Меню

Затвори
menu

Кадемлийско пръскало

Затвори
Кадемлийско пръскало
Кадемлийско пръскало
Хижа Русалка
Водопад Кадемлийско пръскало
Гледка по пътя към водопад Кадемлийско пръскало
Време 5:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.72724996068962, 25.023964159297098

Водопад Кадемлийско пръскало е забележителен водопад в Централна Стара планина. Той се намира на Кадемлийска река, която започва малко по-нагоре в планината и е приток на река Тъжа. Водопадът е разположен на 1500 метра надморска височина, а неговата височина е 72 метра. Това го прави един от най-високите водопади на планината. До него има добре маркиран маршрут, а самият той е видим отдалеч. Можете да стигнете и по-близо до него, тъй като се намира на открито място, на метри от Русалийски проход – проходът между Тъжа и Априлци.

Разходката до водопада е приятна, но отнема доста време. Голяма част от нея върви по полегат път, като в началото започва с планински път. След това се минава напряко през пътека, а след това отново се излиза на широк планински път, който ще ви отведе до чудната гледка. Разходката до водопада е много добра идея за прекарване на време сред природата през уикендите, като можете да отидете с цялото семейството. Маршрутът отнема над 3.5-4 часа в посока, има много красиви гледки и не е стръмен.

По маршрута бихте могли да се насладите на много красива природа, чудни растения, иглолистни гори и различни видове животни. В областта има стотици видове дребни и по-едри животни, като: гущери, лисици, жаби, гарвани, ливаден дървец, царски орел, белошипа ветрушка и други. По пътят към водопада има страхотни гледки към съседните върхове на Стара планина, както и към котловините в Задбалкана. На самия водопад има удобно местенце за почивка и правене на снимки, което е леснодостъпно. Разходката до водопада е най-приятна през ранното лято, когато има най-много вода и най-приятни условия за пешеходен туризъм.

Маршрут

Маршрут от село Тъжа до Кадемлийско пръскало

Покажи маршрута За да стигнете до водопад Кадемлийско пръскало, най-удобна стартова точка е село Тъжа. То се намира на няколко километра източно от Калофер, в Централна България. Трябва да отидете в северния край ба секцето, където можете да оставите колата си (северните части на улица „Стара планина“). Пътят в селцето е добър, но нагоре става доста неподдържан и не е подходящ за ниски коли.

След като излезете от селцето и оставите колата си, трябва да продължите нагоре по планински път, който е подходящ за джипове, който свързва село Тъжа и Априлци. Няколкостотин метра след началото на пътя ще направите ляв завой, след което ще видите, вдясно на пътя, пътека и маркировка за хижа Русалка (синя на цвят). Тя минава по стръмна пътека напряко през растителността. Вие трябва да тръгнете по нея, тъй като това е най-краткият маршрут до водопада.

Маршрутът по пътеката е най-удобен за пешеходно стигане до хижата, тъй като пътят за колите е доста по-заобиколен. Пътеката върви почти успоредно с пътя, като го пресича на доста места. Първо трябва да стигнете до хижа Русалка, която се намира на приблизително 5 километра разстояние пеша, има над 500 метра денивелация и пътят до нея се изминава за около 90 минути пеша от селото. Следете синята маркировка, като в даден момент тя ще ви отведе отново на главния път, а самата хижа се намира вдясно от него.

След хижа Русалка имате да изминете още 8 километра и 300 метра денивелация по сравнително полегат път. След нея продължете по пътя, който първо се движи на север, а след малко завива наляво и продължава на юг, след което – на запад и по-късно – на северозапад.

След около 3.8 километра по този път, ще видите, че той се разделя на 3. Там трябва да продължите по главния път. Ако хванете вдясно, ще отидете към хижа Триглав, а ако тръгнете вляво, ще слезете в ниското на Стара планина, към река Тъжа. Оттам вървете само по този път, без да се отклонявате. След около 4.5 километра по него, след един десен завой, ще видите омайната гледка на природата и красивите форми на водопада.

Общото разстоянието от село Тъжа до водопад Кадемлийско пръскало е 13 километра, като имате малко над 800 метра денивелация. Преходът отнема между 4 и 5 часа с нормално темпо. Голяма част от него е полегата, като почти няма стръмни места. Удобен е дори за деца, но през лятото трябва да отидете по-рано сутрин, тъй като на места е на открито.

Още за Кадемлийското пръскало

Водопадът е много красив и се нарежда сред най-високите водопади на Стара планина. Маршрутът е дълъг (близо 13 километра), но може да вземете деца с вас, тъй като след хижа Русалка не остават много стръмни участъци и разходката до самия водопад е по полегат път.

Кадемлийското пръскало е разположено в средната част на Стара планина, югоизточно от Триглавия масив – върховете Голям Кадемлия (2275 метра), Малък Кадемлия (2225 метра), Пиргос (2195 метра). Водопадът се намира на територията на Национален парк Централен Балкан – един от 3-те национални парка в България. Мястото е богато на разнообразна фауна и флора, като също така представлява защитена местност.

По пътя към него ще минете и близо до хижа Триглав, която се пада от дясната ви страна, на няколко метра от пътя, на около 4.4 километра преди водопада.

Водопадът е обявен за природна забележителност. Ако имате подходящ автомобил, който е висок и пригоден за планински пътища, можете да се качите до него и дори да продължите по пътя нагоре в планината. На пътя има бариера, която е поставена за ограничаване на трафика по него, тъй като е неподдържан. Ако тя е пусната,можете да оставите колата си преди нея и да продължите пеша.

Забележителности до Кадемлийското пръскало

Близо до водопада, нагоре в Стара планина, се намират много чудни върхове като: Ченгене егрег (източно от водопада), Голям Кадемлия (на изток от водопада), Малък Кадемлия (също на изток), Пиргос (на изток от водопада), Мазалат (също на изток), Крачела (североизток), Малка Козя стена (югозапад) и други. До повечето от тях има удобен маршрут, като трябва да продължите в посока север по главния път и след около 3 километра имате отклонение вдясно, по червена маркировка. Тя се движи на изток и преминава близо до връх Крачела, след което продължава на изток към Голям Кадемлия и другите върхове.

Освен тях, по пътя могат да се видят много красиви панорамни гледки над долината. Ще видите и реки – на няколко пъти прекосявате Бабска река, самият водопад е разположен на Кадемлийска река. Вляво от главния път се спуска и река Тъжа.

Близо до Кадемлийското пръскало се намира Бабското пръскало – друг висок и красив водопад. До него се стига по същия път към водопад Кадемлийско пръскало, като трябва да отидете до панорамната площадка, а не до самия водопад, за да можете да се насладите на гледките. Малко след хижа Русалка (на около 700 метра) по планинския път, трябва да се отклоните вдясно по маркирана пътечка (синя маркировка, а по-късно става жълта), която ще ви отведе в посока север, към панорамната площадка на няколкостотин метра от водопад Бабско пръскало. От главния път до водопада имате да изминете около 2 километра, които се изминават за 1-1.5 часа. В началото се върви между букови дървета, а по-късно ще излезете на открито.

По пътя ще минете и близо до хижите Русалка и Триглав. Те са отлични места за почивка, нощувка и похапване.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Павел Баня

Язовир Дондуково
Язовир Дондуково
Близо до:Брезово


Езеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:КарловоВодопад Черганово
Водопад Черганово
Близо до:Казанлък


Античен форум Авгуса Траяна
Античен форум Августа Траяна
Близо до:Стара загора


Хижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:КалоферВръх Голям Райски Купен
Връх Голям Райски Купен
Близо до:Калофер