Меню

Затвори
Меню

Кадемлийско пръскало

Затвори
Кадемлийско пръскало
Кадемлийско пръскало
Хижа Русалка
Водопад Кадемлийско пръскало
Гледка по пътя към водопад Кадемлийско пръскало
Време:5 часа
Трудност:Средна
Близо до:Калофер
Координати:42.72724996068962, 25.023964159297098

Водопад Кадемлийско пръскало е висок водопад в централна Стара планина, намиращ се близо до град Калофер. Той се намира на Кадемлийска река, която е приток на река Тъжа. Водопада е разположен на 1500м надморска височина, а неговата височина е 72м. Близо до него има няколко хижи, реки, и много чудни върхове.

Разходката до водопада е приятна и по-голямата част от нея е по полегат път, като е отлична идея за разходка със семейството, особено ако обичате разходките в горите и планините. Маршрута отнема доста време – над 3.5-4 часа в посока, но има много красиви гледки и не е стръмен.

По маршрута може да се насладите на много красива природа, чудни растения, иглолистни гори и различни видове животни. По пътя към водопада има страхотни гледки към съседните върхове на Стара планина, а на самия водопад има удобно местенце за почивка и правене на снимки.

Маршрут

Маршрут от село Тъжа до Кадемлийско пръскало

Покажи маршрута За да стигнете до водопад Кадемлийско пръскало, най-удобна стартова точка е село Тъжа, което се намира близо до Калофер. Там може да оставите колата си, като тръгнете на север към Стара Планина. Пътя в селцето е добър, но нагоре става доста неподдържан и определено не е за ниски коли.

След като излезете от селцето и оставите колата си, трябва да продължите нагоре по планински път, който е за джипове, няколкостотин метра след началото в дясно на пътя има маркировка за хижа Русалка (синя на цвят), която минава по стръмна пътека напряко през растителността.

Маршрута по пътеката е най-удобен за пешеходно стигане до хижата, тъй като пътя за колите е доста по-заобиколен. Пътеката върви почти успоредно с пътя, но го пресича на доста места. Първо трябва да стигнете до хижа Русалка, която е на приблизително 90 минути пеш от селото. Тя е на приблизително 5 километра пеш и над 500 метра денивелация. След хижа Русалка имате още 8 километра и 300 метра денивелация, по сравнително полегат път. След нея продължавате по пътя, който е доста широк и на места има много дървета. Той върви в ляво от хижа Русалка и после прави завои и продължава в посока северозапад.

Близо до хижа Триглав, пътя се разделя на 3. Там трябва да продължите по главния път, ако хванете в дясно ще отидете към хижа Триглав, ако хванете в ляво ще слезете в ниското в Стара Планина. От там вървите само по този път, без да се отклонявате и след един десен завои, ще се открие чудната гледка на водопада пред вас.

Общото разстоянието от селцето до водопада е 13 километра и малко над 800 метра денивелация. Прехода отнема между 4 и 5 часа с нормално темпо.

Още за Кадемлийското пръскало

Водопада е много красив и предлага чудни гледки. Маршрута е дълъг, но може да се вземат деца, тъй като след хижа Русалка не остават много стръмни участъци и разходката е по полегат път до самия водопад.

Водопада е разположен в средната част на Стара Планина, близо до триглавия масив с върховете Голям Кадемлия (2275 метра), Малък Кадемлия (2225 метра), Пиргос (2195 метра) и Мазалат(2197 метра).

По пътя също ще подминете и хижа Триглав, която се пада от дясната ви страна малко преди водопада.

Водопада е обявен за природна забележителност. Ако имате подходящ автомобил, които е висок и пригоден за планинско каране, може да се качите до самия водопад и дори да продължите по пътя нагоре в планината.

Забележителности до Кадемлийското пръскало

Близо до водопада, навътре в Стара Планина, се намират много чудни върхове като: Ченгене егрег, Голям Кадемлия, Малък Кадемлия, Пиргос, Мазалат, Крачела, Малка козя стена и други.

Освен тях, по пътя има чешми и реки. Близо до Кадемлийското пръскало се намира и Бабското пръскало, друг висок и красив водопад. До него се стига по пътя към водопад Кадемлийско пръскало, като трябва да отидете до панорамната площадка, а не до самия водопад, за да може да се насладите на гледките. Малко след хижа Русалка (на около 700метра) трябва да се отклоните от главния път в дясно по маркирана пътечка, която ще ви отведе в посока север, към панорамната площадка на няколкостотин метра от водопад Бабско пръскало. От главния път до водопада имате да изминете около 2 километра, като се изминават за 1-1.5 часа.

По пътя ще преминете и близо до хижите Русалка и хижа Триглав.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано