Меню

Затвори
menu

Етнографски музей Етър

Затвори
Етнографски музей Етър
Етнографски музей Етър
Улица на музей Етър
Къщи в музей Етър
Мост в етнографски музей Етър
Експозиция в музей Етър
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.80347339209224, 25.34917645640506

Село Етър, днес квартал на град Габрово, е малко населено място намиращо се в Северна България. Наблизо е изграден музей на открито, който представлява възстановка на българската култура, бит и занаятчийство – това го прави изключително интересно място за посещение.

Музеят е открит на 7 септември през далечната 1964 година и е разположен на 8 километра южно от центъра на град Габрово. Изграждането на музея започва през 1963 година по проект на Лазар Донков. Реставрирани са обекти, които са се намирали на самото място. Пренесени са и оригинални съоръжения, а също така са пресъздадени и сгради от нашата история. Музеят е част от 100-те национални туристически обекта на Българския Туристически Съюз, като можете да поставите печат на входа на музея, откъдето се купуват билетите.

На територията на музея можете да видите изключително интересни и красиви постройки, инструменти и народни реликви. В етнографския музей Етър се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Там има 10 различни експоната. Можете да видите в реални условия как са работили българските занаятчии и майстори.

Мястото е много приятно за разходка и разглеждане, като има такса и работни часове според това в кой сезон отидете. Изключително спокойно и обаятелно е. През работните часове също така можете да видите и много майстори, които изпълняват традиционните занаяти от българската история.

Маршрут

Етнографският музей се намира на няколко километра южно от центъра на град Габрово. За да стигнете до него, трябва от Габрово да тръгнете по главния път към град Шипка, като на около 7 километра от центъра на града ще видите голям ляв завой и табела за квартал Етър. Тръгнете по тази улица („Генерал Дерожински“). Движете се само по нея, като след няколко минути ще видите отбивка в дясно по голям асфалтов път. Тръгнете по тази улица. След около 300-400 метра по нея, ще видите отбивка вляво – продължете по нея. Малко след това, вляво от вас, ще видите музея, а по-надолу по улицата се намира паркинг, където можете да оставите автомобила си. Входът на музея е от неговата южна страна (откъм паркинга). Навсякъде по пътя ще видите големи добре видими табелки за музея.

Още за етнографски музей Етър

Музеят на открито е създаден през далечната 1964 година, като неговото изграждане започва през 1963 година. Официално е открит на 7-ми септември.

Той представлява красива възстановка на българската култура, бит и занатчийство. Намира се до село Етър, което в днешни дни е квартал на град Габрово. В музея можете да видите много красиви произведения на различни майстори, изключително красиви постройки и интересни работилници. Там също така се намира единствената в България сбирка на народна техника за вода. Има 10 различни експоната и е една от най-богатите и добре поддържани сбирки сред европейските музеи на открито.

Интересното е, че в днешно време можете да видите водната техника да функционира в реални условия. Освен това там има и много експозиции на различните видове занаяти и други красиви експонати.

В музея има действащи водни съоръжения, които са оригинални и са били използвани и се използват за различни цели – плетене на гайтан, мелене на зърно, обработване на дърво, метал, вълна и други тъкани. Изградени са от водни канали и механизми, с които са задвижвани големи водни колела, които от своя страна задвижват инструментите.

Там можете да видите: Бичкиджийница (това представлява дъскорезница за бичене на талпи и дъски), Валявици (в тях се валят вълнени тъкани, те омекват и получават красива мъхеста повърхност), Водвеница долапкиня (това е съоръжение, което се задвижва с помощта на голямо колело – долап. По неговата периферия има дървени кофи, като те не позволяват водата да се разлива. Задвижването на долапа се извършва благодарение на тежестта на водата), Воденица караджейка (с помощта на водата се задвижва механизъм на съоръжението, което е изградено от перей, времето и маъл. Върух тях се слага тежест, като тя се върти. По този начин се смила брашно), Гайтанджийска одая (това е начин за произвеждане на плетени вълнени шнурове, който се използват за украса на българското традиционно облекло), Струг за бъклици (това предсатвлява механизъм за изработка на бъклици – кофи, задвижван от вода), Струг за гаванки, танури и солници (това е механизъм за изработка на различни видове предмети, сред които – гаванки, танури, солници, сара, чанталък и други), Тепавица (това е съоръжение за обработка на домашнотъкани вълнени платове), Точило (представлява механизъм за заточване на различни инструменти като, брадви, тесли, ножове и други).

В музея също така може да видите много видове работилници – Бакърджийска, Грънчарска, Дървобрезбарска, Работилница за народни музикални инструменти, Иконописна, Кожухарска, Ковашка, Куюмджийска, Мутафчисйка, Сарашка, Табашка работилници, Домашни занаятия, Фурна, Хлопарска работилница, Шарланджийска работилница и Шекерджийница.

Освен това можете да видите и много красиви срхитектурни съоръжения, сред които: мостове, чешми, ханове, мандра и много други.

В работни дни също така можете да видите много майстори и занаятчии, които изработват различни типични за българската история предмети.

Други забележителности близо до музея

Паметник на свободата (на Шипка) – паметникът олицетворява свободата на нашата държава. Той се намира на прохода Шипка, само на 17 километра южно от музея. До него можете да стигнете, като от музея се върнете към главния път за Габрово и поемете наляво към град Шипка. На билото на Стара планина ще видите голям паркинг, а срещу вас – и самия паметник. Можете да оставите автомобила си там и трябва да се качите по стъпалата отсреща (посока юг).

Соколски манастир – можете да посетите и Соколския манастир, който се намира само на 3 километра югозападно от етнографския музей. За да стигнете до него, трябва да се върнете до Габрово, като след 100-200 метра вляво ще видите път. Тръгнете по него и той ще ви отведе право до музея.

Географски център на България – на около 30 километра западно от музея се намира и Географският център на нашата държава. За да стигнете дотам, трябва да се върнет до град Габрово, оттам да поемете към село Смирненски, след това към село Стоманеците и след това в посока югозапад към Зелено дърво. Продължете в същата посока и ще стигнете до местност Узана, малко след това ще видите и географския център, на който е поставена метална структура, която го обозначава.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Габрово

Паметник Асеневци във Велико Търново
Паметник Асеневци
Близо до:Велико Търново


Паметник Майка България във Велико Търново
Паметник Майка България
Близо до:Велико ТърновоВръх Исполин
Връх Исполин
Близо до:Габрово


Люлката на любовта
Люлката на любовта
Близо до:Велико ТърновоКрепост Царевец във Велико Търново
Крепост Царевец
Близо до:Велико Търново


Водопад Видимско пръскало
Водопад Видимско пръскало
Близо до:Априлци