Меню

Затвори
Меню

Крепост Аневско кале

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Крепост Аневско кале
Крепост Аневско кале
Гледка на юг от Аневско кале
Гледка на север от Аневско кале
Гледка от Аневско кале
По пътя към Аневско кале
Време Време:1:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Сопот
Координати Координати:42.682101174457244, 24.732843104243944

Ако обичате да посещавате крепости, то можете да посетите една от най-запазените крепости в страната – Аневско кале.

Крепостта се намира на север от село Анево, което се намира на запад от град Сопот. Разположена е на южните части на Централна Стара планина, на надморска височина от над 900 метра.

Тя представлява средновековна българска крепост, изградена по време на второто българско царство. Стените на крепостта достигат до 14 метра , до нея се стига по добре маркирана, но стръмна пътека, която започва близо до Средновековната църка, до която можете да стигнете с автомобил, по пътя между град Сопот и село Анево.

Мястото се намира на около 1 километър северно от началната точка, като голяма част от пътя е стръмна – имате над 200 метра денивелация. Маршрутът е отлична идея за туристи и любители на крепости, но не препоръчваме прехода за деца, тъй като голяма част е тясна и стръмна.

Маршрут

Маршрут от Средновековната църква до Аневско кале

Покажи маршрута Най-удобният маршрут за стигане до крепостта Аневско кале започва на север от Анево, по пътя от град Сопот на запад към селото. Малко след края на града ще видите табела, която сочи на дясно (в посока север), като от там може да минете с автомобил. Пътят е в добро състояние, а впоследствие става на планински, но е проходим дори за по-ниски коли.

След завоя надясно трябва да продължите вляво, първия завой вляво е към сграда, а следващия е по пътя. След това карате само по пътя без да се отбивате, в посока север – северозапад. Имате да изминете около 2 километра. След 5-10 минути ще подминете и бяла постройка с двор (отдясно на пътя), а малко след нея пътя завива наляво, след което ще трябва да оставите колата си. Останките от Средновековната църква са само на няколко метра от това място.

Малко преди самата църква, вдясно, ще видите и табелка и маркировка със син цвят, които сочат надясно в посока север. От там пътят започва първо леко надолу към малка река, като трябва да я прекосите, след това продължава наляво и постепенно нагоре (в посока север). Трябва да следите пътечката и маркировката, като от време на време има допълнително и табелки. Постепенно пътеката се изкачва само в посока север, като е доста стръмно.

От Средновековната църка имате да изминете около 1 километър и малко над 210 метра денивелация, разстоянието е кратко, но стръмно, за това отнема между 30 и 60 минути. На места е доста стръмно и поради това не препоръчваме маршрута за деца.

Малко преди крепостта пътят излиза на открито и върви по тесни и стръмни места. Той заобикаля крепостта от източната страна, като ще ви отведе точно между стените.

След като стигнете на самата крепост – ще видите 2 основни точки, високи каменни стени, като на по-южната, видима от далеч – има 2 метални стълби, които са малко опасни за това трябва много да внимавате. Те са захванати и обезопасени с метални въжета, но едната от тях е под много голям наклон.

Втората част на крепостта, в посока север, е по-безопасна за посещение, до нея се стига по метални плоскости дълги няколко метра.

Още за крепостта Аневско кале

Крепостта е много красива и има интересна история. Изградена е през XIII век, по време на второто българско царство. Мястото е проучвано, като още през 1983 година има разкопки в района, там биват открити много видове монети, керамика, орнаменти и други. В момента там седят останките на няколко високи стени изградени от камъни. Преди много години укреплението се е разполагало на различни нива, на най-горното е била централната цитадела. Входа на Аневското кале се намира на южната част на укреплението.

От крепостта се откриват невероятни панорамни гледки над долината, град Сопот и околността. Крепостта е сред най-запазените в държавата, като нейните стени са високи над 12 метра.

Близо до крепостта се намира и Сопотския манастир „Възнесение Господне“. От крепостта, в посока изток, можете да видите и сопотския лифт и междинната станция.

Други забележителности близо до Аневско кале

Хижа Добрила – наблизо – в град Сопот – се намира и лифтовата станция, от нея можете да хванете лифта до Междинната станция, след което да продължите по маркирана пътека (жълт цвят) в посока североизток и да стигнете до хижа Добрила. Тя е висока (1804 метра) и изключително живописна, чудесно място за почивка сред природата, можете да поседнете, да похапнете и дори да пренощувате там, а също така има и полянка, на която децата могат да си играят сред природата.

Връх Амбарица – той е висок връх (2166 метра) в Стара планина. До него се достига през град Сопот, като от лифтовата станция хванете лифт до междинната станция, след което продължите по маркирана пътека (жълт цвят) в посока североизток. След около 1-1.5 часа ще стигнете до хижа Добрила. След това трябва да продължите по червена маркировка, започваща началото си от източния край на хижата, тя се движи първо на изток а после на североизток, нагоре към върха. Следете маркировката и след около 1.5 часа ще сте на върха.

Сопотски водопад – много близо, малко след лифта на Сопот се намира и Сопотския водопад. Стартова точка към водопада е Сопотския Манастир „Свето Възнесение Христово“. Той се намира близо до лифтовата станция. От манастира до водопада се стига по пътечка за около 30 минути. Пътеката започва вляво на самия манастир, покрай оградата и се изкачва постепенно нагоре по реката, в посока север.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано