Меню

Затвори
menu

Заслон Страшното езеро

Затвори
Заслон Страшното езеро
Време 3:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.180887480844035, 23.399536381948366

Заслон Страшното езеро се намира на северния бряг на Страшното езеро, което се намира в Северна Рила. Заслона се намира на около 2460 метра надморска височина.

Постройката е достатъчно голяма за 16 човека. Там има много красиви гледки както към езерото така и към съседните върхове.

До заслона се стига по удобна маркирана пътека стартираща от хижа Мальовица. Маршрута отнема между 1.5 и 2 часа в посока.

Маршрут

Маршрут от ЦПШ Мальовица до заслон Страшното езеро

Покажи маршрута Маршрутът за заслон Страшното езеро започва от Централна Планинска Школа Мальовица. Тя се намира на около 25 километра югозападно от Самоков. До нея се достига по удобен асфалтов път за около 30 минути.

Там може да оставите колата си на платен паркинг, или да продължите вляво по асфалтовия път и след около десетина метра има широка полянка, където може да оставите колата си. След това продължавате пеш в посока югозапад, като след около 2-3 минути ще видите широка поляна а срещу вас ще видите и дървена табела с надпис – Национален Парк Рила. Трябва да тръгнете натам, като от табелата имате да изминете около 3 километра до хижа Мальовица. Това разстояние се изминава за около 1 час с нормално темпо. Пътя е широк и е добре маркиран със синя маркировка, той се движи успоредно на река Мальовица.

След като стигнете на хижата, трябва да продължите още малко след нея в същата посока (юг) и малко след нея има пътечка, която върви вляво и стига до мост, който трябва да прекосите и да завиете след това вляво, като там има удобна пътека, маркирана в червено и жълто. Продължавате по нея, като тя постепенно ще ви изкачи до билото и от другата му страна ще направи десен завой в посока юг, след което ще продължите на югоизток към заслон Страшното езеро.

От хижа Мальовица до заслон Страшното езеро имате да изминете около 3 километра и имате да изкачите около 500 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 1-2 часа, според вашето темпо.

Още за заслон Страшното езеро

Заслона е малка постройка, намира се на около 2460 метра надморска височина на северния бряг на Страшното езеро. Той има място за 16 човека.

До него има много природни красоти, като езерото и върховете, които са само на няколко часа път.

По маршрута към заслона, можете да видите и много растения: горун, бор, трепетлика, хвойна, шипка, смърч, ела, габър и други.

По пътя към него също така можете да видите и различни животинки, сред които са: сокол, орел, лалугер, златка, белка, лисица, таралеж, сойка, катерица и други.

Други забележителности близо до заслон Страшното езеро

Страшното езеро – езерото се намира на метри от заслона, то е голямо и красиво езеро на надморска височина 2465 метра, голямо е около 14 декара.

Връх Малък Купен – върхът се намира на около 850 метра северно от езерото. До него се достига по удобна, но стръмна пътечка, която няма маркировка, но може да намерите пирамидки, които обозначават от къде да минете. Маршрутът се движи почти само направо, като минава източно на върха. Разстоянието се изминава за около 1 час.

Хижа Мальовица – хижата се намира на около 3 километра северозападно от заслона. Тя се намира на основния маршрут за заслона, като тя се намира близо до реката. Хижата се състой от 2 сгради и няколко бунгала. Старата сграда има 34 места, а новата има 77, като има вътрешни тоалетни и бани на етажите. Бунгалата са двуместни и нямат тоалетни.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Самоков

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняБоянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София