Меню

Затвори
menu

Заслон Ботев

Затвори
Заслон Ботев
Време 7:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.718747686094545, 24.904588992011295

По билото на Стара планина има различни хижи за приютяване на туристи и почивка след дълъг преход. Те често се използват при нощувки или просто за кратка почивка – на доста от тях има и похапване и вода, те редовно се използват преди изкачване на върхове. Близо до връх Ботев се намира заслон Ботев, до който се стига лесно от върха, по пътя към хижа Плевен. Той е удобно място за почивка и красиви гледки, при пешеходен туризъм, в тази област. Освен това мястото е по пътя на маршрута от хижа Плевен към връх Ботев, което позволява кратка почивка преди самото изкачване на върха.

Заслон Ботев се намира на билото на Централна Стара планина западно от връх Ботев, на около 30-ина минути. Той представлява постройка, която приютява туристи. Неговия капацитет е 35 места. Има външни санитарни възли, вътрешни бани, отопление, елелектрическо захранване, столове, интернет и телевизия. Заслона се намира на билото на Стара Планина точно на маршрута Ком-Емине, който преминава от крайна западна точка връх Ком и стига до нос Емине, крайна източна точка на Стара Планина. Маршрута е най-дългия в България, като е над 500 километра, по него има многобройни места за пренощуване, като може да останете за нощувка и в заслона или в близките хижи.

Заслон Ботев се намира 2210 метра надморска височина. До заслона се стига най-лесно от връх Ботев, като той е добра идея за почивка, ако искате да обходите по-голяма част от Стара планина. До него се стига за около 30-ина минути, като пътя от връх Ботев към него е под наклон надолу.

Маршрут

Маршрут от местност Паниците до заслон Ботев

Покажи маршрута – един от основните маршрути до заслон Ботев е през връх Ботев, стартиращ от местността Паниците, близо до Калофер.

До Местността се стига по удобен асфалтов път, като тя се намира на около 5 километра северно от град Калофер. Може да въведете Паниците в Google навигацията, или да тръгнете по улица Севлиевска в посока Северозапад от града. Пътят се движи успоредно на река Тунджа.

На местнсотта има широка поляна, където хората оставят автомобилите си често, когато продължават нагоре към планината, там може да оставите вашия автомобил и ще видите мост пред вас, който минава над реката. Преминете по него и завийте надясно, ще видите няколко постройки а след около 3-4 минути вървене ще видите и последната постройка, точно за нея вляво започва и маршрута. Той започва със стръмна пътечка, като тя е маркирана със синя маркировка. След около 20-30 минути ще видите и табела за Национален парк Централен Балкан. От там маршрута продължава в посока север по същата маркировка, като постепенно ще вървите от по-полегати места, после през гориста местност и след около 2-2.5 часа ще достигнете и хижа Рай.

От хижата трябва да продължите по синята маркировка на северозапад, след което след около 10-ина минути тя се разделя на зелено и синьо. Трябва да продължите надясно нагоре към планината по зелената маркировка. Тя ще ви отведе през Тарзановата пътека нагоре към връх Ботев. След около 1-1.5 часа се изкачите и на връх Ботев, като трябва да следвате тази маркировка.

След връх Ботев, трбябва да продължите на запад по червено-бяла маркировка, която се движи по билото на Стара планина и след около 30 минути ще сте и на заслон Ботев.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Калофер

Езеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:КарловоХижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:Калофер


Връх Голям Райски Купен
Връх Голям Райски Купен
Близо до:КалоферВръх Среден Райски Купен
Връх Среден Райски Купен
Близо до:Калофер


Връх Малък Райски Купен
Връх Малък Райски Купен
Близо до:Калофер


Водопад Търниченско пръскало
Търниченско пръскало
Близо до:Павел Баня