Меню

Затвори
menu

Енинско ждрело

Затвори
Енинско ждрело
Енинско ждрело
Енинска река
Пътека до Енинско ждрело
Време 0:15 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.67930096586204, 25.41620728645539

Стара планина предлага много красоти, сред които: екопътеки, върхове, езера, пещери и ждрела. Планината е обширна и достига от западния край на България до източния край до Черно море.

В Централна Стара планина има много красиви местенца, като едно от тях е Енинското ждрело. Ждрелото е вид проломна форма на релефа. Енинското е отлично за разходка, тъй като е лесно достъпно, само на минути от селцето Енина. Намира се север от селцето, на надморска височина от над 500 метра. През него минава и Енинска река.

До самото ждрело се стига по удобна пътека, като е най-удобно през летния сезон, тъй като водата е по-малко. След първите метри се изисква и преминаване през реката, което при по-голямо количество вода – особено през зимния или края на зимния сезон, ще е доста по трудно. През летните сезони може да се преминава през водата и да се направи една красива разходка.

Маршрут

Маршрут от село Енина до Енинско ждрело

Покажи маршрута Енинското ждрело се намира на север от село Енина в централна България. Село Eнина се намира на около 6 километра от град Казанлък. До селцето се достига по удобен асфалтов път. В селото трябва да продължите в посока север, по улицата, която се движи успоредно на река Енинска. Там ще достигнете няколко постройки, сред които и комплекс. Малко след това ще видите и широка полянка вдясно от пътя, където може да оставите автомобила си. От там трябва да продължите около 500 метра в същата посока, по асфалтиран път, който ще ви отведе до входа на ВЕЦ Енина. Вляво, преди самата врата за входа към ВЕЦ-а, ще видите и тясна пътечка. Вие трябва да тръгнете по пътеката, като след 5-10 минути ще видите и красивите гледки на ждрелото – няма маркировка, но пътеката е лесна за следване и се движи успоредно на река Енинска. Ако решите може да се продължи навътре към планината, като според сезона може да е по-трудно достъпно заради по-високото ниво на водата. Маршрутът натам е по-труден и не се препоръчва за деца.

Общото разстояние от мястото на паркиране на автомобила, до началото на пътечката е около 500 метра, като се изминава за около 10-15 минути пеша.

Още за Енинското ждрело

Ждрелото над село Енина е много красиво и лесно достъпно. То е отлична идея за разходка и почивка сред природата. Маршрутът е лек и приятен, а през топлите сезони там е отлична температура.

Може да се разходите сред природата, да се налюбувате на нейните красоти и след това да похапнете в заведенията. Ждрелото се намира на североизток от село Енина, което е на около 6 километра северно от град Казанлък.

През ждрелото минава и красивата река Енинска. Отстрани на реката се виждат и високи стръмни скали и красиви растения. Там можете да видите растения като: дъб, бук, смърч, ела, шипка, къпина и други. Също така можете да видите и много животни като: сокол, ястреб, орел, лисица, катерица и други.

Други забележителности близо до Енинското ждрело

Паметника Шипка – на около 23 километра северозападно от село Енина се намира и уникалния паметник Шипка. Той е изграден на прохода между Шипка и Габрово. До него може да се стигне с автомобил, като може да оставите колата си малко преди паметника и да се изкачите по стъпалата. Горе може да видите огромната постройка, която ако решите може да заплатите и да посетите, като вътре е пълно с интересни предмети и информация. А отвън може да видите чудна панорамна гледка.

Язовир Копринка – язовирът се намира на около 14 километра югозападно от село Енина. Той е голям язовир изграден с цел водоснабдяване и производство на електрическа енергия. От язовира се откриват много красиви гледки към части от Стара планина, като там е отлично място за приятна разходка със семейството. До язовира се достига като от пътя между Казанлък и Дунавци, се направи ляв завой към село Копринка и малко след него се прави десен завой. Там има няколко постройки и място за паркиране на автомобили.

Музея на розата – на около 5 километра южно от село Енина, в град Казанлък, се намира и музея на розата. Той се намира на булевард Освобождение, до парка на центъра на града. В музея може да научите много интересни факти за розата.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Казанлък

Водопад Черганово
Водопад Черганово
Близо до:Казанлък


Античен форум Авгуса Траяна
Античен форум Августа Траяна
Близо до:Стара загораВръх Исполин
Връх Исполин
Близо до:Габрово


Хижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:КалоферПаметникът на свободата (Шипка)
Паметник на Шипка
Близо до:Шипка


Водопад Търниченско пръскало
Търниченско пръскало
Близо до:Павел Баня