Меню

Затвори
menu

Заслон Орловец

Затвори
Заслон Орловец
Време 3:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.174237333528396, 23.38385520296587

Заслон Орловец е малка постройка, намираща се в северните части на Рила планина. Изграден е за да се използва от туристи, които имат нужда от почивка или пренощуване.

Той се намира на 2550 метра надморска височина и има място за около 8 човека. Заслонът се намира на няколко километра югоизточно от хижа Мальовица, като до него се достига по удобна маркирана пътека.

Близо до него има красиви върхове, които също можете да изкачите.

Маршрут

Маршрут от ЦПШ Мальовица до заслон Орловец

Покажи маршрута Маршрутът до заслон Орловец започва от Централна Планинска Школа Мальовица. Школата се намира на около 25 километра югозападно от Самоков, като до нея се достига по удобен асфалтов път за около 30 минути. Там има платен паркинг, а малко след него вляво, по асфалтов път, има и полянка, където може да оставките колата си.

След това трябва да продължите в посока югозапад, като след 2-3 минути ще достигнете до широка поляна, като срещу вас ще видите и табела Национален Парк Рила. Трябва да минете от там и да продължите в посока юг по пътя. Пътя води до хижа Мальовица, която е на около 3 километра от ЦПШ Мальовица. Разстоянието се изминава за около 1 час, като пътя е добре маркиран със синя маркировка. Той се движи успоредно на река Мальовица.

След като стигнете до хижа Мальовица трябва да продължите по червената маркировка в същата посока – юг. След около 1.3 километра има разделяне на пътя, там трябва да завиете наляво по синята маркировка, която води до заслон Орловец. Пътеката се движи първо наляво, след което има завой надясно и след това се движи само в посока югоизток. Имате да изминете около 1.2 километра до заслона.

Общото разстояние от ЦПШ Мальовица до заслон Орловец е около 5.5 километра, като то се изминава за около 2-3 часа.

Още за заслон Орловец

Заслонът се намира в северните части на Рила планина, близо до върховете Камилата, Орловец, Злия Зъб и Ловница. До него се стига по удобна пътека, която е добре маркирана от хижа Мальовица.

От него има много красиви гледки към съседните върхове. Заслона има места за около 8 човека. Постройката се намира на голяма надморска височина – над 2500 метра. Отлична идея за разходка в планината, особено през топлите сезони.

По пътя към заслона, можете да видите много красиви растения: малина, къпина, шипка, смърч, бор, ела, хвойна и много други. Също така там има и много видове животни, като: лисици, гущери, зайци, сърни, соколи, орли, катерици, сойки, таралежи, катерици и много други.

Други забележителности близо до заслон Орловец

Връх Ловница – върхът е много красив, той се намира на около 580 метра източно от заслон Орловец. До него се достига по немаркирана пътека, която продължава след заслона в посока югоизток до седловината между връх Злия зъб и връх Ловница. След като се изкачите до седловината, пътеката сменя посоката – североизток и постепенно се изкачвате на върха, който има пирамидка. До върха се достига за около 1.5 часа с нормално темпо. От него се откриват красиви гледки към съседните върхове и няколко езера.

Връх Голям Купен – върхът е много красив и висок. Той се намира на около 1.5 километра източно от заслона. До него се стига по немаркирана пътека, която продължава от заслона в посока югоизток до седловината между връх Злия зъб и връх Ловница. След като се изкачите на седловината, пътя сменя посоката си, като той продължава на североизток, от там постепенно се изкачвате до връх Ловница и продължавате след него в посока изток към съседния връх – връх Голям Купен.

Хижа Мальовица – хижата се намира по маршрута към заслона. Тя се състои от 2 постройки и няколко бунгала, като събира над 80 човека. Хижата се намира на 2.5 километра северозападно от заслона, като разстоянието се изминава за около 1.5 часа.

Рейтинг: 4

Все още не е гласувано

Забележителности до Самоков

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняБоянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София