Меню

Затвори
menu

Еменски каньон

Затвори
Еменски каньон
Еменски каньон
Гледки над Еменски каньон
Еменски каньон
Пещера емен
Водопад Момин Скок
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:43.141410147526, 25.36869046962195

Еменския каньон е пролом на река Негованка. Каньоните се образуват под действието на течащи води. Те се образуват под влиянието на продължителна ерозия в плато, скалите се образуват, защото има по-твърди пластове скали, които са устойчиви на ерозията и остават издигнати като стени, докато останалите части се намаляват под въздействието на течащи води – като реки.

Каньонът се намира в северна България, на няколкостотин метра югоизточно от село Емен, което е на 25 километра северозападно от Велико Търново.

Каньонът се дели на две – горен боаз и долен боаз, като общата му дължина е приблизително 5 километра. Той е обявен за защитена местност през 1980-та година.

Еменския каньон е чудесна идея за разходка, цялата пътека може да се направи за около 1 час в посока. Като може да видите пещера, река, водопад и красиви растения и животинки.

Маршрут

Маршрут от Емен до Еменски каньон

Покажи маршрута За да стигнете до Еменския каньон, трябва да идете до село Емен, то се намира на 25 километра северозападно от Велико Търново. Там трябва да тръгнете по пътя за Вишовград, като още в края на селцето, на завоя вляво, вие може да оставите колата си и да тръгнете вдясно, по този маршрут може да изминете целия каньон и да стигнете до водопада Момин скок.

Маршрутът е кратък и приятен, не е стръмен, дълъг е около 1.5 километра и отнема 1 час да се стигне до водопада.

По пътеката, още в началото ще видите и Еменската пещера. А след нея в дясно ще се открият чудни гледки над каньона.

След като продължите и с лек завой вдясно по ръба на каньона идва спускане и малко движение в обратна посока, стигате и до чуден водопад сред природата – водопад Момин скок. Там е чудесно местенце за отдих, тъй като е прохладно и много красиво. Отлична идея за снимки.

Още за Еменския каньон

Каньонът се намира много близо до Велико Търново, той е със средна надморска височина от 228 метра. Там има чудни гледки, животинки, красива растителност, пещера, водопад и е добра идея за разходка, която е лека и приятна.

Не препоръчваме да ходите по-обяд през летния сезон, тъй като част от пътя е без сянка.

В областта на каньона има над 30 вида птици, като: орел змияр, царски орел, черен щъркел, черна каня и други. Също така можете да срещнете и други дребни животни като: лисици, таралежи, гущери, жаби и други.

Около него има буйна растителност, която е много красива особено през пролетта. Мястото е лесно достъпно, като може да се посети с цялото семейство, на няколко места има по-стръмни места. На неговата територия, в края на екопътеката, има и красив малък водопад, който е обграден и много омайващ.

Други забележителности близо до Еменския каньон

Само на няколко километра северозападно по посока Вишовград, може да посетите Зараповския водопад. Той се намира на малко над 4 километра от Емен. Екопътеката се намира между селата, вдясно по пътя към Вишовград. Там има и табелки. Оставя се колата там и се продължава пеша. След около 10 минути ще стигнете и до водопада.

Наблизо също така е и Хотнишкия водопад, близо до Хотница, на 30-ина километра разстояние. До водопада се стига като от Хотница продължите в посока югозапад, водопада се намира на 3 километра западно. Мястото е отлична идея за посещение, особено през ранно лято.

На 20-ина километра се намира град Велико Търново, в който може да посетите много красиви места – крепост Царевец, паметник Асеневци и църквата Свети Никола.

Освен това, може да посетите и люлката на любовта, която е интересна забележителност, на високите част до Велико Търново. До нея се стига по удобна екопътека, която започва малко преди Арбанаси. От Велико Търново трябва да тръгнете по главния път към арбанаси, като точно първата пресечка трябва да завиете надясно (към Свети Николай Чудотворец). Там можете да оставите колата си извън пътя (точно след завоя надясно) а началото на пътеката за люлката е малко преди самия завой, вляво.

Наблизо също така (на около 35 километра) е и архитектурен резерват Арбанаси. Той е много красив и предлага интересни места за посещение. Арбанаси се намира на 35 километра източно от Емен. Трябва да продължите към Балван, от там на изток към Велико Търново и след това на североизток към Арбанаси.

На около 30 километра се намира и Дряново, а на няколко километра от него се намира Дряновски манастир, пещера Бачко Киро и Дряновска екопътека. Манастирът се намира на 6 километра югозападно от град Дряново. До него се стига по удобен асфалтов път. А пред него има и паркинг. От Дряново трябва да продължите към Стойчовци, като след около 5 километра има отбивка вляво от пътя, която ви води към манастира. Отлична идея за посещение с цялото семейство.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Велико Търново

Етнографски музей Етър
Етнографски музей Етър
Близо до:Габрово


Паметник Асеневци във Велико Търново
Паметник Асеневци
Близо до:Велико ТърновоПаметник Майка България във Велико Търново
Паметник Майка България
Близо до:Велико Търново


Люлката на любовта
Люлката на любовта
Близо до:Велико Търново


Крепост Царевец във Велико Търново
Крепост Царевец
Близо до:Велико ТърновоПанорамна гледка от Дряновска екопътека
Дряновска екопътека
Близо до:Дряново


Крушунски водопади
Крушунските водопади
Близо до:Севлиево


Вътре в пещера Стълбица
Пещера Стълбица
Близо до:Севлиево