Меню

Затвори
Меню

Еменски каньон

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Еменски каньон
Еменски каньон
Гледки над Еменски каньон
Еменски каньон
Пещера емен
Водопад Момин Скок
Време Време:1:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Велико Търново
Координати Координати:43.141410147526, 25.36869046962195

Еменския каньон е пролом на река Негованка. Каньоните се образуват под действието на течащи води. Те се образуват под влиянието на продължителна ерозия в плато, скалите се образуват, защото има по-твърди пластове скали, които са устойчиви на ерозията и остават издигнати като стени, докато останалите части се намаляват под въздействието на течащи води – като реки.

Каньонът се намира в северна България, на няколкостотин метра югоизточно от село Емен, което е на 25 километра северозападно от Велико Търново.

Каньонът се дели на две – горен боаз и долен боаз, като общата му дължина е приблизително 5 километра. Той е обявен за защитена местност през 1980-та година.

Еменския каньон е чудесна идея за разходка, цялата пътека може да се направи за около 1 час в посока. Като може да видите пещера, река, водопад и красиви растения и животинки.

Маршрут

Маршрут от Емен до Еменски каньон

Покажи маршрута За да стигнете до Еменския каньон, трябва да идете до село Емен, то се намира на 25 километра северозападно от Велико Търново. Там трябва да тръгнете по пътя за Вишовград, като още в края на селцето, на завоя вляво, вие може да оставите колата си и да тръгнете вдясно, по този маршрут може да изминете целия каньон и да стигнете до водопада Момин скок.

Маршрутът е кратък и приятен, не е стръмен, дълъг е около 1.5 километра и отнема 1 час да се стигне до водопада.

По пътеката, още в началото ще видите и Еменската пещера. А след нея в дясно ще се открият чудни гледки над каньона.

След като продължите и с лек завой вдясно по ръба на каньона идва спускане и малко движение в обратна посока, стигате и до чуден водопад сред природата – водопад Момин скок. Там е чудесно местенце за отдих, тъй като е прохладно и много красиво. Отлична идея за снимки.

Още за Еменския каньон

Каньонът се намира много близо до Велико Търново, той е със средна надморска височина от 228 метра. Там има чудни гледки, животинки, красива растителност, пещера, водопад и е добра идея за разходка, която е лека и приятна. Не препоръчваме да ходите по-обяд през летния сезон, тъй като част от пътя е без сянка. В каньона има 38 вида птици и други животинки.

Други забележителности близо до Еменския каньон

Само на няколко километра северозападно по посока Вишовград, може да посетите Зараповския водопад. Той се намира на малко над 4 километра от Емен.

Наблизо също така е и Хотнишкия водопад, близо до Хотница, на 30-ина километра разстояние. До водопада се стига като от Хотница продължите в посока югозапад, водопада се намира на 3 километра западно.

На 20-ина километра се намира град Велико Търново, в който може да посетите много местенца – Царевец, паметник Асеневци и църквата Свети Никола. Освен това, може да посетите и люлката на любовта, което е интересна забележителност, на високите част до Велико Търново. Тя предлага чудна панорама и е добра идея за двоиките, които обичат романтиката. Наблизо също така е и архитектурен резерват Арбанаси. Той е много красив и предлага интересни местенца за посещение. Арбанаси се намира на 35 километра източно от Емен.

Наблизо се намира и Дряново, а на няколко километра от него се намира Дряновски манастир, пещера Бачко Киро и Дряновска екопътека. Манастирът се намира на 6 километра югозападно от град Дряново. До него се стига по удобен асфалтов път.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано