Меню

Затвори
menu

Заслон Казана

Затвори
Заслон Казана
Време 2:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.77097258116559, 23.40805049194825

Заслон представлява място, където може да се приберете за да се скриете от дъжд, вятър и да пренощувате.

Заслон Казана е малка дървена постройка, която се намира между циркусите Голям и Малък Казан в северните части на Пирин планина. Той се намира на 2445 метра надморска височина. Казаните е местност в Пирин под връх Вихрен в посока север.

Заслон Казана се използва често от туристи, които искат да обиколят няколко върха в Пирин планина, без да се налага да слизат до хижа за да пренощуват. Така те могат да направят доста по-голямо разстояние. В постройката могат да отседнат до 3-4 човека, тя е с размери от около 2 на 3 метра и висока около 2 метра. Изградена от дърво, а вътре има и аптечка и място за лягане.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен до заслон Казана

Покажи маршрута До заслон Казана се стига от няколко места, като най-удобно е от източната му страна с начална точка хижа Вихрен.

Хижа Вихрен се намира на 16 километра южно от град Банско, като до нея се достига по удобен асфалтиран път – от Банско трябва да продължите в посока юг по улица Пирин. В летния сезон ,между 15 юни и 15 септември, обикновено има забрана за достигане до хижата с кола между 8:00 и 16:00 часа, като тогава автомобилите се оставят или на предната хижа – Бъндерица или малко по-надолу към град Банско. От там може да се продължи пеш до самата хижа.

От хижа Вихрен трябва да поемете по червената маркировка, която започва на запад от хижата, точно срещу нейния вход. Това е пътя за връх Вихрен. Следете маркировката, която се движи на запад и постепенно продължава на северозапад. След около 30 минути ще стигнете до разклонение на пътеката, като вляво е главния път към връх Вихрен, а направо продължавате към заслон Казана.

От там пътя се движи основно на север, като ще достигнете Джамджиевия ръб, там се прави ляв завой по маркировката (червена маркировка), която катери по ръба в неговата ниска част няколко метра. След това пътят завива надясно, минава от северната страна на ръба и продължава директно към заслона, който се намира на под 1 километър разстояние на запад.

Общото разстояние от хижа Вихрен до заслон Казана е около 3 километра, като трябва да изкачите малко над 520 метра денивелация. Разстоянието се изминава за 1.5-2 часа с нормално темпо.

Още за заслон Казана

Постройката е изградена от дърво, като има врата която се затваря с метални елементи, на заслона има и малък прозорец.

Заслонът е с размери около 2 до 3 метра широк и дълбок, като е висок около 2 метра. Вътре има 2 дървени плоскости, които могат да се използват за легла. Изграден е на 2445 метра надморска височина, в подножието на връх Вихрен (на юг от него) и връх Кутело (на север от него).

Близо до него има много красиви и високи върхове в Пирин планина, като може да го използвате както за заслон вечерта, така и за кратка почивка през деня на сянка или на топло, ако решите да идете в по-студените сезони.

Други забележителности близо до заслон Казана

Връх Вихрен – най-високият връх на Пирин се намира много близо до заслона. До него може да се стигне през по-трудния маршрут през Джамджиевия ръб, който минава от неговата североизточна страна и се изкачва към самия връх, като той е стръмен и тесен участък, или може също така да продължите от заслон Казана на запад към седловина Премката, която свързва Вихрен и връх Кутело, като след като се качите на нея трябва да продължите на юг по неговия северен ръб и така ще достигнете до върха. От заслон Казана до връх Вихрен ще ви отнеме между 1 и 2 часа според темпото ви.

Връх Кутело – вторият най-висок връх в Пирин планина се намира също много близо до заслона. Той се намира в посока северозапад от заслона. До него може да стигнете като от самия заслон продължите директно на север по стръмна пътека, която ще ви отведе постепенно на северозапад до върха. Или също така може да тръгнете на запад към седловина Премката, след което като се качите на нея да поемете на север и после на североизток до върха. Маршрутът не е дълъг, но е стръмен. От заслона до връх Кутело ще ви отнеме между 1 и 2 часа.

Седловина Кончето – това е много известна стръмна седловина между върховете Кутело и Бански Суходол. Тя е обезопасена с метални въжета и колове, като е много тясна и не се препоръчва на неподготвени туристи. До нея се стига, като от заслон Казана тръгнете на запад към седловина Премката, която свързва Вихрен с Кутело, след което като се качите на нея продължите на север и в последствие се завива наляво в посока северозапад. Пътеката ще ви отведе до седловина Кончето. Разстоянието от заслона до седловина Кончето е около 2 километра, като имате да изкачите над 400 метра денивелация. Разстоянието ще ви отнеме между 1.5 и 2.5 часа.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Банско

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Момин връх
Момин връх
Близо до:Банско



Връх Синаница
Връх Синаница
Близо до:Банско


Суходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:Банско



Синанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:Банско


Връх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Връх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище