Меню

Затвори
Меню

Кадемлийско пръскало

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Кадемлийско пръскало
Кадемлийско пръскало
Хижа Русалка
Водопад Кадемлийско пръскало
Гледка по пътя към водопад Кадемлийско пръскало
Време Време:5:00
Трудност Трудност:Средна
Близо до Близо до:Павел Баня
Координати Координати:42.72724996068962, 25.023964159297098

Водопад Кадемлийско пръскало е висок водопад в централна Стара планина намиращ се близо до град Калофер. Той се намира на Кадемлийска река, която е приток на река Тъжа. Водопадът е разположен на 1500 метра надморска височина, а неговата височина е 72 метра. Близо до него има няколко хижи, реки и много чудни върхове.

Разходката до водопада е приятна, по-голямата част от нея е по полегат път. Отлична идея за уикендите със семейството. Маршрутът отнема доста време – над 3.5-4 часа в посока, но има много красиви гледки и не е стръмен.

По маршрута може да се насладите на много красива природа, чудни растения, иглолистни гори и различни видове животни. По пътят към водопада има страхотни гледки към съседните върхове на Стара Планина, а на самия водопад има удобно местенце за почивка и правене на снимки.

Маршрут

Маршрут от село Тъжа до Кадемлийско пръскало

Покажи маршрута За да стигнете до водопад Кадемлийско пръскало, най-удобна стартова точка е село Тъжа, което се намира близо до Калофер. Там може да оставите колата си, като тръгнете на север към Стара планина. Пътят в селцето е добър, но нагоре става доста неподдържан и определено не е за ниски коли.

След като излезете от селцето и оставите колата си, трябва да продължите нагоре по планински път, който е за джипове, няколкостотин метра след началото вдясно на пътя има маркировка за хижа Русалка (синя на цвят), която минава по стръмна пътека напряко през растителността.

Маршрутът по пътеката е най-удобен за пешеходно стигане до хижата, тъй като пътя за колите е доста по-заобиколен. Пътеката върви почти успоредно с пътя, но го пресича на доста места. Първо трябва да стигнете до хижа Русалка, която е на приблизително 90 минути пеш от селото. Тя е на приблизително 5 километра пеш и над 500 метра денивелация. След хижа Русалка имате още 8 километра и 300 метра денивелация, по сравнително полегат път. След нея продължавате по пътя, който е доста широк и на места има много дървета. Той върви вляво от хижа Русалка и после прави завой и продължава в посока северозапад.

Близо до хижа Триглав, пътя се разделя на 3. Там трябва да продължите по главния път, ако хванете вдясно ще отидете към хижа Триглав, ако хванете вляво ще слезете в ниското в Стара Планина. От там вървите само по този път, без да се отклонявате и след един десен завой, ще се открие чудната гледка на водопада пред вас.

Общото разстоянието от селцето до водопада е 13 километра и малко над 800 метра денивелация. Преходът отнема между 4 и 5 часа с нормално темпо.

Още за Кадемлийското пръскало

Водопадът е много красив и предлага чудни гледки. Маршрутът е дълъг, но може да се вземат деца, тъй като след хижа Русалка не остават много стръмни участъци и разходката е по полегат път до самият водопад.

Водопадът е разположен в средната част на Стара Планина, близо до Триглавия масив с върховете Голям Кадемлия (2275 метра), Малък Кадемлия (2225 метра), Пиргос (2195 метра) и Мазалат(2197 метра).

По пътя също ще подминете и хижа Триглав, която се пада от дясната ви страна малко преди водопада.

Водопадът е обявен за природна забележителност. Ако имате подходящ автомобил, който е висок и пригоден за планинско каране, може да се качите до него и дори да продължите по пътя нагоре в планината.

Забележителности до Кадемлийското пръскало

Близо до водопада, навътре в Стара Планина, се намират много чудни върхове като: Ченгене егрег, Голям Кадемлия, Малък Кадемлия, Пиргос, Мазалат, Крачела, Малка козя стена и други.

Освен тях, по пътя има чешми и реки. Близо до Кадемлийското пръскало се намира и Бабското пръскало, друг висок и красив водопад. До него се стига по пътя към водопад Кадемлийско пръскало, като трябва да отидете до панорамната площадка, а не до самия водопад, за да може да се насладите на гледките. Малко след хижа Русалка (на около 700метра) трябва да се отклоните от главния път в дясно по маркирана пътечка, която ще ви отведе в посока север, към панорамната площадка на няколкостотин метра от водопад Бабско пръскало. От главния път до водопада имате да изминете около 2 километра, като се изминават за 1-1.5 часа.

По пътя ще преминете и близо до хижите Русалка и хижа Триглав.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано