Меню

Затвори
Меню

Заслон Ботев

Затвори
Заслон Ботев
Време:7:00
Трудност:Средна
Близо до:Калофер
Координати:42.718747686094545, 24.904588992011295

Заслон Ботев се намира на билото на Стара Планина. Той представлява постройка, която приютява туристи.

Неговия капацитет е 40 места. Намира се на 2210 метра надморска височина, близо до връх Ботев.

Маршрут

Маршрут от местност Паниците до заслон Ботев

Покажи маршрута – един от основните маршрути до заслон Ботев е през връх Ботев, стартиращ от местността паниците, близо до Калофер.

До Местността се стига по удобен асфалтов път, като тя се намира на около 5 километра северно от град Калофер. Може да въведете Паниците в Google навигацията, или да тръгнете по улица Севлиевска в посока Северозапад от града.

На местнсотта има широка поляна, където хората оставят автомобилите си често, когато продължават нагоре към планината, там може да оставите вашия автомобил и ще видите мост пред вас, който минава над реката. Преминете по него и завийте надясно, ще видите няколко постройки а след около 3-4 минути вървене ще видите и последната постройка, точно за нея вляво започва и маршрута. Той започва със стръмна пътечка, като тя е маркирана със синя маркировка. След около 20-30 минути ще видите и табела за Национален парк Централен Балкан. От там маршрута продължава в посока север по същата маркировка, като постепенно ще вървите от по-полегати места, после през гориста местност и след около 2-2.5 часа ще достигнете и хижа Рай.

От хижата трябва да продължите по синята маркировка на северозапад, след което след около 10-ина минути тя се разделя на зелено и синьо. Трябва да продължите надясно нагоре към планината по зелената маркировка. Тя ще ви отведе през Тарзановата пътека нагоре към връх Ботев. След около 1-1.5 часа се изкачите и на връх Ботев, като трябва да следвате тази маркировка.

След връх ботев, трбява да продължите на запад по червено-бяла маркировка, която се движи по билото на Стара Планина и след около 30 минути ще сте и на заслон Ботев.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано