Меню

Затвори
Меню

Еменски каньон

Затвори
Следваща
Предишна
Еменски каньон
Еменски каньон
Гледки над Еменски каньон
Еменски каньон
Пещера емен
Водопад Момин Скок
Време:1час
Трудност:Ниска
Близо до:Велико Търново
Координати:43.141410147526, 25.36869046962195

Еменския каньон е пролом на река Негованка. Каньоните се образуват под действието на течащи води. Те се образуват т влиянието на продължителна ерозия в плато, скалите се обрауват защото има по-твърди пластове скали, който са устоичиви на ерозията и остават издигнати като стени, докато останалите части се намаляват под въздействието на течащи води като реки.

Каньона се намира в северна България, на няколкостотин метра югоизточно от село Емен, което е na 25км североизточно от Велико Търново.

Каньона се дели на две – горен боаз и долен боаз, като общата му дължина е приблизително 5 километра. Каньона е обявен за защитена местност през 1980-та година.

Той е чудесна идея за разходка, цялата пътека може да се направи за около 1 час в посока. Като може да видите пещера, река, водопад и красиви растения и жовотинки.

Маршрут

Маршрут от Емен до Еменски каньон

Покажи маршрута За да стигнете до Еменския каньон, трябва да идете до село Емен, то се намира на 27км северозападно от Велико Търново. Там трябва да тръгнете по пътя за Вишовград, като още в края на селцето на завоя в ляво вие може да оставите колата си и да тръгнете в дясно по този маршрут може да изминете целия каньон и да стигнете до водопада Момин скок.

Маршрута е кратък и приятен, не е стръмен, дълъг е около 1.5 км и отнема 1 час да се стигне до водопада.

По пътеката, още в началото ще видите и Еменската пещера. А след нея в дясно ще се открият чудни гледки над каньона.

След като продължите и с лек завои в дясно по ръба на каньона идва спускане и малко движение в обратна посока, стигате и до чуден водопад сред природата – водопад Момин скок. Там е чудесно местенце за отдих, тъй като е прохладно и много красиво. Отлична идея за снимки.

Още за Еменския каньон

Каньона се намира много близо до Велико Търново, той е със средна надморска височина от 228м. Там има чудни гледки, животинки, красива растителност, пещера, водопад и е добра идея за разходка, която е лека и приятна.

Не препоръчваме да ходите по-обяд през летния сезон, тъй като част от пътя е на без сянка. В каньона има 38 вида птици и други животинки.

Други забележителности близо до Еменския каньон

Само на няколко километра северозападно по посока Вишовград, може да посетите Зараповския водопад. Той се намира на малко над 4 км от Емен.

Наблизо също така е и Хотнишкия водопад, близо до Хотница, на 30-ина километра разстояние. До водопада се стига като от Хотница продължите в посока югозапад, водопада се намира на 3 км западно.

На 20-ина километра се намира град Велико Търново, в който може да посетите много местенца – Царевец, паметник Асеневци, църкавата Свети Никола. Освен това, може да посетите и люлката на любовта, което е интересна забележителност, на високите част до Велико Търново. Тя преглага чудна панорама и е добра идея за двоите, които обичат романтиката.

Наблизо също така е и архитектурен резерват Арбанаси. Той е много красив и предлага интересни местенца за посещение. Арбанаси се намира на 35км източно от Емен.

Наблизо се намира и Дряново, а на няколко километра от него се намира Дряновски манастир, пещера Бачко Киро и Дряновска екопътека. Манастира се намира на 6км югозападно от град Дряново. До него се стига по удобен асфалтов път.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано