Меню

Затвори
Меню

Заслон Орловец

Затвори
Следваща
Предишна
Заслон Орловец
Време:3 часа
Трудност:Ниска
Близо до:Самоков
Координати:42.174237333528396, 23.38385520296587

Заслона е малка постройка, намираща се в Северните части на рила планина. Той е на 2550 метра надморска височина и има място за около 8 човека.

Той се намира на няколко километра югоизточно от хижа Мальовица, като до него се достига по удобна маркирана пътека.

Маршрут

Маршрут от ЦПШ Мальовица до заслон Орловец

Покажи маршрута Маршрута до заслон Орловец започва от Централна Планинска Школа Мальовица. Школата се намира на около 25 километра югозападно от Самоков, като до нея се достига по удобен асфалтов път за около 30 минути. Там има платен паркинг, а малко след него в ляво по асфалтов път има и полянка, където може да оставките колата си.

След това трябва да продължите в посока югозапад, като след 2-3 минути ще достигнете до широка поляна, като срещу вас ще видите и табела Национален Парк Рила. Трябва да минете от там и да продължите в посока юг по пътя. Пътя води до хижа Мальовица, която е на около 3 километра от ЦПШ Мальовица. Разстоянието се изминава за около 1 час, като пътя е добре маркиран със синя маркировка. Той се движи успоредно на река Мальовица.

След като стигнете до хижа Мальовица трябва да продължите по червената маркировка в същата посока – юг. След около 1.3 километра има разделяне на пътя, там трябва да завиете наляво по синята маркировка, която води до заслон Орловец. Пътеката се движи първо наляво, след което има завои на дясно и след това се движи само в посока югоизток. Имате да изминете около 1.2 километра до заслона.

Общото разстояние от ЦПШ Мальовица до заслон Орловец е около 5.5 километра, като то се изминава за около 2-3 часа.

Още за заслон Орловец

Заслона се намира в северните части на Рила планина, близо до върховете Камилата, Орловец, Злия Зъб и Ловница.

До него се стига по удобна пътека, която е добре маркирана от хижа Мальовица.

От него има много красиви гледки към съседните върхове. Заслона има места за около 8 човека. Постройката се намира на голяма надморска височина.

Други забележителности близо до заслон Орловец

Връх Ловница – върха е много красив, той се намира на около 580 метра източно от заслон Орловец. До него се достига по немаркирана пътека, която продължава след заслона в посока югоизток до седловината между връх Злия зъб и връх Ловница. След като се изкачите до седловината, пътеката сменя посоката – североизток и постепенно се изкачвате на върха, който има пирамидка. До върха се достига за около 1.5 часа с нормално темпо. От него се откриват красиви гледки към съседните върхове и няколко езера.

Връх Голям Купен – върха е много красив и висок.Той се намира на около 1.5 километра източно от заслона. До него се стига по немаркирана пътека, която продължава от заслона в посока югоизток до седловината между връх Злия зъб и връх Ловница. След като се изкачите на седловината пътя сменя посоката си, като той продължава на североизток, от там постепенно се изкачвате до връх Ловница и продължавате след него в посока изток към съседния връх – връх Голям Купен.

Хижа Мальовица – хижата се намира по маршрута към заслона. Тя се състои от 2 постройки и няколко бунгала, като събира над 80 човека. Хижата се намира на 2.5 километра северозападно от заслона, като разстоянието се изминава за около 1.5 часа.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано