Меню

Затвори
menu

Крепост Аневско кале

Затвори
Крепост Аневско кале
Крепост Аневско кале
Гледка на юг от Аневско кале
Гледка на север от Аневско кале
Гледка от Аневско кале
По пътя към Аневско кале
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До Сопот
Координати Координати:42.682101174457244, 24.732843104243944

Ако обичате да посещавате крепости, то можете да разгледате една от най-запазените в страната – Аневско кале.

Крепостта се намира на север от село Анево и на запад от град Сопот. Разположена е на южните склонове на Централна Стара планина, на надморска височина от над 900 метра.

Тя представлява средновековна българска крепост, изградена по време на Второто българско царство. Стените на крепостта достигат 14 метра височина и гледките от нея са впечатляващи. До нея се стига по добре маркирана, но стръмна пътека, която започва близо до Средновековната църка. Дотам можете да стигнете с автомобил, по пътя между град Сопот и село Анево.

Мястото се намира на около 1 километър северно от началната точка, като голяма част от пътя е стръмна – имате да изминете над 200 метра денивелация. Маршрутът е отлична идея за туристи и любители на крепости, но не препоръчваме прехода за деца, тъй като голяма част от пътеката е тясна и стръмна.

Маршрут

Маршрут от Средновековната църква до Аневско кале

Покажи маршрута Най-удобният маршрут за стигане до крепостта Аневско кале започва на север от Анево, по пътя от град Сопот в посока запад към селото. Малко след края на града ще видите табела, която сочи надясно (в посока север), като оттам можете да минете с автомобил. Пътят е в добро състояние, впоследствие преминава в планински, но е проходим дори за по-ниски коли.

След завоя надясно трябва да продължите вляво. Първият завой вляво води към сграда, а следващият продължава по пътя. Карайте само по пътя, без да се отбивате, в посока север – северозапад. Имате да изминете около 2 километра. След 5-10 минути ще подминете бяла постройка с двор (отдясно на пътя), а малко след нея пътят завива наляво, след което трябва да оставите колата си. Останките от Средновековната църква са само на няколко метра от това място.

Малко преди самата църква, вдясно, ще видите табелка и маркировка със син цвят, които сочат надясно, в посока север. Оттам пътят започва първо леко надолу към малка река, която трябва да прекосите. След това продължава наляво и постепенно нагоре (в посока север). Трябва да следите пътечката и маркировката, като от време на време има допълнителни табелки. Постепенно пътеката се изкачва само в посока север, като е доста стръмно.

От Средновековната църква имате да изминете около 1 километър и малко над 210 метра денивелация. Разстоянието е кратко и отнема между 30 и 60 минути. На места е доста стръмно и поради това не препоръчваме маршрута за деца.

Малко преди крепостта пътеката излиза на открито и върви по тесни и стръмни места. Тя заобикаля крепостта от източната страна, като ще ви отведе точно между стените.

След като стигнете до самата крепост, ще видите 2 основни точки – високи каменни стени, като на по-южната, видима отдалеч, има две метални стълби. Те са опасни за изкачване и затова трябва много да внимавате, ако тръгнете да го правите. Захванати и обезопасени са с метални въжета, но едната от тях е под много голям наклон.

Втората част на крепостта, намираща се в посока север, е по-безопасна за посещение. До нея се стига по метални плоскости, които са дълги няколко метра.

Още за крепостта Аневско кале

Крепостта е много красива и има интересна история. Изградена е през XIII век, по време на Второто българско царство. Мястото е проучено, като още през 1983 година има разкопки в района. Там биват открити много видове монети, керамика, орнаменти и други. В момента там все още се издигат останките на няколко високи стени, изградени от камъни. Преди много години укреплението се е разполагало на различни нива, като на най-горното е била централната цитадела. Входът на Аневското кале се намира от южната част на укреплението.

От крепостта се откриват невероятни панорамни гледки над долината, град Сопот и околността. Тя е сред най-запазените в държавата, като нейните стени са високи над 12 метра.

Близо до крепостта се намира и Сопотският манастир „Възнесение Господне“. От крепостта, в посока изток, можете да видите също сопотския лифт и междинната станция.

Други забележителности близо до Аневско кале

Хижа Добрила – наблизо, в град Сопот, се намира лифтова станция, от която можете да хванете лифта до междинната станция. След това, ако продължите по маркирана пътека (жълт цвят) в посока североизток, бихте могли да стигнете до хижа Добрила. Тя е разположена високо в планината (на 1804 метра) и се намира на изключително живописно място за почивка сред природата. Можете да поседнете, да похапнете и дори да пренощувате там, а също така около нея има и полянка, на която децата могат да си поиграят сред природата.

Връх Амбарица – това е висок връх (2166 метра) в Стара планина. До него се стига през град Сопот, като от лифтовата станция хванете лифт до междинната станция, след което продължите по маркирана пътека (жълт цвят) в посока североизток. След около 1-1.5 часа ще стигнете до хижа Добрила. След нея трябва да продължите по червена маркировка, започваща началото си от източния край на хижата. Тя се движи първо на изток, а после – на североизток, нагоре към върха. Следете маркировката и след около 1.5 часа ще сте на върха.

Сопотски водопад – много близо, малко след лифта на Сопот, се намира и Сопотският водопад. Стартовата точка на пътеката до водопада е Сопотският манастир „Свето Възнесение Христово“. Той се намира близо до лифтовата станция. От манастира до водопада се стига по пътечка за около 30 минути. Пътеката започва вляво на самия манастир, покрай оградата и се изкачва постепенно нагоре по реката, в посока север.

Рейтинг: 3.7

Все още не е гласувано

Забележителности до Сопот

Кръста над Войнягово
Кръста на Войнягово
Близо до:ХисаряЕзеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:Карлово


Язовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:КлисураВодопад Пеперудата, село Антон
Водопад Пеперудата
Близо до:Клисура


Хижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура