.

След като стигнете на самата крепост, тя има 2 основни точки, високи каменни стени, като на по-южната, видима от далеч, за да се качите има 2 метални стълби, които са малко опасни за това трябва много да внимавате. Те са захванати и обезопасени с метални въжета, но едната от тях е под много голям наклон.

Втората част на крепостта, в посока север, е по-безопасна за посещение, до нея се стига по метални плоскости дълги няколко метра.

Още за крепостта Аневско кале

Крепостта е много красива и има интересна история. В момента там седят само останките на няколко високи стени изградени от камъни.

От нея се откриват чудни гледки над Сопот и околността. Крепостта е сред най-запазените в държавата, като нейните стени са над 10 метра високи.

Крепостта е изградена по време на второто българско царство. Близо до крепостта се намира и Сопотския манастир „Възнесение Господне“.

Други забележителности близо до Аневско кале

Хижа Добрила – наблизо в град Сопот, се намира и лифтовата станция, от нея може да хванете лифта до Междинната станция, след което да продължите по маркирана пътека в посока североизток и да достигнете до хижа Добрила. Тя е висока и красива, като е чудесно място за почивка сред природата.

Връх Амбарица – е висок връх в Стара планина. До него се достига през град Сопот, като от лифтовата станция хванете лифт до междинната станция, след което продължите по маркирана пътека в посока североизток, и след около 1-1.5 часа ще се озовете на хижа Добрила. След това трябва да продължите по червена маркировка, започваща началото си от източния край на хижата, в посока изток нагоре към върха. Следете маркировката и след около 1.5 часа ще сте на върха.

Сопотски водопад – много близо, малко след лифта на Сопот се намира и Сопотския водопад. Стартова точка към водопада е Сопотския Манастир „Свето Възнесение Христово“. Той се намира близо до Сопот, за да стигнете до него се отклонявате надясно, малко след края на град Сопот по пътя към Анево. Той се намира близо до лифтовата станция. От манастира до водопада се стига по пътечка за около 30 минути. Пътеката започва вляво на самия манастир, покрай оградата и се изкачва постепенно нагоре по реката.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано