Меню

Затвори
menu

Загражденска екопътека

Затвори
Загражденска екопътека
Загражденска екопътека
Начало на екопътека Загражден
По Загражденска екопътека
Водопад на екопътеката
Красиви гледки по Загражденска екопътека
Дървен мост по екопътеката
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.71556518641681, 25.006397111725793

В Родопите може да намерите чудни природни красоти, там е пълно с уникална растителност, животни, екопътеки, езера, язовири, пещери, върхове, хижи и много други. Ако искате да се насладите на една лека разходка по екопътека, която минава по река в чудните Източни Родопи, то може да посетите село Загражден и прочутата Загражденска екопътека.

Пътеката се намира на югоизток от селцето, като до нея се достига лесно по леко наклонена пътека, обозначена на места с маркировка, пътя е лесен за ориентиране и сравнително кратък (не повече от 1 час в посока). Самата екопътека е много красива, има няколко малки водопада и няколко красиви дървени моста.

Разходката е много добра идея ако искате да прекарате няколко часа сред природата. Там е отлично за топлите сезони, тъй като пътечката минава до река и близо до дървета и прохладно и сенчесто.

Маршрут

Маршрут от Загражден до Загражденска екопътека

Покажи маршрута Екопътеката се намира на около 500-600 метра югоизточно от село Загражден. Селцето се намира в източните Родопи, като до него се стига през главния път между Асеновград и Смолян, голямата част от маршрута е асфалтиран път, но има на места и неподдържани участъци. Селото се намира също така на голяма надморска височина и пътя е под наклон в голямата си част.

В село Загражден може да оставите автомобила си на удобно място, където да не пречите, тъй като пътищата са тесни. След това трябва да се запътите към югоизточния край на селцето, към река Селска. В селцето има поставени и табелки, а на югоизточниа край, на една от последните къщи, ще видите и табела с посоката. Малко след нея започва тясна пътечка, слизаща надолу към реката. След няколко минути ще минете през гориста местност, там има поставена червена маркировка. След няколко минути ще се озовете и до реката, след което ще видите и дървена беседка. От там нататък се движите по добре видима пътека, прекосяваща реката по дървени мостове. Самата екопътека не е дълга, но е отлична идея за разходка през топлите сезони. Реката е много красива, а на няколко места има и малки водопади.

Още за екопътеката

Екопътеката се намира в източните Родопите, на югоизток от село Загражден. До нея се стига за около 20-30 минути по стръмна пътечка. Село Загражден се намира на 1300 метра надморска височина. Там е уникално спокойно и красиво.

Пътеката е дълга под 1 километър, като се изминава за около 30-40 минути в посока. Има отлични местенца за посядане. Пътеката се движи успоредно на река Селска.

По пътеката можете да видите много красиви растения, сред които: глог, шипка, къпина, ела, бор, смърч, явор, дъб и други. Освен това там има и много диви животни: катерици, таралежи, язовци, лисици, белки, златки, орли, сойки, свраки, кълвачи и много други.

Други забележителности близодо Загражденска екопътека

Кръстова гора – това е местност в централната част на Родопите. Местността е много красива и често посещавана. Там има няколко параклиса. Намира се на около 40 километра от Загражден, по пътя към Асеновград. Мястото предлага чудни красоти и спокойствие. До него също така има поддържан асфалтов път.

Сливодолско падало – водопадът е чуден и много висок. Той се намира на около 47 километра от Загражден. Началната точка за пътеката към водопада е точно преди тунела преди Бачковския манастир (ако идвате от посока юг). От там започва красива пътека, която ще ви отведе до високия и красив водопад, прехода отнема около 1 час.

Бачковски манастир – манастира е много известен и много посещаван. Той се намира на около 51 километра северно от Загражден, встрани от главния път между Асеновград и Смолян. Манастира е красив и много хора го посещават, там има няколко паркинга, красиви водопадчета и много сергиики пълни с вкусна родопска храна и красиви фигурки и други изработки.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Ардино

Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Екопътека Райски изглед
Екопътека Райски изглед
Близо до:Кърджали


Тракийско скално светилище Орлови Скали
Орлови скали
Близо до:АрдиноПерперикон
Перперикон
Близо до:Кърджали


Крепост Моняк
Крепост Моняк
Близо до:Кърджали


Гледка към Въжения мост до село Сухово
Въжен мост до Сухово
Близо до:АрдиноРимския мост до село Ненково в Родопите
Римския мост до Ненково
Близо до:Ардино


Дяволския мост
Дяволския мост
Близо до:Ардино