Меню

Затвори
Меню

Заслон Казана

Затвори
Заслон Казана
Време:2 часа
Трудност:Ниска
Близо до:Банско
Координати:41.77097258116559, 23.40805049194825

Заслона представлява място, където може да се приберете за да се скриете от дъжд, вятър и други.

Заслон Казана е малък заслон, намиращ се между циркусите Голям и Малък Казан в северните части на Пирин планина. Той се намира на 2445м надморска височина. Казаните е местност в Пирин под връх Вихрен в посока север.

Заслона се използва често от туристи, които искате да обиколят няколко върха в Пирин планина, без да се налага да слизат до хижа и да се връщат обратно. Така те могат да направят доста по-голямо разстояние, като заслона е достатъчно за да пренощуват няколко човека.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен до заслон Казана

Покажи маршрута До заслон Казана се стига от няколко места, като най-удобно е от източната му страна с начална точка хижа Вихрен.

Хижа Вихрен се намира на 16км южно от град Банско, като до нея се достига по удобен асфалтиран път. В летните сезони между 15 юни и 15 септември обикновено има забрана за достигане до хижата с кола между 8:00 и 16:00 часа, като тогава автомобилите се оставят или на предната хижа – Бъндерица или малко по-надолу към град Банско. От там може да се продължи пеш до самата хижа, ако решите да идете през летния сезон в часовете между 8 и 16:00.

От хижа Вихрен трябва да поемете по червената маркировка, която започва на запад от хижата, точно срещу нейния вход. Това е пътя за връх Вихрен. Следете маркировката, която се движи на запад и постепенно продължава на северозапад. След около 30 минути ще стигнете до разклонение не пътеката, като в ляво е главния път към връх Вихрен, а направо продължавате към заслон Казана.

От там пътя се движи основно на север, като ще достигнете Джамджиевия ръб, като там се прави ляв завои по маркировката, която катери по ръба в неговата ниска част няколко метра след което пътя завива на дясно и минава от северната страна на ръба и продължава директно към заслона, който се намира на под 1 километър разстояние на запад.

Общото разстояние от хижа Вихрен до заслон Казана е около 3 километра, като трябва да изкачите малко над 520 метра денивелация. Разстоянието се изминава за 1.5-2 часа с нормално темпо.

Още за заслон Казана

Постройката е изградена от дърво, като има врата която се затваря със метални елементи и прозорец.

Заслона е с размери около 2 до 3 метра ширина, височина и дълбочина. Вътре има 2 дървени плоскости, които могат да се използват за легла, а на южната му страна има и прозорец.

Близо до него има много красиви и високи върхове в Пирин планина, като може да го използвате както за заслон вечерта, така и за кратка почивка през деня на сянка или на топло, ако решите да идете в по-студените сезони.

Други забележителности близо до заслон Казана

Връх Вихрен – най-високия връх на Пирин се намира много близо до заслона. До него може да се стигне през по-трудния маршрут през Джамджиевия ръб, който минава от неговата североизточна страна и се изкачва към самия връх, като той е стръмен и тесен участък, или може също така да продължите от заслон Казана на запад към седловина Премката, която свързва Вихрен и връх Кутело, като след като се качите на нея трябва да продължите на юг по неговия северен ръб и така ще достигнете до върха. От заслон Казана до връх Вихрен ще ви отнеме между 1 и 2 часа според темпото ви.

Връх Кутело – втория най-висок връх в Пирин планина се намира също много близо до заслона. Той се намира в посока северозапад от заслона. До него може да стигнете като от самия заслон продължите директно на север по стръмна пътека, която ще ви отведе постепенно на северозапад до върха. Или също така може да тръгнете на запад към седловина Премката, след което като се качите на нея да поемете на север и после на североизток до върха. Маршрута не е дълъг но е стръмен, от заслона до връх Кутело ще ви отнеме между 1 и 2 часа.

Седловина Кончето – това е много известна стръмна седловина между върховете Кутело и Бански Суходол. Тя е обезопасена с метални въжета и колове, като е много тясна и не се препоръчва на неподготвени туристи. До нея се стига като от заслон казана тръгнете на запад към седловина Премката, която свързва Вихрен с Кутело, след което като се качите на нея продължите на север и в последствие се завива наляво в посока северозапад. Пътеката ще ви отведе до седловина Кончето. Разстоянието от заслона до седловина Кончето е около 2 км, като имате да изкачите над 400м денивелация. Разстоянието ще ви отнеме между 1.5 и 2.5 часа.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано