Меню

Затвори
menu

Костенски водопад

Затвори
Костенски водопад
Дървено мостче преди Костенски водопад
Гледки преди водопада
Костенски водопад
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.24893162755745, 23.805348525752343

На територията на Рила планина – най-високата планина в България – има много красиви забележителности, там има: водопади, високи върхове, манастири, езера и много други.

В северните части на планината, близо до село Костенец, можете да отидете до красив водопад – Костенския водопад. Той се намира на метри от края на село Костенец, което е южно от град Костенец, в Западна България. Водопадът се намира на Стара река. Той е висок над 10 метра, а около него има красиви гледки.

Водопадът е изключително леснодостъпен, от мястото за оставяне на колата, което е в южните части на село Костенец, до Костенския водопад отнема не повече от 10 минути. Пътечката е удобна, там можете да отидете с цялото семейство. След разходката, можете да се върнете до паркинга, където има и няколко места за хапване и почивка. Също така наблизо има и чешми с топла минерална вода.

Мястото е много живописно, има изградена дървена беседка, красив мост и няколко пейки. Отлично за посещение през топлите сезони. Водопадът е най-пълноводен през края на пролетта.

Маршрут

Маршрут от село Костенец до Костенски водопад

Покажи маршрута Началото на маршрута за Костенския водопад започва от южните части на село Костенец, което се намира на 6 километра южно от град Костенец, който е в Западна България. В село Костенец, трябва да се движите на юг, като най-добре да тръгнете по улица Христо Ботев, една от главните улици в селцето, тя ще ви отведе право на паркинга до водопада. От центъра на селцето до паркинга имате да изминете около 2 километра, само по улица Христо Ботев.

Паркинга е безплатен, а до него има места за хапване. След като оставите автомобила си, срещу вас, в посока юг, ще видите широка пътека, която се насочва към планината. Тръгнете по нея, тя се движи само в права посока, като след около 200-250 метра ще стигнете и до водопада.

Пътеката е изключително удобна, можете да отидете с цялото семейство. Ако решите можете да поседнете и на няколко удобни места – пейки и други, а също така ако минете през моста, има и дървена беседка, която е изключително приятно място за през топлите дни.

Още за Костенския водопад

Водопадът се намира в Западна България, близо до село Костенец, което е на 5-6 километра южно от град Костенец. Водопадът е на Стара река, като е висок около 10 метра. Намира се на над 870 метра надморска височина, а до него има много приятна растителност – различни дървена и малки храсти, през лятото там е свежо и прохладно.

Той е най-пълноводен през края на пролетта и началото на лятото.

До него се стига много лесно, има добра пътека, а около него има доста места за сядане. Освен това на паркинга, където оставяте колата си има ресторанти, които са идеални за почивка и хапване през топлите дни.

Забележителности близо до водопада

Язовир Белмекен – един от най-високите язовири в България (1923 метра надморска височина), който също така е изключително красив, се намира само на 49 километра югоизточно от село Костенец. До него можете да стигнете, като се върнете към град Костенец, от там поемете по главния път към град Белово, след 10 километра след град Костенец, се прави десен завой в посока юг, към село Сестримо. След това продължавате по тесен път в посока югозапад към язовира. До него има удобен асфалтиран път.

Връх Белмекен – един от най-високите върхове в България се намира само на около 50 километра южно от село Костенец. До него можете да стигнете, като тръгнете към град Костенец, от там към град Белово, след около 10 километра след град Костенец се прави десен завой, в посока юг. Продължавате към село Сестримо и от там само по същия път към язовир Белмекен. Изкачвате се от неговата западна страна (преди язовира се прави десен завой и се минава покрай язовирната стена). След около 3 километра по западната страна на язовира, ще видите място за автомобили, извън пътя, оставете колата си там. От там в посока запад ще видите пътека, която се изкачва към съседното било. След като се качите на билото се прави десен завой в посока север и след около 30-60 минути само в тази посока, по удобна пътечка, ще стигнете и до върха.

Връх Мусала – първенецът на Балканите се намира на запад от вас. За да стигнете до него трябва да се върнете към град Костенец и от там да продължите на запад към Боровец. От селото до Боровец имате да изминете около 34 километра. В южните части на Боровец има лифтова станция. Качете се на нея и тя ще ви отведе на хижа Ястребец. От там се движите само по червената маркировка в посока юг и ще стигнете до връх Мусала. Върха се изкачва за около 3.5-4 часа в посока.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Костенец

Язовир Искър
Язовир Искър
Близо до:Ихтиман


Водопад Горица
Водопад Горица
Близо до:Сапарева Баня


Заслон Орловец
Заслон Орловец
Близо до:СамоковЗаслон Страшното езеро
Заслон Страшното езеро
Близо до:Самоков


Страшното езеро
Страшното езеро
Близо до:Самоков


Гледка от връх Малък Купен в Рила
Връх Малък Купен в Рила
Близо до:СамоковВръх Среден Купен в Рила
Връх Среден Купен в Рила
Близо до:Самоков


Връх Иречек
Връх Иречек
Близо до:Самоков


Трионите в Рила планина
Трионите в Рила
Близо до:Самоков