Меню

Затвори
menu

Кобилини стени

Затвори
Кобилини стени
Кобилини стени
Кобилини стени в Западна Стара Планина
Красиви гледки на Кобилини стени
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До Враца
Координати Координати:43.12896299483502, 23.471240997139823

Западна Стара планина предлага изключително красиви пейзажи, можете да видите многобройни водопади, красиви екопътеки, невероятни панорамни гледки и всякакви видове животни.

Там се намира и всеизвестното Искърско дефиле. Близо до него се намират Кобилини стени, те представляват голяма местност от отвесни скали с интересна форма. Намират се близо до един от най-високите върхове на околността връх Бегличка могила (1481 метра).

Мястото е приказно, а разходката до тях е лека и приятна, като има и малко денивелация. От тях се откриват много красиви гледки в тази част от планината. Мястото е отлично за почивка сред природата. Те са леснодостъпни от близката хижа, достигат се за под 1 час пеша. Може да се качат и с деца, като горе можете да поседнете и да се полюбувате на невероятните панорами над Балкана.

Маршрут

Начална точка на маршрута за Кобилини стени е хижа Пършевица. Тя се намира на 22 километра югозападно от града. До нея се стига като от града тръгнете в посока юг, по улица Вратица. От там следват много завой, като се движите в посока юг, към хижата (има я в Google карти). До хижата има удобно място за паркиране на автомобили. Оттам трябва да продължите пеша, в посока юг.

Като застанете срещу хижата, отдясно има пътечка, която продължава нагоре към върховете отсреща. Тръгнете натам, като се движите само по нея, без да се отклонявате. В началото има гориста местност, а малко след това става открито поле. Пътеката се движи само в посока юг, като на места има и метални колове. След около 1.6 километра и малко над 130 метра денивелация, ще стигнете до разклон на пътеката, като вие трябва да поемете надясно (запад). След около 10-ина минути в тази посока ще стигнете и до чудните гледки на Кобилини стени.

Общото разстояние от хижата до Кобилини стени е около 2 километра, като имате около 170 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 40-50 минути.

Още за Кобилини стени

Стените представляват високи отвесни скали с уникални форми. Те са една чудна забележителност на Врачанския Балкан. Намират много близо до хижа Пършевица и един от най-високите върхове на околията връх Бегличка могила.

Мястото е много живописно, като там може да видите и много видове животни. Маршрутът до стените е лек и приятен, като не отнема много време.

Мястото е отлична идея за разходка през топлите сезони, а през лятото препоръчваме да вземете повечко вода, тъй като голяма част от маршрута е на открито. Там можете да срещнете различни растения, като: кокиче, теменужка, бор, ела, шипка и други. В областта също така има и много диви животни, като: лисица, катерица, кълвач, сокол, орел, ястреб, сойка, дива свиня и много други.

Други забележителности наблизо

Връх Бегличка Могила – може да се изкачите и на най-високия връх в околията (1481 метра). Той се намира само на броени минути от Кобилини стени, като се обърнете в посока север и тръгнете право нагоре. От него се откриват красиви гледки над балкана.

Връх Кръстанова Могила – върхът е висок 1430 метра, като също предлага уникални гледки. Той се намира на около 800 метра източно от Кобилини стени. До него се стига като тръгнете само на изток по малка пътечка. От него може да видите много красиви панорамни гледки.

Пещера Леденика – пещерата е отворена за посетители, като се посещава след заплащане на такса. Тя се намира на 11 километра северно от хижа Пършевица. До нея се стига с автомобил, като има и място за паркиране на колата. Тя е много красива и отлична идея за лека разходка в тази област.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Враца

Белоградчишки скали
Белоградчишки скали
Близо до:Белоградчик


Златен Парк в Луковит
Златен парк в Луковит
Близо до:Луковит


Каменни къщи до Карлуково
Каменни къщи до Карлуково
Близо до:Луковит