Меню

Затвори
menu

Кирилова поляна

Затвори
Кирилова поляна
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.15396529828397, 23.39785587916376

В централните части на Рила планина, най-високата планина на цяла България, а дори и на Балканския полуостров, се намира кътче с уникални гледки – Кирилова поляна.

Мястото е леснодостъпно, то се намира на 7 километра източно от Рилския Манастир, който е сгушен в Рила планина, след село Пастра.

Поляната е разположена на 1465 метра надморска височина, тя е широка и живописна, около нея е пълно с иглолистни дървета и чудна зелена трева. Там има местенца за посядане на сянка и игра на децата. В средата на поляната можете да погледнете нагоре към планината (в посока северозапад) където се виждат уникалните форми на няколко съседни върха – връх Иглата, Злия зъб, Двуглав и други съседни красоти.

Мястото е с уникална природа и предлага тишина и спокойствие сред дивата природа. Там може да направите пикник със семейството, а също така има и отличен път до нея и много места за автомобили. До мястото се достига за 10-ина минути от Рилския манастир, който е един от най-известните и големи манастири в България.

Маршрут

Кирилова поляна се намира на 7 километра източно от Рилския Манастир, който е на около 28 километра източно от Кочериново, в Западна България. До поляната се стига, като подминете Рилския манастир и продължите в посока изток около 20-ина минути. На поляната има доста места за автомобили, като пътят до нея е със завои, но поддържан.

Още за Кирилова поляна

Там можете да видите уникални гледки, като също така е уникално място за отдих. От него се виждат красиви стръмни върхове и чудни иглолистни дървета. В посока северозапад може да видите едни от най-стръмните върхове на Рила, а именно – връх Иглата, Злия зъб, Двъглав и Ловница. Те имат уникални форми и мястото прилича на излязло от рисунка от приказка.

Поляната се намира на над 1400 метра надморска височина, като е далеч от населени места, което го прави уникално местенце за отдих със семейството, мястото е супер за пикник.

Покрай нея можете да видите много красиви растения, сред които: бор, ела, смърч, кокичета, шипка и много други. Освен това там се срещат и много диви животни, като: сокол, ястреб, сойка, орел, дива свиня, лисица, лалугер, невестулка, златка, белка, зайци, сърни и много други.

Други забележителности наблизо

Сухото езеро – уникалното езеро се намира на около 3 километра североизточно от поляната. До него има пътечка и зелена маркировка, която започва от поляната, като тя се движи постепенно на север, след което североизток. На места има трудни участъци и не се препоръчва за деца. Разстоянието се изминава за около 1.5 часа. Езерото се намира на 1928 метра надморска височина, то е дълго около 270 метра и широко около 120 метра. Преходът до него не е полегат и на места има стръмни участъци.

Рилския манастир – най-големия български манастир се намира само на броени минути от поляната. До него се достига по пътя към самата поляна, като той е на 7 километра западно от нея. Разстоянието се изминава за около 15 минути с автомобил. Манастирът е с уникална архитектура и вътре може да научите много интересни места, пред него има голям паркинг, където да оставите автомобила си.

Стобски пирамиди – това са уникални форми на релефа, образували се близо до село Стоб. Те се намират на около 26 километра западно от поляната. До тях се стига, като в село Стол тръгнете в източна посока, там има и поставени табелки. В източната част на селцето има голям паркинг и място за заплащане на такса. След това може да тръгнете по добре обособена екопътека, която отнема около 30-40 минути за да стигнете до самите пирамиди, като там има изградени пейки и дървена ограда.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Кочериново

Стобски пирамиди
Стобски пирамиди
Близо до:Кочериново


Рилски манастир
Рилски манастир
Близо до:Кочериново