Меню

Затвори
menu

Златен парк в Луковит

Затвори
Златен Парк в Луковит
Златен Парк в Луковит
Къщичка във водата в Златния Парк
Кулата в парка
Слънцето и луната
Златния парк в град Луковит
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:43.19921042946492, 24.157843457710836

В Северна България бихте могли да посетите многобройни красоти, сред които: върхове, езера, реки, музеи, пещери, водопади и други.

Една от красивите забележителности е Златният парк в град Луковит. Паркът е кръстен така, заради името на реката, покрай която е построен, а именно – Златна Панега.

Мястото е много красиво и е изградено в стил от приказките. Там децата спокойно ще могат да се налудеят, а вие – да се насладите на красотите и интересните постройки. Бихте могли да видите също и животинки, както и различни видове цветя и други растения.

С влизането си в парка, ще забележите няколко впечатляващи постройки, а малко по-надолу от тях – красив воден басейн, където е построена плаваща къща във формата на гъбка. Можете да видите и патици в езерото, ако не са се скрили. Мястото е уникално красиво и е отлично за посещение през топлите сезони с цялото семейство.

Маршрут

За да посетите Златния парк, трябва от Луковит да тръгнете в посока юг (по пътя към Петревене). Малко преди края на града, вдясно, ще видите отклонение, което води до полянка. Там можете да оставите автомобила си и да продължите пеша навътре, като след броени метри е и началото на самия парк. Завоят е към ВЕЦ Луковит, тъй като самият парк е позициониран там.

Още за Златния Парк в Луковит

Златният парк се намира в град Луковит, в Северна България. Той е приказно място и неговите постройки са така изградени, че да приличат на излезли от приказките. Мястото е отлично за лека разходка през топлите дни. Паркът се намира в южните части на града, като до него може да се стигне с автомобил, а преди входа му има достатъчно място за паркиране.

Разположен е близо до ВЕЦ Луковит и до река Златна Панега, откъдето идва името му. Разхождайки се там, можете да видите красиво езерце, патици, плаваща къща и други красоти.

Ако искате да направите една лека разходка на територията на красив парк, то определено посетете Златния парк.

Други забележителности наблизо

Екопътека Искър-Панега – екопътеката е много красива и там бихте могли да видите отблизо реката, разнообразни растения и животинки, както и много дървени мостчета, минаващи над и успоредно на водата. Тя се намира на 1.5 километра южно от Златния парк, като до нея се стига, тръгвайки от Луковит по пътя към Петревене. След около 1.5 километра, вдясно, ще видите широка полянка и паркинг, където можете да оставите колата си. Оттам започва и самата пътека, която се обхожда за около 2 часа.

Пещера Проходна (Очите на Бога) – пещерата е уникална и представлява огромна зала с 2 големи отвора, наподобяващи очи, откъдето идва и нейното име. Тя се намира на около 10 километра югозападно от Луковит. До нея се стига, тръгвайки в посока Карлуково. Малко преди селцето има място за паркиране (вляво от пътя), а входът на пещерата е малко след него.

Каменните къщи на Карлуково – каменните къщи са още една чудесна идея за разходка. Те са няколко на брой и представляват постройки, изградени в приказен стил. Частна собственост са, но са отворени за посетители – за посещението им не се изисква такса. Намират се на около 13 километра западно от Луковит. До тях се стига, като тръгнете по пътя към Карлуково – след около 8 километра има отбивка вдясно (малко преди Карлуково), където трябва да направите десен завой. Продължете направо около 1.9 километра, където има кръстовище – вие трябва да поемете вдясно. Карайте по този път още 10-ина минути и ще стигнете до самите къщи, където можете да оставите автомобила ви.

Рейтинг: 3.7

Все още не е гласувано

Забележителности до Луковит

Екопътека Искър-Панега
Екопътека Искър-Панега
Близо до:Луковит


Пещера Очите на Бога
Пещера Очите на Бога
Близо до:Луковит


Каменни къщи до Карлуково
Каменни къщи до Карлуково
Близо до:Луковит