Меню

Затвори
menu

Класно училище Св. Св. Кирил и Методий в Копривщица

Затвори
Класно училище Св. Св. Кирил и Методий в град Копривщица
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.63780559666182, 24.35894339883301

Град Копривщица се намира в Западна България. В историята на нашата държава, той е бил познат като бунтовната столица на българското възраждане. Градът се намира на 1060 метра надморска височина в Средна гора. Там са израснали много видни българи, сред които: Георги Бенковски, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Любен Каравелов и много други.

През 1822 година е открито първото обществено народно училище с помощта на Вълко Теодорович Чалъков. През 1835-36 година даскал Захарий Круша въвежда взаимоучителната метода в образователната система на града. След тази промяна град Копрвищица става един от притегателнителните образователни центрове на нашата държава, заедно с Габровското училище.

В града прииждат хора от цяла България и тъй като училището е много малко, се изгражда сграда, чиято цел е да даде възможност за обучение на по-голям брой ученици чрез новия метод. През 1837 година сградата е завършена, а през 1846 година е открито първото класно училище в България от Найден Геров (един от най-видните ни родолюбци и книжовници).

С отварянето на училището се извършва и реформа в българското образование, която позволява то да е сред най-добрите образователни системи в цяла Европа.

Организацията на училището е изключително стриктна, като Найден Геров съставя и правилник за дейността в училище. Там са изброени правата и задълженията на училищните настоятели, учителите и учениците. Там също така е въведена и материална книга, в която след всеки час, всеки учител трябва да запише какво е преподавал и изпитвал.

През 1932 година Хаджи Ненчо Палавеев учредява фонд, приходите от който ще служат за издръжка на гимназията. Построена е и още една училищна сграда (в наши дни тя се използва за административната дейност на Община Копривщица). При прииждането на още повече нови ученици, през 1974 година се изгражда и нова сграда, която в наши дни приютява учениците и учителите на Средно училище „Любен Каравелов“.

Маршрут

Класното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ се намира в централните части на град Копривщица, на западния бряг на река Тополница. Ако идвате в град Копривщица от юг (през град Стрелча), училището се намира отляво на реката. Трябва да прекосите моста, който се намира на улица „Никола Герджиков“ – след като прекосите моста, трябва да тръгнете надясно (посока север) и след 1-2 минути ще видите сградата почти веднага вляво.

Още за класното училище

Училището представлява голяма сграда, построена в много красив стил. То се намира в голям двор, заедно с други сгради и голям красив надпис с името на града. Има и поставени пейки сред дърветата. Изключително красиво и приятно място за разходка през топлите дни.

Сградата е висока над 6 метра, като е разположена на 1 етаж. Изградена е през 1837 година.

Тя е с изключителна важност, като представлява първото класно училище в цяла България. Благодарение на видни българи, българското образование и образователната система се подобряват много, като се придвижват на едни от първите места по качество на образованието в цяла Европа.

Забележителности близо до сграда

Мост Първата пушка – това е една от най-значимите исторически забележителности в страната. Именно на него на 20 април 1876 година се чува първата пушка, която отбелязва началото на Априлското въстание. Мостът се намира на няколко минути западно от класното училище. За да стигнете до него, можете да минете през двора на училището в западна посока и след като излезете на улицата, да завиете вдясно, след това веднага вляво по улица „Никола Беловеждов“. Вървете по нея и след около 100 метра ще видите моста – има поставена табела.

Къща музей Любен Каравелов – къщата на известния български поет, писател, енциклопедист, журналист и национален герой се намира само на 400 метра северно от класното училище. За да стигнете до нея, трябва да продължите по улица „Хаджи Ненчо Палавеев“ в посока север, на следващия мост, който видите, трябва да прекосите реката и да продължите на север. Малко след това вдясно ще видите къщата.

Къща-музей на Тодор Каблешков – къщата на видния български революционер, участвал в Априлското въстание, се намира на около 350 метра западно от класното училище. За да стигнете до нея, трябва да преминете през двора на училището, след което да направите десен завой. След това да направите веднага ляв завой по улица „Никола Беловеждов“. Движете се само по нея в посока запад. Ще стигнете до красив мост (Първата пушка). Преминете през него и продължете в посока север по улица „Тодор Каблешков“. Вдясно ще видите голяма красива къща, а пред нея и паметник на Тодор Каблешков.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Копривщица

Мост Първата пука в град Копривщица
Мост Първата пушка
Близо до:Копривщица


Къща-музей Тодор Каблешков
Музей на Тодор Каблешков
Близо до:КопривщицаЯзовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:Клисура


Хижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:КлисураХижа Ехо
Хижа Ехо
Близо до:Клисура


Връх Богдан
Връх Богдан
Близо до:Копривщица